Hei päättäjä, älä jaa paskaa.

Olen hölmösti luullut, että aikana, jolloin puolitotuudet, huhut ja tietoiset valheet vellovat, on kaikille itsestään selvää olla jakamatta nettijuttuja, joihin ei ehkä itsekään luota. Ilmeisesti tämä ei kuitenkaan ole yhtään niin itsestään selvää.

Olen vähän pettymyksekseni huomannut, että kuraa on jaettu myös minun lähipiirissäni. Erityisesti nyt koronakeväänä se ei auta ketään eikä mitään vaan lisää vain hämminkiä. Kriittinen saa olla, mutta se on viisasta perustaa vankkoihin lähteisiin.

Disinformaation vanha nimi on suunnilleen propaganda. Sen tekijä haluaa vaikuttaa ihmisiin ja saada heidät toimimaan haluamallaan tavalla. Jos jaat juttuja, jotka sisältävät disinformaatiota, edesautat disinformaation tekijän pyrkimyksiä. Se ehkä yrittää luoda väärää kuvaa ihmisryhmistä, tutkimustuloksista tai poliittisista tapahtumista. Sen avulla yritetään kenties edesauttaa jonkun ryhmän menestystä vaaleissa tai ihan vaan lisätä yleistä sekaannusta. Se voi näyttää hirmu fiksulta, mutta ei ole sitä. Haluatko ihan oikeasti toimia tällaisen välikätenä?

Vaikka oma tarkoitus olisi vain käydä yhteiskunnallista keskustelua, on eettisesti väärin käydä sitä jakamalla disinformaatiota. Se lisää sonnan ja vääristelyn huomiota ja ihmisten on entistä vaikeampi erottaa totuus valheesta. Muistathan erityisesti oman asemasi. Jos sinulla on vastuullinen asema, jakamaasi kuraa luullaan ehkä asemasi vuoksi todeksi, vaikka et itse niin ajattelisikaan. Sananvapauden mukana tulee aina iso iso vastuu ja vastuu on erityisen suuri, jos juuri sinun sanallasi on painoarvoa ihmisten mielissä.

Koskaan ja ei ikinä kannata jakaa tietoa, jonka lähteet ovat epämääräiset. Se voi olla disinformaatiota, misinformaatiota tai muuten vaan ihan paskatietoa. Sen avulla kammetaan valtaan Trumpia, pönkitetään valtaa Venäjällä tai tehdään jotain, josta sinulla ei ole aavistustakaan. Miksi alistaisit itsesi sellaisen välikädeksi?

Haluat herättää keskustelua vai? Herätä vaan, mutta varmista ensin, että jakamasi postauksen lähteet kestävät päivänvalon. Että se on hyvin tehty. Altista se keskustelulle vasta tämän jälkeen. Älä tee itsestäsi trollin apupoikaa. Olethan viisaampi.

Vähimmällä pääsee jakamalla tietoa, jonka lähteet kestävät päivänvalon. Mediatalo on niin huono, kuin se huonoin julkaisu. Luota faktantarkastajiin tai tee itse pikagooglaus.

Aina joskus jokainen erehtyy ja tulee ehkä jakaneeksi kuraa. Ajattelen, että poliittisena päättäjänä minulla on erityinen vastuu jakamistani jutuista ja haluan, että ihmiset voivat luottaa artikkeleihin joita linkkaan tai tietoon jota jaan. Salaliittojen ja yhteiskunnallisen epäilyksen kylväminen ei ole se tie, jolla haluan kulkea. Keskustelua voi ja pitää herättää, mutta se on tehtävä kestäviin lähteisiin vedoten. Peace.

%d bloggaajaa tykkää tästä: