Leikkipuistossa

Kun olen lasten kanssa leikkipuistossa näen

     karkkipapereita, hampurilaisten kääreitä, tupakan tumppeja ja kaljatölkkejä
     ja roskiksen joka pursuaa yli äyräiden.
     tylsistyneitä teinejä tupakalla kiipeilytelineessä.
     talvella lumen valtaaman kentän, jonne ei ole vaunuilla asiaa ja missä pieni kävelijä
     itkee turhautuneena nietoksissa.
     tussilla joka leikkitelineeseen sutattuja sukupuolielinten kuvia.
     ”Anu on huora”, ”Janni ja Laura on lesboja”, ”haistakaa kaikki vittu” -tekstejä.
     harvoin muita lapsia.

Monet Kouvolan leikkipuistoista ovat surullisia paikkoja. Jostain syystä puistot ovat teinien illanviettopaikkoja. Puistoissa ryypätään ja kännipäissä paikkoja hajotetaan ja sotketaan.

Kaipaan yhteisvastuuta puistossa käyviltä vanhemmilta ja lähellä asujilta. Sotkijoita täytyy ojentaa eikä kääntyä pois. Piirtelijä siivotkoon töherryksensä ja roskaaja korjatkoon roskansa.

Opetin lukiossa viime viikolla abiryhmää. Eräs kaivoi kesken oppitunnin paksun tussin käteensä ja piirsi pulpettiin. 18-vuotias töhertäjä vietti seuraavan tunnin jynssäten siivoojan ohjeistuksella sotkuaan pois. En usko hänen enää piirtelevän. Sen sijaan toivon että joku olisi laittanut hänet jynssäämään jo kymmenen vuotta nuorempana. Herra ties montako sotkua hän on kaupunkiin töhrinyt.

Usein teinit kuuntelevat aikuista, kun asian perustelee heille rauhallisesti. En ole ikinä kohdannut haistattelua. Tepsivä uhkauskeino on myös sanoa menevänsä lähikoulun opettajanhuoneeseen ja etsivät töhertäjät/sotkijat luokkakuvista.

Kouvola ei ikinä tule olemaan niin rikas, että sillä olisi varaa noukkia kaikki roskat. Sen sijaan voimme kasvattaa lapsia viemään roskansa roskikseen. Voimme opettaa nuoret tuntemaan vastuuta yhteisestä omaisuudesta ja kohtelemaan sitä kunnioittavasti.

Kunnan tehtävänä on varmistaa, että roskiksia on riittävästi ja että ne tyhjennetään säännöllisesti. Puistoja voisi myös aurata talvella lumesta, niin että pieni kävelijä pääsisi laskemaan liukumäkeä ja keinumaan. Jos puistoissa olisi viihtyisämpää, ehkä sinne myös tulisi enemmän lapsia ja vanhemmat saisivat vertaistukea toisistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: