Lukittuja mielipiteitä, uusi uimahalli ja vähän lisää vanhoista jääristä

BLOGI 2

Minä ja Sanna Tähtinen (SDP) olemme olleet pian neljä vuotta Kouvolan kaupunginhallituksen jäseninä. Tässä blogisarjassa vaihdamme kuulumisia ja puimme mennyttä ja tulevaa kautta.

Sanna: 

Oon paljon miettinyt, että takkuileeko päätöksenteko toisinaan senkin takia ettei Kouvola ole vielä täysin yhtenäinen. Että on edelleen vastakkainasettelua keskus-Kouvolan ja muun Kouvolan välillä. Luuletko tällä olevan vielä vaikutusta? Palveluverkkopäätökset kun ovat perinteisesti olleet hyvin hankalia Kouvolassa.

Kaisa: 

Eihän me olla yhtenäisiä vielä eikä varmaan tulevallakaan valtuustokaudella eli tämä ongelma säilyy. Olisi ehkä tosi tärkeä miettiä, miten palveluverkkoja menisi lautakunta-hallitus-valtuusto mankelin läpi jotenkin tyylikkäästi. Ymmärrän hyvin, että kun oman asuinalueen koulu menee kiinni tai vaikka ulkojää suljetaan, niin se on kipeää ja sitä haluaa puolustaa. Mutta miten siinä sitten näkisi kokonaisuuden kaupungin tasolla, että palveluita on pakko vähentää kun meidän rahat ei riitä. Jouduin kaupunginhallituksessa olemaan mukana tekemässä päätöstä, jonka perusteella mun lapsen päiväkotirakennus menee myyntiin ja ne muuttaa kauemmas, joten meillä on edessä päiväkodin vaihto. Se oli tosi inhottava päätös tehdä. Silti en löytänyt riittäviä perusteluja, että tämä yksi rakennus olisi päätetty jättää myymättä. Meillä vaihtuu siis päiväkoti. Eli kyllä nämä omakohtaisestikin koskee. Miten ajattelisit että me voitais hoitaa näitä isoja palveluverkkopäätöksiä jotenkin fiksummin ensi kaudella? 

Sanna: 

Mulla oli ihan sama juttu Tehtaanmäen koulun suhteen kuin sulla päiväkodin. Kyllä sitä tuli asioita pohdittua ihan vaan äitinäkin, ei pelkästään päättäjänä. Itseäni helpotti aika paljon, kun mietin asiaa siltä kantilta, että mitä jos jätämme kaiken ennalleen. Jos jätämme kouluverkon ennalleen, niin sitoudummeko samalla siihen, että epävarmuus jatkuu vuodesta toiseen koulun henkilökunnalla, oppilailla ja oppilaiden vanhemmilla. Se ei ollut hyvä vaihtoehto. Näen että koulukeskuksen rakentaminen Inkeroisiin on pitkässä juoksussa paras ratkaisu. Se on kestävä ratkaisu.

Miten voisimme hoitaa palveluverkkopäätöksiä fiksummin? Tosi vaikea kysymys. Ennakkovaikutusten arvioinnin tulee ainakin olla kunnossa, se on yksi keskeinen asia. Riittävästi tietoa ja kaikki mahdolliset faktat on myös oltava saatavilla. Onhan niitä faktoja nytkin tuotu esiin, mutta  aina niille ei anneta tarpeeksi arvoa. Työryhmiä on valtuustokauden aikana ollut paljon, mutta joskus aikataulu työryhmien työskentelylle on ollut liian tiukka. Näin oli esim. silloin, kun teimme liikuntaverkkoselvitystä. Kehittämispuoli jäi vähän puolitiehen. Palveluverkkopäätöksiä  tehtäessä on kyllä huomioitava sekin, että mitään paikkaa ei ajeta sellaiseen tilanteeseen, että sieltä viedään niin koulut kuin liikuntapaikatkin. Ymmärrän sen, että jokaisessa Kouvolan kolkassa ei voi olla samat palvelut, mutta mitään paikkaa ei tulisi ajaa tilanteeseen, jossa ihan kaikki palvelut on haettava muualta.

Tästä tuli mieleen uimahalliverkko. 

Luuletko, että uuden uimahallin rakentamisessa keskeisimmäksi asiaksi nousee hallin sijainti?

Kaisa: 

Pelkään, että sijainti nousee vahvimpana esiin, sisällöllä ei ole niin merkitystä ja pelkään, että uimahallipäätöksenteosta tulee riitaisa soppa. Aika monella tuntuu olevan jo mielipide asiaan, vaikka eri sijaintivaihtoehtoja aletaan vasta virkamiesvalmistelussa valmistella. Toivoisin vähintään, että jokainen pyrkisi pitämään mielensä avoinna ja perehtymään virkavastuulla tehtyyn aineistoon ja sitten vasta tekemään päätöksen asiasta. Tässä uimahalli-jutussa nousee esiin meidän suurimmat kipupisteet: palveluiden vähentäminen, kuntakeskusten välinen epäluulo ja jonkinlainen antipatia Kouvolan keskusta-aluetta kohtaan, ”ei ainakaan sinne”. Sanon suoraan, että en odota tätä päätöksentekoa mitenkään innolla.

Sanna: 

Epäilen myös, että sijaintikysymyksestä tulee vääntöä. Mua on valtuustokauden alusta asti ärsyttänyt, kun mielipiteet lyödään lukkoon ennen faktoja. Eikö olisi fiksuinta ihan rauhassa kuunnella selvitykset ja perehtyä käsillä olevaan  aineistoon?! Silloin toimisi yhteistyökin sujuvammin kun ei olisi jo valmiiksi lukittauduttu johonkin ratkaisuun. Käytäisiin aitoa keskustelua. Oon aika usein ihmetellyt, miten mustavalkoisia ja selkeitä päättäjien mielipiteet joskus on. Mulle on ainakin luontevampaa yrittää katsoa asioita monista eri näkökulmista ja muodostaa mielipide noista isommista asioista hyvinkin harkiten. En väitä, että se on just ainoa oikea tapa, mutta mulle se on luontainen tapa.

Kaisa: 

Samanlaisia olen ihmetellyt. Kouluverkossakin, moni ”tiesi” jo mitä kouluja ei saa yhdistää ja minkä lukion on säilyttävä ennen kuin oli mitään viranhaltijamateriaalia saatu asiasta. Minua joskus on vähän huvittanut, kun jotkut valtuutetut tietää rakennusten kunnonkin ihan vaan käymällä katsomassa rakennusta. Joku tiesi miten uimahallinkin korjaus tehdään. Tässä me tullaan siihen jäärä-kysymykseen. Kouvolan Sanomat kirjoitti jotain vanhoista jääristä ja monet valtuutetut loukkaantuivat siitä, että eikö vanhempi päättäjä enää saa olla mukana. Minusta otit silloin tosi hyvin kantaa tähän jäärä-kysymykseen. Jaksatko vielä kertoa jääristä? Miten sen tiivistitkään?

Sanna: 

Mun mielestä ikä ei ole se, mikä tekee päättäjästä jäärän. Sen tekee asenne ja ajatusmaailma, suhtautuminen muutoksiin esim. toimintatavoissa ja tietynlainen joustamattomuus. Olisi hienoa, jos saisimme paremmin hyödynnettyä konkaripoliitikkojen kokemuksen ja uusien päättäjien tuoreet ajatukset. Siitä voisi syntyä vaikka mitä! 

Sanna Tähtinen (Sdp) on Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu, konsernijaoston varajäsen ja Kymsoten yhtymävaltuuston varajäsen. 

Kaisa Spies (Vihr.)  on Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu ja Kymenlaakson maakuntahallituksen jäsen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: