Politiikan supertaidot

”Kun en osaa mitään politiikkaa”, minulle sanotaan, kun pyydän ihmistä kuntavaaleihin ehdokkaaksi.

Ei tarvitse osata mitään politiikkaa, en minäkään osaa! Listaan taitoja, joita kutsun kuntapolitiikan supertaidoiksi. Ehkä sinulla on joitain niistä? Jos on, niin pärjäät loistavasti ja voit lähteä ehdolle huolehtimatta tippaakaan ”osaatko politiikkaa”.

Politiikan supertaidot by Kaisa vajaan 10 vuoden kuntapoliittisen kokemuksen perusteella:

  1. Näkökulmanottokyky

Huomaat, että asioilla on monia puolia, maailma eikä kunta ole enää yksiselitteisen musta-valkoinen tai halki-poikki-ja-pinoon selitettävissä. Pohdit asioita eri näkökulmista. Huomaat, että päätöksillä on sekä hyviä, että huonoja seurauksia riippuen näkökulmasta. Tätä jos hallitset edes pikkuisen, olet loistava kuntapoliitikko!

2. Empatia

Osaat asettua toisen ihmisen asemaan. Se toinen ihminen voi olla yksinhuoltajaisä Anjalasta, maatalousyrittäjä, tai vaikka keskustan koululainen. Ymmärrät miksi hän toimii ja ajattelee omalla sinustaan eroavalla tavalla. Tällä supertaidollasi osaat myös haistella toisten poliittisten ryhmien fiiliksiä.

3. Uteliaisuus maailmaa kohtaan

Koskaan en ole oppinut aikuisena niin paljon kuin kuntapolitiikassa. Kuntapolitiikassa pääsee tekemisiin asioiden kanssa, joista ei taatusti tiedä juuri mitään. Jos olet utelias, opit kyllä. Esityslistat kirjoitetaan hyvin. Niissä selitetään taustoja, päätettävään asiaan vaikuttavia lakeja ja lukuisia muita seikkoja. Luet rauhassa, opit ja ihmettelet. Kysyt lisää jos et ymmärrä. Olen aina reilusti myöntänyt jos en jotain esityslistan asiaa tajua. Olen tämän joskus julkisesti kertonutkin, mutta ensimmäisen vuoden valtuutettuna tajusin, että en osaa lukea talousarviota. Tilasin audienssin talousjohtajalle, joka opetti ja selitti minulle mitä pitää ymmärtää.

Olen aina ajatellut, että minulla on valtava etuoikeus olla informoitu siitä missä Kouvolassa mennään. Jos en pääse läpi seuraavalla kaudella, tämä on asia, jota ehkä tulen kaipaamaan kaikkein eniten.

4. Harkitsevuus

Rauhallinen pääsee pidemmälle kuin tulinen hötkyilijä. Malta malttaa. Punnitse rauhassa asioita ja tee vasta sitten päätös.

5. Sinnikkyys

Politiikassa asiat tapahtuvat joskus nopeasti mutta usein hitaasti. Jaksat odottaa, jaksat jatkaa vaikuttamista. Pikavoittoja ja suuria tekoja on harvoin. Pärjäät politiikassa jos ymmärrät tämän.

%d bloggaajaa tykkää tästä: