Koulut on laitettava kuntoon nyt

2018_05_14_Kaisa_Spies_0011 (1)

Kun puhutaan Kouvola peruskouluista, ollaan isojen asioiden äärellä. 34 peruskoulua. 6800 ja rapiat oppilasta. 1800 litraa lihakeittoa yhdelle aterialle. 65 miljoonaa euroa vuodessa. 29 välttävä- tai huonokuntoista koulua.

 

Viimeinen numero on tärkein.

 

Jos oppilaita on jo lähemmäs seitsemän tuhatta, on vanhempia ja isovanhempia vielä tuhansia ja tuhansia lisää. Ei ole ihme, että kun uutisoidaan koulujen määrän vähenevän miltei puolella, se menee tunteisiin tuhansilla ihmisillä. Kun herää ajatus, että oma lähikoulu ei kenties enää olekaan vanhassa tutussa paikassa, vetäytyy salamannopeasti siilipuolustukseen. Silloin jää koko huomaamatta koko asian ydin.

 

29 välttävä- tai huonokuntoista koulua.

 

Minäkin olen vaipumassa siilipuolustukseen. Usko pois, tiedän, millaista ahdistusta tämä koulukeskustelu aiheuttaa vanhemman mutta myös opettajan mielessä. Mietin omia lapsiani. Todennäköisesti meidänkään lähikoulu ei ole entisellä paikallaan. Mietin pidempiä koulumatkoja ja suurempia kouluja. Olen huolestunut. Eniten minua kuitenkin pelottaa tarinat siitä, että lapsen terveys romahtaa epäterveessä koulussa. Mietin lasteni koulua. Rakennusvuosi: 1967. Kunto: huono. Tyypillinen kouvolalainen koulu. On pakko tehdä jotain.

 

Koko asian ydin on siinä, että meidän koulumme ovat huonossa kunnossa. Jos jatketaan kuten aina ennenkin, myönnetään muutamia satoja tuhansia vuodessa välttämättömiin korjauksiin. Käy lopulta niin, että meidän koulumme menevät käyttökieltoon. Elämme veitsenterällä. Vielä nyt meidän on mahdollista tehdä päätöksiä uusien terveiden koulujen rakentamiseksi. Me ehdimme vielä miettiä jokaiselle koululaiselle turvallisen paikan käydä koulua. Päätös on kuitenkin tehtävä nyt ja se on tehtävä järkevästi. Kouluistamme 29 on välttävässä tai huonossa kunnossa. Meillä ei ole varaa korjata niitä kaikkia eikä se ole järkevääkään, koska meillä on nykyisissä kouluissa paljon enemmän tilaa kuin oppilaita. Emme yksinkertaisesti tarvitse niin monta luokkaa.

 

Minulle tämä on koko ajan ollut tärkein asia: että turvaamme oppilaillemme ja opettajille terveet työtilat. Joudumme nyt rakentamaan paljon uutta, koska kaikkea vanhaa ei ole mielekästä korjata. Vanhan korjaamisessa tulee eteen helposti yllätyksiä, ylittyneitä kustannusarvioita ja muuta ikävää. Tämän moni huomaa ihan kotiremonteissaan ja minä olen saanut nähdä sitä turhankin paljon tämän ja edellisen valtuustokauden aikana. Samalla meillä on hieno mahdollisuus rakentaa tiloistamme vähän modernimpia. Koulumme ovat eilistä varten, nyt voidaan tehdä kouluja nykypäivän ja tulevaisuuden tarpeisiin.

 

Tämän siis haluan sanoa: älä vaivu siilipuolustukseen. Voi olla että lapsesi koulu tai koulu, jossa työskentelit, ei enää sijaitse samassa paikassa. Voi olla, että koulumatkasi pitenee. Etsimme järkeviä paikkoja uusille kouluille siten, että ne sijaitsevat parhailla mahdollisilla paikoilla. Lupaamme tehdä terveitä kouluja oppilaillemme. Kouvolassa ei saa käydä kuten Lahdessa, jossa joka viides opiskelee väistötiloissa ja näistä aiheutuu kaupungille joka vuosi 10 miljoonaa euroa kustannuksia.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: