Hyvästi Ratamo!

Hyvät kouvolalaiset. Minulla on pieni, mutta mielestäni merkittävä idea. Tämä voi tuntua järkyttävältä, valmistaudu jo hätkähtämään. Istahda ehkä alas. Ideani on: hylätään Ratamo.

WP_20160420_002

Kouvolalaisillehan Ratamo on merkinnyt paitsi sote-integraatiota ennen kuin siitä alettiin jauhamaan maanlaajuisesti, mutta myös kymmenen vuoden sisäistä riitelyä. Nyt sitten ehdotan: annetaan koko Ratamon olla. Hyvät toveri-kaupunkilaiset: Ratamo-keskusta ei tulla ikinä rakentamaan. Tämä tiedetään kaupungintalon kellarin vihoviimeisessä loukossakin.

 

Ratamo-keskus oli hyvä, jopa erinomainen suunnitelma. Se oli vähän edellä aikaansa, mutta sitä ei tulla rakentamaan. En osaa sanoa, ketä tästä tulee syyttää. Ehkä on vain turha surra kaatunutta maitoa. Mennään siis eteenpäin.

 

Ratamo on ollut minusta alusta alkaen ihana terveysuudistuksen nimi. Antibakteerinen kasvi, vanhan ajan laastari antoi Kouvolan moderneille terveyspalvelusuunnitelmille hienon nimen ja erottui loistavasti joutavanpäiväisistä lyhenteistä.

 

Nimellä on kuitenkin heikkoutensa. Ihmisiä on sekoittanut, kun samalla Ratamo-nimellä on kutsuttu sekä uutta sairaala-suunnitelmaa että sote-palveluiden järjestämisverkkoa. Ratamo-keskus, Ratamo-hanke ja Ratamo-palveluverkko ovat menneet iloisesti sekaisin keskenään.

 

Tällä hetkellä niillekin, jotka ovat kannattaneet alusta asti Ratamoa (sekä sairaalaa että tapaa järjestää palveluita), alkaa Ratamo-nimitys symboloida lähinnä eripuraa ja vuosikausien riitelyä. Siksi on mielestäni kummallista, että nimeä halutaan käyttää edelleen.

 

Ratamo-sairaalaa (sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä erikoissairaanhoidon pyhä kolmiyhteys) ei tule. Ratamo-palveluverkko eli valtuuston päätös järjestää sote-palveluita ympäri Kouvolaa pyritään turvaamaan jossain määrin, mutta maakunnan lompakon paksuus tuskin riittää kaikkiin tarvittaviin terveydenhuollon rakennusten ylläpitoon ja peruskorjauksiin, joten suunnitelmaa on kenties vähän mietittävä.  Julkisen palvelun sijaan, palveluita on tarkoitus tuottaa yhdessä yksityisen kanssa. Erikoissairaanhoidon palveluiden määrää ei vielä tiedä kukaan.  Alkuperäisestä Ratamosta on siis jäljellä enää pienen pieni palanen, lehden hippunen.

 

Kun siis:

  • alkuperäisestä Ratamosta ei ole enää juuri mitään jäljellä,
  • nimi symboloi vuosikausien riitaa ja eripuraa eikä positiivista tuotemerkkiä saati menestynyttä brändiä,
  • pitäisi pyrkiä rakentamaan yhteisymmärrystä sosiaali- ja terveyspalveluissa koko maakunnan tasolla,

… voi olla parasta hylätä Ratamo-nimi ja etsiä uusi, neutraalimpi nimi kuvaamaan uusia terveyspalveluita Kouvolassa. Ehkä näin olisi mahdollisuus viedä asioita eteenpäin puhtaalta pöydältä. Ainakaan minua ei yhtään enää huvittaisi käydä keskustelua siitä, miksi Ratamo-keskus haluttiin rakentaa suolle. En millään jaksaisi kuulla enää salaliittoteorioita esimerkiksi Jari Larikasta, joka halusi rakentaa sairaalan työpaikkaansa vastapäätä.

 

Hyvät ihmiset, tämä keskustelu Ratamosta on so last season.  Kaikesta huolimatta kaupungilla halutaan ”…hyödyntää Ratamo terveyspalvelut –brändiä kilpailutuksessa”. Äääh, älkää ihmiset. Iso virhe.

 

Kenellä on parempi nimitys Ratamolle? Öööööh, miten olisi vanha rohdoskasvi Pakurikääpä? 😉

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: