Väärinymmärryksiä Kouvolan kuntapolitiikassa

Ainahan sitä on lisätty kaupunginjohtajan talousarvioon menoja!

Nyt elämme vuotta 2019. Olemme menossa kohti valtion holhousta. Taloutemme on kestämättömässä tilanteessa ja meidän on kaivettava jostain 20 miljoonan menovähennykset. Nyt ei ole hyvä hetki.

Se nyt vaan on arvovalinta, että me haluamme säästää koulut.

Ei kultaseni, ei ole mikään arvovalinta meiltä muilta vähentää kouluja. Ylisuuren ja kalliin palveluverkon pienentämisellä ei ole oikein mitään tekemistä arvojen kanssa. Se on vaan pakko tehdä. Lasten määräkin on vähentynyt niin, että niihin kaikkiin kouluihin ei enää riitä lapsia.

Säästetään ja jätetään vaan enemmän eläkkeelle lähtijöiden töitä täyttämättä. Ei vaan palkata tilalle ketään. Saadaan kivasti henkilöstön määrä alas.

60 prosenttia kaupungin työntekijöistä on opettajia ja varhaiskasvatuksen henkilöstöä. Luokalla on oltava oma ope ja mitoitukset säätelevät erittäin tarkkaan päiväkotien henkilökunnan määrää. Puhtauspalveluissa henkilöitä tarvitaan siivottavien neliöiden mukaan. Ei, et voi vaan laittaa porukkaa pihalle ilman, että vähennetään siivottavia neliöitä, yhdistellään pikkukoulujen pieniä luokkia ja päiväkoteja. Et vaan voi. Vaikka haluaisit hirveästi, se ei onnistu. Olen tosi pahoillani, mutta tämä kannattaa nyt yrittää ymmärtää.

No, ainakin meillä on se ylisuuri pomoporras. Tehkää nyt vihdoin jotain ja laittakaa ne pihalle. Siitä taatusti saadaan muutama milli. Leppänenkin tästä kirjoitti, että on pomoja 7 portaalla!

Leppänen oli väärässä. Meillä on pomoja 3-4 portaalla, ja ihan parissa kohdassa viidellä ja minustakin nuo viisiportaiset pitää tiivistää. 7 pomoporrasta ei pidä paikkansa.

Niin. Tiedätkös, kun meillä ei ole sitä hirveän isoa pomoporrasta. Se ei ole totta vaikka niin napakoissa ja yleisönosastoilla kirjoitellaan. Muihin kaupunkeihin verrattuna meidän hallinto on ihan sopivan kokoinen (Lähde: Laesterä). Sitä on pienennetty ja pienennetty vuosi toisensa jälkeen ja nyt se on jo aika pieni. Minulle sopii hyvin, että me vielä tsekkailemme, miten hallinto voisi toimia tehokkaammin, mutta kaikkien kannalta on hyvä, jos ymmärrät, että hirveän isoja säästöjä sieltä ei enää saa.

Mikä sitten oikein on totta?

Kouvolassa on 700 venepaikkaa, 141 leikkipaikkaa, 25 kuntosalia, 57 ulkojäätä luisteluun, 38 päiväkotia ja valtava määrä muita palveluita. Lisäksi käytämme miljoonia euroa vuodessa avustuksiin. Liikunnan panostuksemme ovat euroissa asukasta kohden koko maan kärkeä. Valitettavasti meillä ei ole rahaa maksaa tätä kaikkia. Kun samaan aikaan lasten määrä vähenee alhaisen syntyvyyden vuoksi, väestö ikääntyy ja työssäkäyvien määrä sekä verotulot vähenevät, on palveluiden tarve muuttunut ja muuttuu yhä.

Poliittiset päättäjät ymmärtävät talousluvut ja päätöksenteon välttämättömyyden, mutta kun ne konkretisoituvat oman lähipalvelun sulkemiseksi, ei päätöstä kyetä tekemään. Kymmenen vuoden ajan tehdyt palveluverkkopäätökset ovat jääneet tämän vuoksi riittämättömiksi.

Kuntapoliitikkojen on kasvettava strategisiksi päättäjiksi ja nähtävä paitsi yksittäinen uimahalli ja koulu, myös erityisesti kaupungin kokonaiskuva. Palveluverkot ovat valtavia kokonaisuuksia. Pelkästään liikuntapaikkaverkossa on satoja liikuntapaikkoja. Lisäämällä poliittisessa päätöksenteossa yhden kentän  sinne tai uimahallin tuonne muuttuu koko strateginen verkko ja aiheuttaa paitsi kustannuksia myös epätasa-arvoa kaupungin sisällä. Kouluverkkoa päätettäessä vuosi sitten juuri näin tapahtui.

Jokaisen päättäjän on nyt pystyttävä parempaan. On oltava enemmän kuin oman alueen edunvalvoja. On pyrittävä näkemään kaupungin kokonaisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: