Korona kävi kylässä

Joululoma oli pitkä ja tuntui vielä pidemmältä, oikeastaan aika loputtoman pitkältä. Sairastin nimittäin koronan.

Kuumeilin hienokseltaan ensimmäiset pari päivää. Sitten olin niin täynnä räkää, että sen voimalla olisi pitänyt käynnissä pienen ydinvoimalan (mikäli räkä toimisi radioaktiivisena polttoaineena), sitten yskiskelin vähän. Sairastin taudin, joka oireiltaan oli perusflunssa. Koskaan ei kuitenkaan perusflunssassa oli saanut tartuntatautilääkäriltä eristyspäätöstä, joutunut miettimään, mistä saadaan ruokaa tai riittääkö särkylääkkeitä kun tuntui, että myös lähipiiri kärvisteli eristettynä.

Kymsote on äärirajoillaan. Se kävi selviksi, kun soitot venyivät. Koronapositiivinen saa Kymsotelta soiton, jossa käydään läpi vointia ja kerrotaan, miten pitkään kotona on pysyttävä. Kotona tulisi pysyä niin kauan, kuin saat toisen (tai kolmannen) soiton ja todetaan, että et enää tartuta ja saat jatkaa normielämää. Testistä tähän soittoon tulisi olla kotona. Jos et malta pysyä kotona, poliisin tiedotteen mukaan ”eristämisen rikkominen voi tulla arvioitavaksi myös mm. terveyden vaarantamisena, josta rangaistuksena on aina vankeutta.”

Ongelmaksi muodostuu meidän lainsäädäntö, joka ei ole yhteensopiva nykyisen tautitilanteen kanssa. Soitot venyvät, karanteeniajat venyvät. Kuuluu tarinoita, että soittoa karanteenista tai eristyksestä ei koskaan tule. Mitä silloin tulisi tehdä? Jäänkö kotiin odottamaan vai rikonko tietoisesti eristystä, jonka rikkominen voi siis tulla arvioitavaksi vankeusrangaistuksella sanktioidulla rikkeellä?

Lainsäädäntömme on liian jäykkä nykytilanteeseen. Päätöksen karanteenista voi tehdä vain tartuntatautilääkäri. Miksi ihmeessä ei muut? Se, joka tekee minulle oiresoiton (eli kyselee vointia ja tsekkaa voidaanko minut päästää eristyksestä vapaalle) ei voi tehdä päätöstä samassa taloudessa henkilöistä, jota ei ole vielä määrätty karanteeniin, mutta on kotona hengannut jo yli viikon oireettomina.

Tämä ei ole Kymsoten syy. Sieltä olen saanut erinomaista palvelua. Lainsäädäntömme ei ole omikron-yhteensopiva. Karanteeni- ja eristysajat ovat myös yksiselitteisesti liian pitkiä. On kestämätöntä pitää sisällä (koronapositiivinen on siis eristyksessä eikä saa edes ulkoilla paitsi omalla pihalla) henkilöä, jonka korona oireet ovat tulleet ja menneet jo viikko sitten. Ajattelen, että varsinkin lapsille ja nuorille turha eristäminen on liian raskasta. Jäin miettimään, miten perustelisin viikon sisällä hengaamisen oireettomalle teinille?

Julkisuudessa keskustellaan karanteeniaikojen lyhentämisestä ja tämä on todella tärkeää tehdä nyt. Tanskassa palataan töihin 3 oireettoman päivän (tai max 10 päivän) jälkeen. Kun omikron tuntuu tulevan läpi ovista ja ikkunoista, on yhteiskunnan toimivuuden kannalta mielekästä rajata ylipitkät karanteeni- ja eristysajat tähän tautitilanteeseen sopivimmiksi varsinkin kun tiedämme, että tauti tarttuu jo ennen kuin henkilö saa oireita tai oireiden alkupäivinä.

Aika moni sairastaa minun laillani tämän taudin onneksi todella lievänä. Olen yrittänyt olla siitä kovasti kiitollinen. Olen kiitollinen myös rokotteista, jotka pehmensivät iskua. Olen huolissani siitä, miten terveydenhoitojärjestelmämme kestää tämän kaiken, arvelen, että muutamat tulevat viikot tulevat olemaan yhteiskunnalle raskaita. Tsemppiä sinulle, joka nyt kärvistelet kotona koronapositiivisen tuloksen saaneena. Tsekkaa ruokakauppojen kotiinkuljetuspalvelut, ne toimivat kuin unelma! Hansa-apteekkikin toimittaa kotiin. Tylsistymiseen suosittelen lautapelejä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: