Millaisia valtuutettuja Kouvola tarvitsee?

”Valtuusto vaihtoon!”

Näin huudetaan kuukauden välein lehden tekstaripalstalla eli Napakoissa.

No mut hei, mitä tilalle?

 

Hyvä valtuutettu lukee kokouspaperit. Hän muodostaa mielipiteensä asioihin faktojen perusteella. Kun esimerkiksi kouluverkko tulee käsittelyyn, on järkevää lukea ensin viranhaltijoiden virkavastuulla tekemä selvitys ja muodostaa mielipide sen perusteella ennen kuin julkisesti huutelee turuilla ja toreilla näkemyksiään.

 

img_20170204_163642

 

Asiantuntijatieto – vai oma kokemus? On tärkeää erottaa milloin on parasta luottaa asiantuntijatietoon ja milloin toisaalta kannattaa kuunnella omaa itseään. Tämä on tosi vaikeaa. Rakennuksen kunnosta kertoo paremmin asiantuntijaraportit kuin oma vierailu ja nurkkien potkiskelu. Toisaalta asiantuntijatietoa voi väärinkäyttää ja korostaa asioita, jotka johtavat lukijan tiettyyn ennalta haluttuun johtopäätökseen. Hyvin tietoisesti voidaan kirjoittaa päätösten ennakkovaikutusten arvioinnit siten, että haluttu lopputulos näyttäytyy seurauksiltaan parempana. Tieto ei ole objektiivista. Vaikka viranhaltija pyrkisi  olemaan hyvinkin neutraali, on hänen ajattelunsa ja mielipiteidensä taustalla aina juuri hänen tapansa katsoa maailmaa.

 

Hyvä valtuutettu miettii omaa kylää edemmäs. Valtuutettu on paitsi oman kylänsä edustaja myös Kouvolan kaupunginvaltuuston jäsen. Päätöksiä tehdessä tuleekin ajatella päätöksen seurauksia paitsi lähialueelle, myös koko kaupungille. Usein kun koko Kouvola hyötyy, myös oma kylä hyötyy. On tapauskohtaista milloin seuraukset omalle kylälle ovat kohtuuttomat ja tällöin on syytä nousta barrikadeille niitä puolustamaan.

 

Hyvä valtuutettu tekee ikäviäkin päätöksiä. On ihan varma, että tämän kaupungin taloutta ei saa kuntoon jos mistään ei leikata. Hyvä valtuutettu hoitaa taloutta tässä ja nyt eikä syö lastemme hyvinvoinnista lisäämällä jatkuvasti velan määrää. Toisaalta pelkkä leikkaaminenkaan ei tee autuaaksi. On lyhytnäköistä leikata palveluista, jotka lisäävät kuluja pitkällä aikavälillä – kun 90-luvun lamassa leikattiin perheiden ennaltaehkäisevistä palveluista, lisättiin monin verroin menoja lastensuojelussa. Kunta on olemassa kuntalaisiaan varten, ei taloutta varten. Taloutta on kuitenkin hoidettava vastuullisesti, muuten tehdään kuntalaisille karhunpalvelus.

 

kuva 483

 

Hyvä valtuutettu tekee kompromisseja. Kompromissi tarkoittaa tylsää päätöstä johon oikeastaan kukaan ei ole tyytyväinen, mutta jonka ansiosta asiat etenevät. Kukaan ei saa asioita etenemään juuri sellaisena kuin itse haluaa. Siksi kyky keskustella, kuunnella ja neuvotella on elintärkeä. Jos kompromissikykyä ei ole, ei saa mitään aikaan.

 

Auttoiko äänestyspäätöksessäsi? Tarkoitus on osoittaa, että vastuullinen vaikuttaminen on hankalaa. Hyvin mustavalkoiset ihmiset – he, jotka näkevät vain oikean ja väärän tai tekevät päätöksensä varmasti ja nopeasti – ovat minusta heikoimpia valtuutettuja. Miksi? Koska valtuuston todellisuus ei ole mustavalkoisen yksiulotteinen. On tärkeää huomata, että päätöksillä on aina sekä hyviä että huonoja seurauksia. On tärkeää luottaa asiantuntijan valmistelemaan materiaaliin, mutta olla riittävän kriittinen. On tärkeää olla rohkea ja kestää myös epäsuosiota.

 

Minusta valtuutetun kaikkein tärkein taito on kyky tuntea empatiaa. On kyettävä asettumaan toisen ihmisen asemaan. Asiaa on pohdittava, niin kuin olisi tuo toinen: kuntalainen, jonka lähipalvelu ollaan poistamassa tai vaikka toista poliittista ryhmää edustava valtuutettu, joka sinnikäästi puolustaa asiaansa. Asettumalla toisen ihmisen saappaisiin, osaa tehdä parempia päätöksiä ja pystyy paremmin yhteistyöhön.

 

Ihan varmasti voisin olla tosi paljon parempi valtuutettu. Valtuustokauden alussa varasin audienssin talous- ja rahoitusjohtajalle ja pyysin häntä selittämään talousasioita. Opinkin paljon, mutta talousymmärrykseni voisi olla nykyistä syvempää. Aktiivisemmin tulisi myös pitää yhteyttä muiden ryhmien valtuutettuihin. Kannattaisi koota samanlaisia teemoja tärkeänä pitävä porukka, vaikka nuoremmista valtuutetuista, ja hakea pontta päätöksentekoon yli puoluerajojen. Jokaista valtuustoaloittetta pitäisi pohjustaa syvemmin ja hakea niille tukea viranhaltijoilta ja muista ryhmistä jo ennen aloitteen jättämistä. Yhteyttä kaupunkilaisiin täytyy pitää nykyistä tiiviimmin.

 

Koko valtuustokauden olen kuitenkin pyrkinyt olemaan hyvä valtuutettu. Olen aina halunnut perehtyä kunnolla asioihin ennen päätöksentekoa ja miettiä päätösten seurauksia eri näkökulmista. Olen tehnyt kompromisseja ja pyrkinyt ymmärtämään täysin erilaisista lähtökohdista ajattelevia valtuutettuja. Olen tehnyt ikäviä päätöksiä ja kestänyt sen vuoksi myös epäsuosiota.

 

Valtuustokausi on ollut järjettömän opettavainen. Olen oppinut ihmisistä, tutustunut valtuutettuihin, joilla on täysin erilainen maailmankatsomus ja silti pyrkinyt löytämään yhteistä ja tulemaan toimeen. Olen oppinut kotikaupungistani ja saanut vaikuttaa sen tulevaisuuteen. Se on ollut etuoikeus.

 

Kun ehdolla on joukko hirmuisen erinomaisia ihmisiä, innostuneita ja lukuisin eri tavoin päteviä, iskee joskus epäusko omien mahdollisuuksien puolesta. Toivon, että olen hoitanut valtuutetun tehtävää tarpeeksi hyvin ja osannut viestiä siitä myös ihmisille. Toivon, että on kouvolalaisia, jotka ajattelevat, että juuri minun pitäisi olla valtuustossa vielä jatkossakin. Jos olisin uskonnollinen ihminen, ajattelisin ehkä, että ”Herran haltuun”. Koska en ole uskonnollinen, sanon vain: Sinä päätät.

valk_logo

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: