Kouvolan kaupunginjohtajan eka vuosi – miten meni?

Kaupunginjohtaja Marita Toikalla on takana nyt yksi vuosi Kouvolan puikoissa. Miten on mennyt? Onko mikään muuttunut?

WP_20140322_003

 

On muuttunut. Poliittiset ryhmät ovat paremmin mukana päätöksenteon valmistelussa. Ryhmien kantoja kysytään ennakkoon merkittävimmissä päätöksissä. Jotkut kokevat tämän vähän rasittavaksi ja päätöksentekoa hidastavaksi keskusteluiden perusteella, mutta minusta tämä on pelkästään hyvä. Meiltä on pyydetty kantoja niin Kimolan kanavaan kuin palkkiokorotuksiin. Nytkin työn alla on lausunnot pariin tulevaan asiaan. Minusta tämä sujuvoittaa päätöksentekoa. Kun ryhmillä on kannat hyvissä ajoin isoihin asioihin, voidaan lähteä hieromaan niiden pohjalta koomromissia ja päätöksenteko on siistimpää. Tykkään toimintatavasta ja uskon, että sitä kautta päätöksenteko pyrkii kohti poliittisten ryhmien dialogia ja yhteisymmärrystä. Pisteet tälle.

 

Kaupunginjohtaja Marita Toikka on myös vuoden aikana jalkautunut huomattavan paljon tapahtumiin. Hän on puhunut niin kouluissa kuin muodin yössä ja seisonut Kouvolan teltalla tapaamassa kaupunkilaisia. Marita on avannut Kouvolan kaupunginjohtajan fb-sivun, jonka kautta saa hyvin kuvan kaupunginjohtajan työn kaikkinielevästä arjesta. Hän todella jalkautuu kaupunkilaisten pariin ja tämä on ihan loistavaa.

 

Ennen kaikkea Toikka hoitaa edunvalvontaa menemällä paikanpäälle. Sähköpostilla edunvalvonta on heikoilla, mutta kaupunginjohtaja Marita Toikka on verkostoitunut ja tavannut valtiontason päättäjiä aina kun Kouvolan edusta on kyse. Edunvalvonnassa on saatu isoja onnistumisia kuten vaikka rautatieliikenteen ohjauskeskuksen säilyminen Kouvolassa osoittaa. Se ei ole yhden naisen ansiota, mutta osoitus siitä, mihin hyvä kaupungin johtojengi pystyy.

 

Kaupungin sisäisessä päätöksenteossa on välillä vääntöä poliittisten päättäjien ja viranhatijoiden välillä. Mielestäni kaupunginjohtaja tasapainoilee tyylikkäästi ja antaa tarvittaessa periksi pienissä asioissa, mutta pitää puolensa tarvittaessa. Jos joskus joku kiihtyy, Marita ei koskaan. Tyyneys on Kouvolan uutta kaupunginjohtajaa ainakin hänen työssään kuvaava ominaisuus. Toivon, että joskus räjähdät kunnolla ja sinulla on omat keinosi purkaa aika raskaan työsi paineet. 🙂 Toisaalta Marita ymmärtää hyvin päätöksenteon mandaatit ja erottaa virkamiehen valmisteluvallan poliittisesta vallasta. Ehkä tämän ymmärryksen vuoksi turhia valtakiistoja ei ole ollut.

img_20161114_181617

Kuntajohtajapiireissä Toikan valitseminen Kouvolan kaupunginjohtajaksi ohi monen kokeneen kaupunginjohtajan, oli yllätys. Minulta on kyselty, miksi valitsimme juuri hänet. Tuttu haki kaupunginjohtajaksi toiseen kaupunkiin ja sparrasin häntä tehtävään. ”Mene ihan tajuttomalla itsevarmuudella,” opastin, ”niin Maritakin teki, tee sellainen Dressman-kävely!” Kun valtuutetut reilu vuosi sitten haastattelivat kaupunginjohtajakandidaatteja, mielestäni tärkeimmäksi osoittautui kysymys, joka vaati heittäytymistä. Moni ei tähän kyennyt, mutta Marita oli heti täysillä mukana ja ideoi ihan överisti Kouvolan tulevaisuutta (kuten juuri oli pyydetty). Minulle heittäytyminen osoitti ennakkoluulottomuutta, luottamusta omaan itseen ja Kouvolaan ja se oli ratkaiseva hetki haastattelussa. Valtuustoryhmämme mietti tuolloin pitkään kenen takana olemme ja päädyimme ihan viime metreillä kanattamaan Marita Toikkaa.

 

Minulla on ollut hyvät välit Kouvolan edelliseen kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäkeen ja olen kokenut saaneeni häneltä paljon tukea aloittelevana valtuutettuna ja opastusta tarvitessani. En osaa verrata Marita Toikkaa ja Lauri Lamminmäkeä keskemään eikä minun tarvitsekaan. sillä olen ollut eri asemassa päätöksentekijänä heidän johtajakausillaan, mutta pidän molemmista. Kaupunginjohtajan työ on kaikkinielevää ja sitä tehdään omalla persoonalla. Ajattelen, että Lauri oli hyvä johtaja luomaan uutta kaupunkia yhdistymisprosessissa, mutta Marita on hyvä johtaja viemään Kouvolaa tästä eteenpäin. Kummallekin on aikansa ja paikkansa.

 

Eka vuosi on nyt takana ja minusta se on ollut ihan mielettömän hyvä ensimmäinen vuosi kaupunginjohtajalle, jolla ei ennen Kouvolaa ollut päivääkään kaupunginjohtajakokemusta. Luulen, että Marita Toikka on äärimmäisen kunnianhimoinen ja tähtää pitkälle. Se on Kouvolan etu. Yhdessä pääsemme tosi pitkälle.

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: