Päiväkotibussi ja muita viestinnän epäonnistumisia

Päiväkotibussi kuohuttaa Kouvolassa. Minuua päiväkotibussissa hämmentää eniten se, että maalaillaan hyvin erilaisia kuvia siitä mihin sitä käytetään. En ymmärrä bussin tarkoitusta. FB-kirjoituksia ja nettikeskusteluja lukiessani olen havainnut, että moni muukaan ei ymmärrä.

 

491.jpg

 

”Sillä päästään tutustumaan omaan asuinalueeseen, luontoon ja maakuntaan”, sanoo lasten ja nuorten lautakunnan pj Päivi Kossila. ”Kyseessä ei ole retkibussi”, sanoo varhaiskasvatuksen päällikkö Helena Kuusisto.

 

No kumpi se on? Liikutaanko sillä eri paikoissa ja palataan lopuksi päiväkodille (=käydään retkillä) vai ei?

 

”Voi olla, että yksi ryhmä on koko ajan bussissa tai sitten bussissa oleva ryhmä vaihtuu viikoittain”, Kuusisto kertoo. Tämä sitaatti luo monen vanhemman mieleen kuvan, että lapset todella ovat bussin sisällä koko päivän. Mielikuvaa vahvistaa kommentti, että kyseessä ei ole retkibussi.

 

Samaan aikaan kun todetaan, että bussilla luodaan lisäpaikkoja täysiin päiväkoteihin, kerrotaan, että kaikki päiväkodit voisivat saada bussin lainaan halutessaan. Miten tämä on mahdollista? Jos bussi on ryhmän tai parin käytössä, koska he eivät mahdu päiväkotiinsa, niin miten bussia lainaillaankin muihin päiväkoteihin? Ymmärrän, että tällä halutaan maalailla bussin erilaisia mahdollisuuksia, mutta sillä päädytään vaan sekoittamaan kuvaa bussin käyttötarkoituksesta.

 

Päiväkotibussi on herättänyt paljon tunteita sekä puolesta, että vastaan. Puolustajat näkevät bussin retkibussina, jolla lapset käyvät retkillä ja viettävät suurimman osan päivästään ulkona. Vastustajat ajattelevat, että bussi seisoo päiväkodin pihalla ja lapset istuvat bussin sisällä ison osan päivästään – siis 21 lasta.

 

Viestintä meni mönkään. Ei ole osattu viestiä selkeästi mihin tarkoitukseen bussi on ja miten lapsen päivä bussissa etenee. Ei riitä, että linkitetään norjalainen video, että voisi olla vaikka tällaista.

 

Bussi first, pedagogiikka second, tulee auttamatta mieleen uutisoinnista. Ensin päätetään, että hei hommataan tällainen kiva bussi ja sitten sen ympärille aletaan ympätä varhaiskasvatusta. Ei sen niin päin pitäisi mennä.

 

Meillä on metsäeskareita, jotka viettävät tarhapäivän metsässä. Metsäeskaritoiminta on suosittua ja ymmärtääkseni kasvamassa. Metsäeskareilla on ainakin Mielakassa käytössään kota tukikohtana. Kota on siis vähän bussia vastaava. Siitä huolimatta metsäeskareita ei kutsuta kotaeskareiksi – eihän kota ole mikään itsetarkoitus, vaan metsä ja luonto.

 

Samaan tapaan päiväkotibussi on huono käsite. Pitäisi kertoa luontopäiväkodista, retkipäiväkodista tai mitä ryhmän toiminnassa nyt halutaan korostaa. Bussi on vain apuväline tähän toimintaan. Uutisoinnissa bussi nousi itsetarkoitukseksi. Kerrottiin, että on paikat kuravehkeille ja vaipanvaihtomahdollisuus ja muutenkin uusi hieno bussi. Mihin hävisi pedagogiikka?

 

Onneksi Päivi Kossila nostaa pedagogiikkaa esiin yleisönosastokirjoituksessaan (Kouvolan Sanomat 24.3.)

lelut

 

Kummallisen haparoivaa on ollut viestintä lasten ja nuorten palveluissa muutenkin viimeaikoina.

 

Kouvolan neuvolat haluttiin pari kuukautta sitten julistaa some-vapaiksi ja tällä päästiin koko maan uutisiin. Lapsiasiainvaltuutettu piti kieltoa vanhanaikaisena ja viestintää ristiriitaisena. Isojen häpeää luovien julisteiden vieressä kannustettiin hoitamaan asioita digitaalisesti. Viestintä ei mennyt ihan putkeen.

 

Kolmas epäonnistuminen lasten ja nuorten palveluiden viestinnässä oli muutama kuukausi sitten, kun Kouvolan vuoropäiväkodeissa ei vastoin ministeriön ohjeistusta annettu kaikille vuorohoidossa oleville päivällistä. Asiasta uutisoitaessa viranhaltija puhui aika asiattomasti perheiden kikkailusta, muistutti nousevista kustannuksista ja henkilöstöjärjestelyistä ja siitä, miten perheissä yritetään ulkoistaa kasvatusvastuuta. Kun kysymys oli kuitenkin vain siitä, että on kaupungin pakko tehdä mitä ministeriö vaatii.

 

Ei mennyt ihan putkeen.

 

Viestintä on taitolaji. On vaikeaa viestiä haastattelussa niin ytimekkäästi, että saa oman viestintä kirkkaasti läpi. Minun kokemukseni mukaan toimittajat ovat kuitenkin usein antaneet valmiin jutun tarkastettavaksi ja vielä tällöin on mahdollista pohtia välitinkö asiani selkeimmällä mahdollisella tavalla.

 

Lasten ja nuorten palveluissa on varmaan syytä pysähtyä miettimään mitä viestitään, miten viestitään ja millä asenteella oma viesti välittyy. Olen ihan varma, että meillä kaikilla on kuitenkin sama tavoite – lapsen ja perheen paras.

 

valk_logo

 

2 Comments on “Päiväkotibussi ja muita viestinnän epäonnistumisia

 1. En kyllä ymmärrä miten kaupunginvaltuutettu tuo paremmuutensa esille negatiivisilla sanomilla. Ne eivät kuitenkaan populistisuudestaan huolimatta aivan kaikkiin uppoa. Bussijuttu ja siihen liittyvä ”keskustelu” ei ole hintansa väärti.

  Tykkää

 2. Ajattelen juuri päinvastoin.

  Valmistelussa oleviin päätöksiin kuuluu kohdistaa kritiikkiä. Päätettävinä olevista asioista täytyy keskustella ja nostaa mahdollisia seurauksia eri näkökulmista. Jos päätettävänä oleva asia kiinnostaa kuntalaisia ja herättää tunteita, niin sehän on vaan ihan loistavaa näinä aikoina, jolloin kuntavaalin äänestysprosentin pelätään laskevan alle 50 prosenttiin.

  Ei sillä ole väliä kuinka iso tai pieni asia tunteita herättää. Pääasia, että päätöksenteko kiinnostaa.

  Päätösten kriittinen pohtiminen ei ole omiin muroihin pissimistä tai oman pesän likaamista. Se on ihan normaali – jopa tärkeä – osa demokratiaa. Asioiden kritiikitön hyväksyminen se vasta pöljää onkin.

  Kun päiväkotibussi herättää tunteita vanhemmissa, niin kuullaan heidän huoliaan aidosti. Ei lytätä keskustelua, kysymyksiä ja kritiikkiä.
  Siedetään paremmin toisiamme!

  Tykkää

%d bloggaajaa tykkää tästä: