Päivystykseen tarvitaan omat tilat lapsille
Vauvan sairaat, turvonneet kasvot iltapäivälehden kannessa tänään pysäyttivät jälleen, vaikka kuva oli tullut jo vastaan netissä. 6 kuukauden ikäistä oli odotutettu tuntikausia POKSissa ja lähetetty lopulta kotiin. Seuravana päivänä kun lopulta vauva lähetettiin Kotkaan, hämmästeltiin KOKSissa, miten heikkokuntoista pientä ei oltu ajoissa hoidettu kunnolla.
Voi itku. Vastaanottopalveluiden ylilääkäri Kari Kristeri lupaa selvittää asian ja näin täytyy tehdä. Moni asia meni tämän pienen hoidossa vikaan. Perheiden tarinat kertovat kuitenkin melko yleisesti tuntien odottamisesta ihan pienimpienkin kanssa. Perheissä on myös paljon tyytymättömyyttä saatuun hoitoon POKSissa. Toki tyytyväisiäkin ollaan. Itse jonokin 3 kk:n kanssa kolmisen tuntia ja sain ihan hyvää palvelua, Kotkan lastenlääkäriä konsultoitiin ja saimme avun.
Pikkulapsiarki on vauhtia, vaarallisia tilanteita ja äkillisiä suunnitelman muutoksia. Äkkiä vaan huomaakin odottavansa POKSin päivystyksessä korvaansa valittavan, kätensä katkaisseen, liian korkealta hypänneen tai epämääräisestä allergisesta reaktiosta kärsivän pienen kanssa. Ja sitten odotetaan ja odotetaan. Odotetaan ja odotetaan vielä lisää. Ilta vaihtuu yöksi, lapsi on kipeä, särkyinen, pahantuulinen, tylsistynyt ja vaikka mitä muuta. Vanhempi viihdyttää pikkupotilasta useita tunteja. Kaksi-kolmivuotiaan kanssa tilanne saattaa osoittautua erittäin haastavaksi.
Päivystys on paikka, jonne kukaan ei lasten kanssa halua joutua.Varmuuden vuoksi käytän kipuilevat lapset loppuviikosta lääkärissä, jotta viikonloppuna ei vaan tarvitse lähteä päivystykseen. Kolme korvakierteistä pientä ovat opettaneet ennakoimaan. Päivystykseen pakataan tabletti, lukemista, evästä, juomista, leluja ja mitä nyt keksitään kassiin haalia. Joskus lähtö on niin kiireinen, että on vain mentävä.
Miksi Kouvolan päivystyksessä ei ole kunnollista odotustilaa lapsille? Kun uutta sairaalaa suunnitellaan, tämä on huomioitava. Oma tila lapsille on myös muiden odottajien etu. Se tekee yleisestä odotustilasta rauhallisemman. Kotkassa pienille päivystyksessä odottajille on oma huone, jossa on mm. hoitopöytä, tv+dvd-levyjä, mikro, väritettävää, tyynyjä, sohva ja leluja sekä kutsunappi, jos hoitaja tarvitaan paikalle. Kotkan lasten odotustilan ovat sponsoroineet paikalliset yritykset.
Kuvassa Kotkan lasten päivystyksen odotustilaa.
Lapsipotilaat on huomioitava Kouvolassakin päivystyksen odotustiloissa.


Hei.
Katsoin esittelysi ja luin samalla kirjoituksesi.
Puhuit ja kirjoitit kauniisti tasa-arvosta jne. Eritoten korvaan kävi, ettei tehdä eroa ”meihin ja teihin”.
Kuitenkin ensitöiksesi loisit verkostot mielestäsi hyvien tyyppien kanssa. He olisivat siis ”meitä”. Mutta kun elämässä ja politiikassa pitäisi tehdä yhteistyötä myös ”heidän” kanssa.
Kuntapolitiikassa ”hyväveli-järjestelmä” pääsee vallalle juuri esittämälläsi jaolla.
Itse kannatan nuorennusleikkausta ja menestystä naisehdokkaille tulevissa vaaleissa. Nämä kaksi ryhmää voivat järkevästi toimien tuoda uusia tuulia päätöksentekoon.
Parhain terveisin menestystä toivottaen
Jukka Taiponen, Voikkaa
TykkääTykkää
Olet ihan prikulleen oikeassa kaikessa mitä kirjoitit. 🙂
Yhteistyötä on tehtävä kaikkien kanssa. Käytännössä olen poliittisessa vaikuttamisessa havainnut, että on ihmisiä, joiden kanssa yhteistyö on helppoa ja heti luontevaa esimerkiksi yhteisen arvopohjan vuoksi. Näitä ihmisiä on ainakin minulla ihan joka puolueessa. Ja sitten on ihmisiä, joiden kanssa tehdään yhteistyötä mutta ei ehkä ihan niin luontevasti, vaan kompromisseja hakien.
On totta, että jos luodaan hyvin tiukka sisäpiiri, jossa päätöksiä runnotaan eteenpäin, toimitaan aika epädemokraattisesti. Hyvä veli järjestelmään liittyy minusta lisäksi käsitteenä jonkin sortin vallan väärinkäyttö, esimerkiksi erilaisten lehmänkauppojen hierominen, palvelusten ja vastapalvelusten antaminen.
Politiikka on toimimista erilaisissa verkostoissa ja ryhmittymissä. Verkostot muuttuvat eivätkä yleensa ole suljettuja. Esimerkiksi erilaisia muodollisia ja epämuodollisia ryhmittymiä, joissa minä toimin ovat: oma valtuustoryhmä, ryhmäpuheenjohtajien ryhmä, erilaiset työryhmät, jotka valmistelevat asioita, muuntuva porukka valtuutettuja, jotka toimimme luontevasti yhdessä jne.
TykkääTykkää