Kouvolan henkilöstön jaksamista tuetaan new agella ja tieteenvastaisuudella?

Kouvolassa on toteutettu henkilöstölle työssä jaksamista lisäävä kehityshanke, jonka toteuttamisen teorioista osa perustuu mielestäni uskomushoitoon. Olen aika pöyristynyt.

 

Kaupunginhallituksen listalla on Vähemmällä stressillä parempaa tulosta – kehityshanke, jonka loppuraportti herättää todellakin hämmennystä. JHL kiinnitti huomiota siihen, että raporttia on lyhennelty. Minusta huomiota olisi pitänyt kiinnittää aivan muuhun, nimittäin siihen, että koko hankkeen toteutus perustuu todella kummallisiin lähteisiin. Tosi hämmentynyt olen siitä, että näitä menetelmiä on sovellettu kaupungin työntekijöihin, menetelmiä, jotka ovat lähellä puoskarointia.

 

Raportissa on monia kyseenalaisia lähteitä.

 

1. kummallinen lähde. ”Hankkeessa on sovellettu Alexander Loydin Paranemisen avain tutkimustuloksia… Loydin teoksia ovat Paranemisen avain – paranna 6 minuutissa terveyteen, menestymiseen tai ihmissuhteisiin liittyvän ongelman syyt ja [toinen teos] Loyd, Alexander. Rakkauden periaate – sterssistä menestykseen 40 päivässä.” Jo näiden opusten nimien pitäisi herätellä. Nyt ei ole kyse mistään tieteellisen metodin täyttävistä tutkimuksista. Googlailemalla selviää, että esimerkiksi tuo Paranemisen avain on aikamoinen teos, jolla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Kyseessä on täysi uskomushoito, puoskarointi. Eräässä kirja-arviossa todetaan: ”Vaihtoehtoterapeuttina toiminut Loyd alkoi pian opettaa ”Paranemisen avaimia” asiakkailleen. Tulokset olivat tyrmistyttäviä. Metodi paransi MS-taudin, syövän, diabeteksen, migreenin ja Parkinsonin taudin.” (https://skepsis.blob.core.windows.net/…/2015-2-skeptikko-90…)

 

2. kummallinen lähde. Luova visualisointi on myös hankkeessamme hyödynnetty käsite. Googlailin termiä ja vaikuttaa, että se perustuu vuonna -78 julkaistuun new age kirjaan. Kouvolan raportissa menetelmästä kerrotaan ”Luova visualisointi … perustuu siihen luonnonlakiin, että jokaista tapahtumaa edeltää aina jokin ajatus tai mielikuva. Ajatuksistamme ja mielikuvistamme riippuu, millaisiksi elämämme tapahtumat muodostuvat.” Höpöhöpö. Luova visualisointi ei perustu tieteeseen, vaikka miten puhuttaisiin ”luonnonlaeista”. Kuulostaa pahasti pseudotieteeltä.

 

3. kummallinen lähde. Hankkeen hyödynnettävyydestä vedotaan sosiologi ja akateemikko Aaron Antonovskyyn, joka on selvittänyt nykyihmistä stressaavia tekijöitä. Muuten hyvä, mutta hän kuoli vuonna -94 ja viimeiset julkaistut teokset ovat vuodelta -88 siis 30 vuoden takaa. Antonovskyllä ei ole pätkän vertaa tietoa nykyihmistä stressaavista tekijöistä.

 

Nyt on menty tosi pahasti puihin. Miten voidaan luoda hankkeita, joissa testataan uskomushoitoihin ja new ageen perustuvia ajatuksia Kouvolan kaupungin työntekijöihin?

IMG_20180507_141349

%d bloggaajaa tykkää tästä: