Lasten Kouvola tuo elämää ja elinvoimaa

Kouvola menetti kymmenenneksi suurimman kaupungin tittelin Porille tänä vuonna. Kouvolan väestö ei kasva, ei ole kasvanut pitkään aikaan.

 

Hesarin pääkirjoitussivun kolumnissa maalattiin kuva näivettyvästä Kaakkois-Suomesta, harmaista kaupungeista – Kouvola mukaan lukien – joita ei millään valtion tuella nosteta näivettymisen suosta. Ihmiset muuttavat työpaikkojen ja palveluiden perässä muualle.

 

Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Ei Kouvolaa tehdä elinvoimaiseksi millään hallituksen teolla. Ihan meidän omilla teoillamme se on tehtävä.

 

Kouvolalla on vireilla monenmoisia elinvoimahankkeita. Niillä halutaan luoda työpaikkoja ja saada lisää asukkaita. Näitä hankkeita ovat Matkakeskuksen ja Kimolan kanavan rakentaminen, KymiRing, Kiinan rautatieyhteyden kehittäminen sekä asuntomessut kesällä 2019. Ihan kivoja hankkeita sinänsä, varmasti niistä syntyy työpaikkojakin. Mutta käännetäänkö niiden avulla pitkään jatkunut vuosittainen väestönlasku nousuun? En ole ihan varma.

 

Väestönkasvu on nimittäin kaiken ydin. Kun kuntatutkijoilta kyselee, mikä tekee alueesta kehittyvän ja elinvoimaisen, on heidän vastauksensa väestönkasvu.

 

Väestönkasvun siukauksellisuutta voisi kuvata vaikka näin:

Muuttoliike kasvaa > veronmaksajien määrä kasvaa > verotulot kasvavat > rahaa palveluihin enemmän

Tällä hetkellä kehitys on päinvastainen

Väestö vähenee > veronmaksajien määrä vähenee > verotulojen määrä pienenee > joka vuosi rahaa on vähemmän ja vähemmän 

 

Kouvolan alueen väestö on vähentynyt viimeiset 20 vuotta noin 400 asukkaalla joka vuosi. Tämä on hirmuinen kehityssuunta eikä sitä näytä pysäyttävän mikään. Sitä ei myöskään käännetä ihan millä tahansa elinvoimahankkeilla.

 

Meidän on haalittava lisää asukkaita. On laitettava kaikki paukut kaupungin markkinointiin pääkaupunkiseudulle. Tunti ja vartti junalla Helsinkiin mahdollistaa työssäkäynnin pääkaupunkiseudulla. Lahti on lähellä, samoin monet muut kaupugnit. Perheestä pystytään käymään töissä vaikka eri kaupungeissa ja asumaan Kouvolassa jos työtä ei täältä löydy. Etätyö ja uudet työntekemisen muodot tulevat kasvamaan ja se on Kouvolan mahdollisuus. Mahdollisuuteen on tartuttava ja siihen on panostettava.

 

Kouvolan täytyy saada markkinoitua itsensä läpi etätyöntekijän onnelana, pendelöijän paratiisina – kaupunkina, jossa on halvat asunnot, loistava sijainti ja hyvä asua ja elää.

 

Markkinoinnin tueksi tarvitaan konkreettisia päätöksiä, meidän on investoitava ihmisiin. Asukkaita ei kanata houkutella Tykkimäellä eikä edes Repovedellä vaan konkreettisilla palvelulupauksilla. Luodaan lasten Kouvola.

 

puistossa2

 

Lasten Kouvola maksaa. Se on ihan totta, mutta loppupeleissä kyse on suhteellisen pienistä summista, jotka luovat yhteisöllisyyttä ja tukevat ennaltaehkäisten syrjäytymistä. Uskallan väittää, että nykyiset elinvoimahankkeemme ovat kalliimpia.

 

Lasten Kouvolaa voisi rakentaa esimerkiksi näin:

  • Kouvolassa pikkukoululaisille on omassa koulussa aamu- ja iltapäivätoimintaa. (Tämä on äärimmäisen tärkeää, koska muualla töitä tekevän päivät ovat vielä tavallistakin pidemmät)
  • Kouvolassa lapsille tarjotaan kesäisin ilmainen puistoruokailu. Näin lähialueiden perheet kokoontuvat lähipuistoon, tutustuvat ja yhteisöllisyys vahvistuu.
  • Lapsesi päiväkotipäivät järjestetään joustavasti. Meillä on pienemmät ryhmäkoot.
  • Kouvolassa meillä on Suomen upeimmat nuorisotilat upouudessa Matkakeskuksessa. Tämän loistoajatuksen on ideoinut kaupunginhallituksen pj Harri Helminen. Älyhieno, eikö?

 

Lasten Kouvola voi olla vielä vaikka mitä, mutta ideana on markkinoida Kouvolaa lapsi- ja perhemyönteisenä ja antaa palvelulupauksia, joilla muuttajia houkutellaan. Mitä muuta Lasten Kouvola voisi olla? Kerrothan minulle kaikki loistavat ideat ja hyvät älynväläykset!

 

Pidätkö ideasta? Laitetaan rahaa lapsiin ja houkutellaan siten lisää asukkaita, veronmaksajia ja elinvoimaa. Enkä edes viitsi aloittaa siitä, miten paljon nykyisten kouvolalaisten lapsiperheiden arkea Lasten Kouvolan uudistukset parantaisivat. 😉

 

Kaisa_puistossa

 

 

 

 

One Comment on “Lasten Kouvola tuo elämää ja elinvoimaa

  1. Kuulostaa hyvältä idealta. Puutteita löytyy kuitenkin jonkin verran esimerkiksi neuvolapalveluista ja muista lapsiperheiden palveluista. Esimerkiksi Eskolanmäen neuvola on niin epäkäytännöllinen lapsiperheitä ajatellen. Ikinä ei ole parkkipaikkaa, vaunut eivät mahdu hissiin, hissit epäkunnossa jne. Samaan aikaan supistetaan myös Puutarhurinkadun perhepuiston toimintaa eli enää vain kahtena päivänä viikosta perhepuisto auki. Sitten kun on auki vain kahdesti on välillä niin täyttä ettei sisälle voi mennä lapsien kanssa kun ei yksinkertaisesti mahdu. Kuovi on auki kyllä mutta puutarhurinkatu on niin otollisella paikkaa että ihmettelen suuresti miksi sen aukioloja supistetaan.

    Toinen asia mikä on ihmetyttänyt jo vuosia mille kaupunki ei tee mitään on Kaunisnurmen vaaran paikat kun koululaisille ei ole minkäänlaisia tienylitys paikkoja esimerkiksi Sutelantieltä lähdettäessä Kaunisnurmen koululle. Varsinkin talvisin tuo euromasterin mutka on sellainen rallipolku että siinä pieni koululainen jää kakkoseksi.

    Tykkää

%d bloggaajaa tykkää tästä: