Tärkeimmät vaalit koskaan

Kunnissa hillitään ilmastonmuutosta tai sitten sitä ei hillitä. Ainakin paperilla varmaan jokainen itseään kunnioittava kunta tai kaupunki tavoittelee jotain vihreää ja toimii ilmastonmuutosta vastaan. Valitettavan usein toimet jäävät paperinmakuisiksi. Ne eivät saa maksaa mitään eivätkä rajoittaa minkään yrityksen toimintaa. Kun ilmastonmuutos ja yrittäjyys ovat vastakkain, häviää ilmastonmuutos.

 

Tiesinhän sen toki. Sen ilmastonmuutoksen. Olen tiennyt monta vuotta, mutta ei se koskaan oikein ennen tätä syksyä ole räjäyttänyt tajuntaani. On se konkretisoitunut mutta ei kuitenkaan. Äääh, en osaa sitä selittää. Vielä viime eduskuntavaaleissa, siis neljä vuotta sitten, saattoi käydä keskustelua siitä, onko ilmastonmuutos ylipäätään tulossa. Tiedän sen, koska olin ehdolla. Vihreät ohjeistivat ehdokkaitaan jotenkin niin, että jos 99 tutkijaa sanoo, että ilmastonmuutos on todellisuutta niin 1 henkilö, joka on kukkakauppias, kieltää ilmastonmuutoksen.

 

Kävin viime viikolla ajatuksia herättävällä lounaalla kouvolalaisen yrittäjän kanssa. Hänen tavoitteensa on aikaansaada menestyvä bisnes. Tämä yrittäjä ei marissut kaupungin toimimattomuudesta tai ilmastonmuutoksen kaltaisista yrittäjyyttä rajoittavista ongelmista, vaan hän itsestäänselvästi sopeutti yrityksensä näihin reunaehtoihin. Hänestä olisi taatusti ollut todella ääliömäistä kehittää yritystä huomioimatta ympäristöä ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia mahdollisia tulevia yritystoiminnan rajoituksia. Eteenpäinkatsova yritys sopeutuu nykymaailmaan. Se ei roiku menneisyydessä vaan tunnustaa tosiasiat ja etsii niistä vahvuutta ja ponnahduslaudan tulevaisuuteen. Hän rakentaa yritystä, joka on jo  2020-luvulla.

 

IMG_20190119_152542_752.jpg

 

Ilmastonmuutos on ollut tiedossa mutta ei ole ollut monella ymmärryksessä. Ei ehkä minullakaan. Onhan hirveän noloa tunnustaa tämä. Oletko ollut minua viisaampi vai kenties ihan samanlainen? Mutta tunnustetaan se nyt yhdessä. Oli IPCC ja lukuisat artikkelit syksyllä. Ja se tavoite, että meidän täytyy tehdä ihan tosi paljon, että saadaan pysäytettyä lämpeneminen edes tuohon 1,5 asteeseen. Mitä sinä teit? Mitä mä tein?

 

Meidän rintamamiestaloon tuli maalämpö. Emme ole lentäneet vaikka puoli sukua asuu Saksassa. Syömme ehkä 80 prosenttisesti kasvispainotteista ruokaa. Talomme lämpöä lasketaan öisin. Makuuhuoneet ovat viileämpiä, veden lämmittäminen lakkaa klo 21. Hämmästelemme kohua varusmiesten kasvisruokapäivästä. Sellaista, ei niin kovin ihmeellistä arkea. Kun tulee se ilmastonmuutos niin teemme näitä juttuja, puoliso ehkä enemmän kuin minä.

 

Ja kuitenkaan se, miten sinä muutat elämääsi tai minä muutan elämääni, ei riitä oikein mihinkään. Ethän ahdistu kun sanon sen? Tai ahdistu vaan, tosiasiat tosiasioina. Se ei riitä. Sillä ei torjuta mitään ilmastonmuutosta. Ei tule vain 1,5 astetta vaan enemmän. Ei ei ei. Tarvitaan poliittisia toimia.

 

Tarvitaan eduskunta ja hallitus, jonka ensisijaisena tavoitteena on tehdä kaikkensa ilmastonmuutoksen hillitemiseksi. Huhtikuun eduskuntavaalit ovat hirveän tärkeät. Päättäjiksi täytyy äänestää ihmisiä, jotka ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan. Heitä, jotka ymmärtävät, että täytyy kenties hetkellisesti rajoittaa yritysten toimintaa, jotta pystytään ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta tarvittaviin toimiin.

 

Se ei ole itsestäänselvää, sen olen kuntapolitiikassa nähnyt. Kaikki yhtään täyspäiset kuntapäättäjät haluavat rakentaa kaupunkia ilmastonmuutosta hilliten. Kuitenkin kun tosipaikka tulee eteen, monella muut edut, kuten vaikka yrittäjyyden tukeminen, menevät ilmastonmuutoksen hillinnän ohi. Tämä näkyy Kouvolassakin. Kaupunginhallituksen nuoret eduskuntavaaliehdokkaat käänsivät äkkiä kelkkansa yrittäjyyden tukemisen puolelle ilmastonmuutosta vastaan kun Kouvolassa päätettiin pakkausjätteiden kuljetuksesta taloyhtiöiltä. Jotenkin hävetti. Miten te voitte, mietin. Miten kehtaatte.

 

Yrittäjäpuolella on tehokkaita lobbareita. Ilmastonmuutoksen rajoittaminen lobbaa itseään valitettavan huonosti.

 

Kevään eduskuntavaalit ovat tärkeät. Kenties tärkeimmät vaalit koskaan. Minulla on tavoitteena saada Juha Huhtala Kouvolasta kansanedustajaksi. Sen puolesta teen työtä. Juha on ilmastosoturi, joka ymmärtää katsoa tulevaisuuteen ja rakentaa tätä maata kestävästi. Hänen käsiinsä uskallan luottaa ilmastopolitiikassa. Sinäkin voit.

 

44053685_2161152047547193_8481627203400892416_n.jpg

4 Comments on “Tärkeimmät vaalit koskaan

 1. Ilmastosoturiko ratsastaa harrikalla? Näyttää siltä että huhtala ajatelee enempi instagramin kuin ilmaston kuvaa. Ei jatkoon!

  Tykkää

 2. Kun vihreät on koulutusmyönteinen puolue ja lienee eittämättäkin itsestäänselvää ettei ilmastonmuutoksen kaltaisia asioita voi käsitellä ilman huolella jäsennettyä faktapohjaa, tuntuu yllättävältä, että nuorehko koulutetu nainen toimii amispohjaisen some-vihreän vaalipäällikkönä. Omassa kaupungissa kun olisi tarjolla myös sivistynyt, osaava ja valtakunnallisissa luottamustehtävissä kunnostautunut yliopistokoulutettu eduskuntavaali ehdokas. Miksei asiantuntemus paina?

  Tykkää

 3. Tämä onkin hieno kysymys. Vastaan tähän tällä viikolla omassa blogauksissa. Kiitos!

  Tykkää

 4. Juha on myynyt Harrikan ja vaihtanut autonsa sähköautoon. Koska ilmastonmuutos.

  Tykkää

%d bloggaajaa tykkää tästä: