Kouvolan mietittävä osallistumistaan Fennovoimaan

Helsinki on eilisessä valtuuston kokouksessa päättänyt irtautua Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Kouvolan kannattaa seurata esimerkkiä.

 

Kouvolassa Vihreiden valtuustoryhmä teki helmikuussa Helsingin kaltaisen valtuustoaloitteen, jossa esitettiin irtautumista Fennovoima-hankkeesta. Aloite tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi maanantaina. Kaupunginjohtaja esittää, että aloite ei anna aihetta toimiin. Kouvola siis jatkaisi Fennovoimassa.

 

Helsingissä monet ydinvoimaa kannattavatkin valtuutetut pitivät osallistumista Fennovoimaan liian riskialttiina kaupunkilaisten verorahoille. Kouvolassa kannattaa myös pohtia ollaanko nyt mukana hankkeessa, jonka taloudelliset riskit ovat yksinkertaisesti liian suuret.

 

Mikä Fennovoima?

Pyhäjoelle suunnitellaan ydinvoimalaa. Pohjois-Pohjanmaalle sijoittuva hanke merkitsee, että Kouvolan kaupunki KSS:n omistajana investoi miljoonia kauas oman kaupungin ja maakunnan ulkopuolelle ristialttiiseen hankkeeseen.

 

Mitä riskejä Fennovoimassa on?

Sähkön hinta tulevaisuudessa on vaikuttaa isosti siihen, tuleeko hankkeesta kannattava vai fiasko. Yhden selvityksen mukaan 1  prosentin omistusosuudella …

  • voitto voisi olla 1,5 miljoonaa
  • voitto voi olla parhaimmillaan 3-4 miljoonaa
  • tappio saattaa olla pahimmillaan 22 miljoonaa

 

Tappio syntyy jos rakentaminen kestää yli 10 vuotta ja sähkön hinta pysyy matalalla.

 

Onko mahdollista, että rakentaminen viivästyy ja sähkön hinta pysyy alhaisena?

Kyllä.

Olkiluoto 3:n piti tuottaa sähköä vuonna 2009. Nyt jännätään saadaanko valmista 10 vuotta myöhässä. Hinta, joka alussa oli 1,7-2,5 miljardia on nyt turvonnut yli kahdeksaan miljardiin.

 

Olkiluodon esimerkki ei lupaa hyvää Fennovoimallekaan.

 

On hirvittävän vaikeaa ennustaa sähkön hintaa pitkälle tulevaisuuteen. Kuntien sähköyhtiöt innostuivat Fennovoiman hankkeesta kun sähkön hinta oli korkealla ja sen ennustettiin yhä nousevan. Nyt ollaan hinnan suhteen aivan eri tilanteessa ja voi vain miettiä miten sähkön hintaan vaikuttaa uusiutuvaa energiaa suosiva politiikka.

 

Fennovoima on Mankala-yhtiö eli osakkaiden on pakko ostaa sen tuottama sähkö vaikka markkinoilta saisi sähköä halvemmalla.

 

Miksi monet kaupungit ovat hylänneet Fennovoiman?

Mikkeli: Haluttiin investoida mieluummin omaan maakuntaan. Epävarmuustekijät, imagosyyt, riskit ja tuotto-odotukset vasta 10-20 vuoden päässä olivat muita syitä kieltäytyä hankkeesta.

Kuopio: Investoidaan Pohjois-Pohjanmaan sijaan omaan maakuntaan.

Jyväskylä: Mieluummin rahat omiin tuotantolaitoksiin. Ympäristötavoitteet mietitytti.

Helsinki: Liian epävarma sijoitus.

 

Kymenlaaksosta Kotkakaan ei ole mukana Fennovoimassa. Kouvolan on syytä seurata Helsingin esimerkkiä ja pyrkiä irtautumaan riskialttiista Fennovoima-hankkeesta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: