Some-vapaa neuvola

Yäk, yäk, yäk, ajattelen kun katson julistetta neuvolan seinällä. ”Olet SOME-vapaalla alueella! Sinä olet tärkeintä lapsellesi. Lapsi tarvitsee huomiosi. Ethän someta täällä. KIITOS.”

img_20170119_105910

 

Terveydenhoitajalta kuulin, että sama on muissakin Kouvolan neuvoloissa ja kampanja perustuu ammattilaisten huoleen vanhempien somenkäytöstä.

 

Pidän kampanjaa epäonnistuneena: vanhempia syyllistävänä, erilaisia elämäntilanteita halveksuvana ja yleisesti osoituksena lähinnä tsaarinajan virkamiesmäisyydestä. Kuva, jonka avulla viestin toivotaan menevän perille on kammottava.

 

Kerron esimerkin itsestäni. Pidän arkeani suhteellisen vaativana. Teen 40% työstäni kotona samaan aikaan kun hoidan 1-vuotiasta. Lisäksi minulla on 5- ja 7-vuotiaat lapset. Pyrin vaikuttamaan kotikuntani asioihin kaupunginvaltuutettuna. Sen pienen hetken kun neuvolatarkastusta odotellessa 1-vuotias täysin tyytyväisenä leikkii odotushuoneessa, voisin samalla hoitaa sähköpostin, pienen työjutun, laittaa kauppalistan miehelle, sopia lastenhoidosta äitini kanssa messengerissä tai mitä muuta tahansa. Neuvola kuitenkin katsoo, että en voi sitä tehdä. Koska siellä tiedetään paremmin mitä minun juuri sillä hetkellä pitää tehdä.

 

Onko parempi, että hoidan asian neuvolan jälkeen autossa kun lapsi huutaa tulipunaisena toppavaatteissaan?

 

Ymmärrän ammattilaisten huolen. Somen käytössä vanhempia kannattaa tukea. Tämä käy parhaiten henkilökohtaisissa keskusteluissa neuvolassa. Syyllistävä kampanja kääntyy itseään vastaan. Kouvolan neuvoloiden tulee nimenomaan olla some-neuvoloita, joissa ohjataan järkevään somettamiseen, opastetaan käyttämään vertaistukiryhmiä ym. somen hyödyllisiä palveluita. Some on parhaimmillaan yhteisöllisyyteen kannustava ja juuri tätä tarvitaan kouvolalaisten vanhempien kesken.

 

Toivon, että kampanjan merkitystä ja sanomaa pohditaan eri näkökulmista ja harkitaan onko siitä kenties enemmän haittaa kuin hyötyä. Toivon, että tällainen asenteellisuus ja syyllistävä kansanvalistus 1800-luvulta lopetetaan ja viranhaltijat pyrkivät aidosti suhtautumaan perheiden erittäin kuormittavaan arkeen kannustavasti ja sitä tukien. Syyllistäminen ja epämääräiset rajoitukset eivät auta ketään.

 

Meillä on Kouvolassa ihan mahtava neuvolahenkilökunta ja he tekevät loistavaa työtä. Tämä on tietysti kaikesta tärkeintä eikä sitä saa unohtaa, vaikka tässä kampanjassa mennään minusta metsään.

4 Comments on “Some-vapaa neuvola

 1. Tuliko huono omatunto kun näit julisteen?

  Tykkää

 2. Tuli 🙂 Toisaalta siinä ei ole mitään uutta. Huono omatunto kuuluu vanhemmuuteen. Minä ja varmaan moni muu kokee huonoa omatuntua päivittäin. Miksi huusin lapsille? Miksi laitoin lapselle liian vähän vaatetta tarhaan ja unohdin varasukat – olenko ihan surkea äiti? Miten voin lähteä kokoukseen kun lapsi haluaa olla kanssani? Laitan lapsen liian nuorena päiväkotiin > huono omatunto. Laitan lapsen liian vanhana päiväkotiin > huono omatunto. Miksi en ehtinyt tehdä ruokaa vaan syötän vauvalle porkkimoskaa. Onko tekemäni ruoka varmasti tarpeeksi terveellistä, onko riittävästi hyvää raskaa, lihaa sopivasti, monipuolisesti kasviksia…? Minulla oli viimeksi eilen huono omatunto, kun en jaksanut lähteä lasten kanssa iltapäivällä ulkoilemaan.

  Huono omatunto on vanhemman alituinen seuralainen. Siksi sen ruokkiminen syyllistävällä kampanjalla on minusta tarpeentonta.

  ”Miten saat ikinä töitä tehtyä?” kysyi minulta tänään lasten parissa työskentelevä ammattilainen kun seurasi 1veen jatkuvaa touhuilua, kiipeilyä, valokatkaisimen rämpyttämistä, sähköjohtojen nykimistä jne. En juuri saakaan, vastasin. Joten sen pienen hetken kun hän tekee jotain itse tyytyväisenä haluaisinkin käyttää siten kuin parhaaksi näen.

  Tästä tulee nyt taas vuodatus, pahoittelen sitä 😉 Mutta elämänkatsomustiedon tunnilla pohdin lukiolaisten kanssa yhteiskuntafilosofiaa. Eräs kysymys on esimerkiksi miten paljon yhteiskunta voi tai sen kannattaa rajoittaa ihmisten vapautta toimia haluamallaan tavalla. Esimerkiksi autojen turvavyöt on tällainen ”vapauden rajoitus”. Kun opiskelijat pohtivat, he keksivät helposti muitakin, vaikka alkoholinmyynnin rajoitukset, pyöräilykypäräpakko jne. Arjessa tietysti moni rajoitus on ihan paikallaan. Toisaalta uusia rajoituksia kannattaa harkita aina tarkkaan, muuten päädymme elämään yhteiskunnassa, jossa jokaisen on talvella käytettävä kävelykypärää, huomioliiviä jne. Kärjistän, mutta ymmärrät pointin. 🙂 Suhtaudun kaikenlaiseen ”pakottamiseen”, jossa yhteiskunta tietää yksilöä paremmin, aina vähän varauksella.

  Sorry tämä vaahtoaminen. Kysymykseen, tuliko huono omatunto, vastaus on kyllä.

  Tykkää

 3. Jos kokee toimivansa oikein/ tilanteeseen sopivalla tavalla, niin ei ole aihetta syyllistyä. Jos sinun on tarpeellista hoitaa asioita puhelimella neuvolan odotustilassa lapsen samalla leikkiessä, niin eihän kukaan estä sinua niin tekemästä.

  Itse en pidä turvavyön tai pyöräilykypärän käyttöä elämääni rajoittavana, vaan pikemminkin pidän käyttämättä jättämistä typeryytenä, joka vaarantaa turvallisuuteni. Mutta kyllä näissä asioissa saa minun puolestani olla valinnan vapaus, koska kauheaahan se on jos ihmisiä rajoitetaan ja kuitenkin tässä on kysymys henkilökohtaisesta asiasta: jos jättää esim. käyttämättä pyöräilykypärää, niin ei siitä yleensä aiheudu haittaa muille kuin itselle.

  Some-kampanjan ymmärrän, koska kyseessä on pienen lapsen hyvinvointi. Ei ole minkään tutkimustulostenkaan valossa pienen lapsen edun mukaista jäädä vaille vanhemman katsekontaktia ja huomiota ja valitettavan usein se on juuri puhelin, joka aikuisen huomion varastaa. On toki muitakin tapoja olla välinpitämätön lasta kohtaan, mutta on mielestäni hyvä, että tämä asia nostetaan esiin ja toivottavasti saadaan ihmisiä edes vähän pohtimaan omaa puhelimen käyttöään lapsen aikana.

  Tykkää

 4. Se kai noissa vanhempien syyllistymisen aiheissa juuri on yhteistä, että yleensä niihin ei ole aihetta. Somettamisesta olen kanssasi ihan prikulleen samaa mieltä, todellakin lapsen täytyy saada riittävästi huomiota ja luurin on pysyttävä pois kädestä. Minun näkökulmani on vaan, että minusta neuvolassa on parempiakin keinoja herätellä ihmiset tähän kuin juliste. Henkilökohtainen keskustelu on varmasti parempi. Somettomien alueiden luominen ei oikein ole nykypäivää.

  Tykkää

%d bloggaajaa tykkää tästä: