Ole hereillä – nyt vasta valitaan Kouvolan päättäjät

Sitä jotenkin luulee, että kun äänesti kuntavaaleissa ja näkee millainen valtuusto valittiin, niin tietää millaista päätöksenteko Kouvolassa tulee olemaan. Mutta eihän se niin mene. Ehei, väärässä olit.

 

Tällä hetkellä käydään paljon tärkeämpiä keskusteluita. Puolueet jakavat keskenään paikkoja, puheenjohtajuuksia, lautakuntien jäsenyyksiä ja muita. Tämä on merkityksellistä ja ratkaisee mitä Kouvolalle oikein käy. Ensin paikoista neuvottelevat puolueet keskenään – että kuka saa ja mitä. Sen jälkeen niistä neuvottelee puolue sisäisesti – että kuka saa ja mitä. Ja tämä sisäinen vääntö on jännittävämpää ja merkityksellisempää. Nämä nyt jaettavina olevat paikat merkitsevät mitä Kouvolassa tällä valtuustokaudella todella tapahtuu.

 

Vaalien jälkeen jotenkin suretti. Miten paljon tosi hyviä, innostuneita ja fiksuja ehdokkaita jäi ilman valtuustopaikkaa. Iida Tani, Santtu Vekkeli, Camilla Relander ja muut huiput ja pätevät, innostuneet tyypit. Voi hemmetti kun nuoret eivät vaivaudu äänestämään. Monen hyvän nuoren ehdokkaan äänimäärä jäi vaatimattomaksi hyvästä kampanjasta huolimatta. Nyt on näiden ehdokkaiden mahdollisuus. Kiehtovaa onkin, millä perusteella puolue jakaa saamansa lautakuntapaikat. Erityisesti kiinnostaa millä meriiteillä varsinkin ne tärkeimmät jaetaan.

 

Kun itse tulen (edelleen) melko pienestä ryhmästä, niin tuo suurten puolueiden sisäinen vääntö jotenkin kiehtoo. Nämä seuraavat ajatukset perustuvat ihan vain omiin pähkäilyihin, jonkin verran juoruihin mutta eivät minkään sortin kovaan faktaan.

 

On erilaisia syitä, joiden perusteella merkittävimmät paikat jaetaan. Kokemus merkitsee paljon ja samoin vaaleissa saatu äänimäärä. Sukupuolellakin on merkitystä, kun lautakunnissa on noudatettava tasa-arvolakia ja vähintään 40 prosenttia on oltava toista sukupuolta. Kouvolassa sijainnilla on merkitystä isoissa puolueissa. Esimerkiksi Kokoomuksen on mietittävä, tuleeko henkilö Kuusankoskelta, Elimäeltä, Valkealasta vai mistä. Jokin tasapaino on löydyttävä.

 

Niin paljon juoruja liikkuu. Puheenjohtajuuksia tai kaupunginhallituspaikkoja jaetaan kiltteysperusteella niille lojaaleimmille – tai näin sanotaan. Mitäs pätevyydestä tässä palapelissä, jossa sukupuolen, äänimäärän, kotipaikan lisäksi on huomioitava onko henkilöstä uhkaa itselle kuntapolitiikkaa isommilla areenoilla. Eduskuntavaalit nimittäin vaikuttavat ja ne skabataan jo kahden vuoden päästä.

 

Vilpittömästi toivon, että kaikissa puolueissa kyettäisiin miettimään pidemmälle ja nostettaisiin merkittäville paikoille parhaat mahdolliset tyypit. Ei kilteimmät ja lojaaleimmat vaan ne jotka oikeasti ovat jo jonkin verran kokemusta saaneita, osaavia, karismaattisia ja kunnianhimoisia. Tämä olisi Kouvolan etu, sillä tämä myös toisi meille todellisia eduskuntavaaliehdokkaita seuraaviin vaaleihin. Pelkään tilannetta, että parhaat pelataan ulos koska heitä pidetään uhkana jonkun omille pyrkimyksille.

 

Mitä siis haluan sanoa? Seuraile mielenkiinnolla keitä valitaan. Kurkkaa millä äänimäärällä ja kokemuksella heidät valittiin ja ennen kaikkea mieti keitä ei valittu. Ketkä saavat lautakunnan puheenjohtajuuksia? Onko siellä kilttejä apureita? Löytyykö syrjäytettyä, joita joku kenties koki uhaksi ja katsoi paremmaksi pitää päätöksenteon ulkopuolella? Ovatko kaikkein tärkeimmillä paikoilla edelleen ne samat tutut tyypit joilla jokaisella on vähintään 30 vuoden kokemus päätöksenteosta Kouvolassa? Valtuusto uudistui, mutta uudistuiko pääköksenteko?

%d bloggaajaa tykkää tästä: