Kouvola eteenpäin vai taaksepäin?

Huomenna sunnuntaina on tämän kaupungin kannalta hirveän tärkeä päivä. Juuri sinä päätät kuka päättää tämän kaupungin tulevaisuudesta. Katsotaanko taaksepäin vai eteenpäin?

Minua aina alkaa jurppia, kun näen, että jonkun tavoitteena on palata menneisyyden Kouvolaan. Eihän historiaan voi palata, kun maailma on muuttunut lukuisilla tavoin! Kun tehtaat ovat vähentyneet, työntekijöiden määrä pienentynyt ja pienenee, väestö vanhenee ja vähenee ja ilmastonmuutos vähintään nurkan takana, on älyllisesti aika köyhää yrittää palata aikaan ennen näitä ja lukuisia muita Kouvolaa ja maailmaa mullistaneita asioita.

Minusta tämä kaupunki menettää tosi paljon tulevaisuuden mahdollisuuksistaan, jos suurimmaksi tavoitteeksemme nousee menneisyyden tavoittelu. Toivon todella, että tulevalla valtuustolla on rohkeutta uudistaa Kouvolaa ja tavoitella kehitystä.

Minulla ja noilla menneisyys takaisin -ehdokkailla on ehkä kuitenkin yhteinen tavoite. Me kumpikin haluamme turvata parhaat mahdolliset palvelut kouvolalaisille. Keinomme vain ovat erilaiset. Toinen turvaa palveluita ripustautumalla vanhaan, minä uudistamalla nykyiset, jotta rahat riittävät nyt ja tulevaisuudessa.

Uskon, että myös ne ehdokkaat, jotka vaikka haluavat turvata viimeiseen asti nykyisen uimahalliverkon, pyörtävät päätöksensä kun näkevät sen kustannukset uuteen verrattuna. Kaiken vanhan peruskorjaaminen ja ylläpito on aika turkasen kallista. Melkein veikkaan myös, että kun tilastot lapsimäärän vähenemisestä lyödään eteen, niin halu pitää jokainen nykyinen koulu (peruskorjauksineen) tulee harkintaan.

Sitten on ne ehdokkaat, jotka rahoittavat koko nykyisen palveluverkon leikkaamalla elinvoimahömpän eli kinnot rrt:t ja kaiken tuollaisen soopan pois. Ongelma on mittakaavassa. Kun meidän peruspalvelut maksavat yli 600 miljoonaa euroa vuodessa ja elinvoimahömppäilyyn menee vaikka 15 miljoonaa (tämä on aika hatusta vedetty, mutta suuruusluokkaa se kuvannee), niin hömppä ei oikein riitä kaikkiin palveluihin.

Hömpän nollaaminen budjetista saattaa myös kostautua kun vaikka yritystä harkitsevat eivät saa aloittavan yrityksen neuvontaa ja yritys, sen tuomat verotulot ja työpaikat, jääkin perustamatta. Elinvoimahömppäily tuo meille rahaa, samoin kuin vaikka uusi energiatehokas uimahalli, jolla korvataan kaksi vanhaa ja säästetään henkilöstökuluissa.

Sunnuntaina sinä päätät kuka päättää. Jos haluat takaisin vanhoihin hyviin aikoihin, kannattaa varmaan ensin miettiä olivatko ne aidosti niin todella hyviä. En minä ainakaan haluaisi lapsiani oman lapsuuteni koululuokalle – meitä oli 33 oppilasta! Kaukana nyky-Kouvolasta. Toiseksi voi miettiä onko vanhojen aikojen tavoittelu kovin kestävä ratkaisu.

Sinä päätät kuka päättää. 2/3 ei ole vielä äänestänyt. Nappaa sunnuntaina naapuri ja naapurinnaapuri mukaan. Äänestäkää ihan jokainen. Tulevaisuuden puolesta!

%d bloggaajaa tykkää tästä: