Palkkiokorotukset kyllä vai ei?

Tökeröä. On luokatonta korottaa omia palkkioitaan. Silti eilen illalla äänestin jaa – kyllä luottamuspalkkioiden korotuksille ja kyllä valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajien osa-aikaisuuksille.

 

img_20161114_181617

 

Palkkioita ei ole pystytty korottamaan lähes kymmeneen vuoteen. Ajatus palkkiokorotuksista on halvaannuttanut päättäjät, siinä altistaa itsensä kovin helpon huutelun maalitauluksi. Koskaan ei ole oikea aika korottaa palkkioita.

 

Palkkiokorotuksista ja osa-aikaisista pj:n pesteistä keskusteltiin erilaisissa kokoonpanoissa kuukausia. Asia on loppupeleissä aika pieni, mutta sille annettiin aikaa. Ryhmäpuheenjohtajat kävivät aiheesta useita neuvotteluita – kaikki ryhmät pidettiin mukana. Aivan loppuun asti haluttiin löytää kompromissi, jonka mahdollisimman moni ryhmä voisi hyväksyä. Minusta päätöksenteko tähän mennessä on mennyt tosi asiallisesti. Korotuksia ei ole suhmuroitu missään pienessä porukassa tai sisäpiirissä vaan demokraattisesti laajasti keskustellen. Ryhmillä on ollut paljon aikaa sisäisiin keskusteluihin. Kaikki ovat päässeet perehtymään asiaan. Pisteet tälle. Lopullisesti korotukset hyväksyy tai hylkää kaupunginvaltuusto ja näin pitää ollakin.

 

Ei ole kohtuuton ajatus, että Kouvolassa luottamushenkilöiden palkkiot olisivat samalla tasolla muihin vastaavankokoisiin kaupunkeihin verrattuna. Tähän korotuksilla pyritään. Palkkioita tulisi korottaa parilla eurolla säännöllisesti, jotta isoa kertakorotusta ei tarvittaisi. Kun näihin pieniin korotuksiin ei ole liki kymmeneen vuoteen pystytty, on palkkiotaso Kouvolassa jäänyt kauas muista ja nyt korotetaan kerralla enemmän.

 

Mielestäni Kouvola hyötyy siitä, että meillä on osa-aikainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Se maksaa, mutta uskon, että siitä kannattaa maksaa. Kaupunginhallituksen pj:n paikka kaupungin tärkeimpiä tehtäviä. Hän on tärkeä osa ydinryhmää, joka pitää päätöksenteon sujuvana, harjoittaa toivottavasti armotonta kaupungin edunvalvontaa ja kehittää Kouvolaa. Tähän kaikkeen tarvitaan ennen kaikkea aikaa, siihen kannattaa käyttää aikaa. Tehtävä on vähintään osa-aikaisuuden arvoinen ja todellisuudessa paljon enemmänkin.

 

Palkkiokorotukset ovat lopulta aika pieni asia. Nyt pitäisi päästä käsiksi niihin tosi suuriin. Käsiin vanhenevaa, huonokuntoista kouluverkkoa täytyy lähteä kehittämään isosti. Meidän megahieno kaupunkistrategia, jossa aletaan rakentaa lasten ja perheiden Kouvolaa, muokataan käytäntöön. Kaupungin edunvalvonnasta on huolehdittava tiukasti. Sote-kuntayhtymän luominen on ovella ja maakuntauudistus nurkan takana.

valk_logo

 

3 Comments on “Palkkiokorotukset kyllä vai ei?

  1. Samaan aikaan kun sairaanhoitajat, koulukeittäjät ja opettajat kikyilevät enemmän työtä pienemmällä palkalla, tämä näyttää törkeältä itsekkyydeltä. Millaisen kuvan tämä antaa päättäjien moraalista? Ei näin!

    Tykkää

  2. Ei tämä tosiaankaan näytä tai tunnu hyvälle kuntalaisista. Vihreät junaili valtuustoon ensin uuden varapuheenjohtajan paikan ja hetkeä myöhemmin niin varapuheenjohtaja kuin hallituksen jäsenkin korottavat omia palkkioitaan. Niin paljon kuin vihreää politiikkaa valtakunnallisesti ja globaalisti sympatiseeraankin, on minun valitettavasti jaettava monien ystävieni näkemys siitä, että Kouvolassa vihreiden vähemmistö on pahasti ampunut itseään omaan jalkaan. Olen kuullut lukuisia kommentteja siitä, että mikäli Spies ja Huhtala ovat vihreiden listoilla, ääni menee muille edistysmielisille puolueille, olivatpa kyseessä sitten kunta-, sote- tai eduskuntavaalit. Toinen hämmennystä aiheuttava tekijä on ollut vihreiden näkyvimpien kasvojen myönteisyys ns. ”kärkihankkeille”, jotka eivät edistä kuntalaisten hyvinvointia, vaan lähinnä pienen eliitin asemaa tai egonpönkitystä. Tällaisia ovat esimerkiksi ympäristön kannalta täysin käsittämätön Kymi Ring tai taloudellisesti katastrofaalinen Kimolan kanava. Nykyinen strategia, lapset ja nuoret edellä, on kannatettava, mutta nyt Kouvolan tulisi rohkeasti irrottautua miljoonaluokan hukkahankkeista, kun sitoumuksia ei vielä ole tehty.

    Tykkää

  3. Tässä vaiheessa, kun on käynyt ilmi, että päätöksiä tuli taannoin tehtyä täysin yltiöpositiivisissa harhakuvissa kuntatalouden tilasta, en voi muuta kuin vakavasti suosittaa, että palkkioiden korotus nostetaan uudestaan ”pöydälle”. Päättäjien suoraselkäisyydestä kertoisi se, että rohjettaisiin ehdottaa säästöjä myös itselle, eikä vain käytettäisi ”juustohöylää” kuntalaisten palveluiden tai kaupungin henkilöstön selkänahkan kustannuksella. Haastankin Kouvolan kaupunginjohdon ”moraalitalkoisiin”! Aloittakamme uuden hengen luonti omien virheiden myöntämisellä.

    Tykkää

%d bloggaajaa tykkää tästä: