Kymenlaakson riidankylväjä

Herra varjele siitä on jo kakskyt vuotta kun Don Huonot lauloi riidanlylväjästä. ”E ee e ee ei se et oo sinä, joku korvaasi kuiskuttaa. E ee e ee ei se et oo sinä, myrkkyä mieleesi ruiskuttaa …. Kohta et viereltäsi löydä yhtään ystävää, kun sä sait ne keskenään riitelemään. Riitaa!” Olen miettynyt donkkareita ja riidankylväjiä ja Kymenlaakson sote-kuntayhtymän rakentamista.

 

IMG_20180305_194342.jpg

 

Olemme laittamassa hynttyitä yhteen Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluissa ja antamassa niitä maakunnan hoidettaviksi jo ennen mitään maakuntauudistusta, mutta voi miten me riitelemme. Keskustelut ovat jumittuneet ja moni pelkää, pystymmekö etenemään. Riidankylväjä on jossain, mutta kenessä meistä se asuu? Kuka mokasi sote-kuntayhtymäneuvottelut? Miksi kaikki on mennyt niin pieleen?

 

Loppupeleissä neuvotteluissa mukana on vain muutamia ja me muut emme tiedä missä mennään. Kuulemme erilaisia totuuksia riippuen siitä, kenen kanssa puhumme. Kotkalaiset kertovat neuvotteluiden kulusta aivan eri tarinaa kuin kouvolalaiset. Monen on vaikea sietää sitä, että emme tiedä keneen uskoa ja mikä on todellisuus neuvotteluista. Kenen vika? Kuka mokasi? Kuka oli riidankylväjä?

 

Kuntapolitiikassa historian koulutuksestani ei ole ollut hirveästi hyötyä, mutta juuri nyt siitä on. Osaan tulkita lähteitä, pyrin rakentamaan erilaisista tiedon sirpaleista kokonaiskuvaa tapahtuneesta ja mikä tärkeintä siedän sitä, että lähteet kertovat samasta tapahtumasta eri tavoin. Tämähän on historioitsijan peruskauraa. Selvitämme mitä tosiaan tapahtui  – satoja vuosia sitten tai viime viikolla neuvotteluissa – vajavaisten dokumentinpätkien pohjalta. Pyrimme luomaan kokonaiskuvaa ja ymmärrämme, että osa lähteistä kertoo puolitotuuksia tarkoituksella ja osa tahattomasti. Hei, tän mä osaan ja ymmärrän! Aivan hyvin siedän ja ymmärrän sitä, että jokainen kertoo samasta tapahtumasta eri tavalla.

 

Lukiossa opetan opiskelijoille lähdekritiikkiä. Tenttan opiskelijoita. Ensiasteen lähde vai toisen asteen lähde? Ole kriittinen! Antaako kaksi riippumatonta lähdettä samanlaisen kuvan tapatumasta? Pysy itse objektiivisena! Onko lähteen laatija vaikuttanut sen sisältöön? Mikä hänen motiivinsa on? Ethän unohtanut lähdekritiikkiä!

 

Jokainen juttu, bloggaus, keskustelu tai viesti on vain tulkinta tapahtuneesta. Neuvotteluissa olleet antavat tapahtumista erilaisen kuvan. Tilannetta tulkitaan aivan varmasti eri tavalla Kotkassa kuin Kouvolassa.

 

On helpompaa etsiä syyllisiä kuin ratkaisua. On vääriä kysymyksiä ja oikeita kysymyksiä. Väärien kysymysten vasutauksista emme hyödy mitään, emme pääse eteenpäin. Ei pidä kysyä kuka mokasi neuvotteluissa vaan miten pääsemme yhdessä eteenpäin. Pääasia on maaliin pääsy keinolla millä hyvänsä. En ole mikään urheiluihminen, mutta olen ymmärtänyt, että tyylitönkin maali lasketaan.

 

Sama bändi, joka lauloi riidankylväjästä lauloi myös ”hei, beibi, tule sellaisena kuin olet. Tai älä tuu ollenkaan” ja sekin sopii tähän kuntayhtymäkuvioon. Me teemme yhteistyötä ja rakennamme tätä maakuntaa kaikkine vanhoine rasitteinemme. Kouvola tulee tähän kuvioon sellaisena kuin on ja juuri nyt se on ottanut aika pahasti takkiinsa parin viime vuoden sote-väännöissä. Tule sellaisena kuin olet. Meillä on rasitteita, menetettyjä palveluita, hävinneitä työpaikkoja ja repullinen epäluuloja yhteistyötä kohtaan mutta me haluamme rakentaa tätä maakuntaa. Sen olen kaupunginhallituksessa huomannut. Me ihan tosissamme haluamme olla mukana ja tehdä yhteistyötä, mutta viime vuosina saadut sote-iskut ovat kiistämättä jättäneet jälkensä. Voitteko ottaa meidät tällaisina kuin olemme? Voidaanko rakentaa yhteistä maakuntaa tältä pohjalta kaikkine epävarmuuksinemme?

 

Haluankin kysyä, että mennäänkö maaliin asti vai jumitetaanko syyttelemään? Rakennetaanko yhteiset tehokkaat sosiaal- ja terveyspalvelut? En ole sellaista dokumenttia nähnyt, jossa tämän järkevyys kyseenalaistettaisiin. Ja jos sellainen paperi olisi, minä olisin sen nähnyt. Yhdessä täytyy päästä maaliin ja voi olla, että se vaatii välittäjää, jotain puolueetonta asiantuntijaa, joka meidät jeesii sinne maaliin asti. Mutta sekin kannattaa, sillä tyylillä ei ole väliä, vain lopputulos ratkaisee.

 

valk_logo

 

Kaisa ❤ Kouvola sanotaan tuossa vanhassa kuviossa. Mietin, kehtaanko laittaa sen tämän bloggauksen päätteeksi, mutta päätin laittaa. Kouvolan etu on vahva Kymenlaakso, joka hoitaa tehokkaasti maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelut. Meidän etumme on vahva Kotka ja hyvinvoiva Hamina. Se ei ole meiltä pois vaan jotain, mitä meidän ihan jo oman etummekin vuoksi kannattaa tavoitella. Tämän maakunnan etu on myös medän etumme. Joko me kaikki näivetymme tai teemme yhdessä töitä kohti kasvua.

%d bloggaajaa tykkää tästä: