Kymenlaakso – jakomielinen maakunta

kymenlaakso_kartta_kyamk

Kartan lähde: kyamk.fi

Tässä on Kymenlaakson kartta, katsohan sitä. Milloin viimeksi katsoit oikein kunnolla? Sen väkiluku on 178 000 ja rapiat. Kun vähän googlailin (kuten persujen työmies Putkonen, mutta ei, en löytänyt yhtään räjähtävää lepakkoa) niin Wikipedia näyttää tuntevan omana sivunaan Kotka-Hamina seutukunnan, siis Kotka, Hamina ja nuo kolme pikkukuntaa. Sen asukasluku on 86 692 (2014). Kouvolan asukasluku on vajaat 86 000 (2016). Iittiä en jaksa googlata, toivotan vaan kaikkea hyvää Päijät-Hämeessä. Vuodet ovat eri ja Iitti puuttuu, siksi ei aivan täsmää, mutta suuruusluokka on selvä.

Huh, huh kun on tasaista. On Kouvola pohjoisessa ja likimain samankokoinen Kotka-Haminan seutukunta. Etelä ja pohjoinen. Onhan tämä vähän jakomielinen maakunta, ei taida olla toista, jossa olisi kaksi näin vahvaa aluetta.

Katsohan vielä karttaa. Jos sinä saisit piirtää kartalle sairaalan, jossa saisi riittävästi hoitoa myös öisin, minne sen piirtäisit? Ehkä omaan kotikuntaasi? Millä muulla perusteella voisit valita kahdesta tasavahvasta keskuksesta? Piirtäisitkö vain yhden sairaalan ja ajattelisit, että kyllähän ambulanssit kulkevat? Että toinen olisi voittaja ja toinen jäisi nuolemaan näppejään? Voittaja olisi tosi iloinen, häviäjää harmittaisi suunnattomasti, kyse olisi paitsi kuntalaisten palveluiden suunnattoman suuresta heikentymisestä myös valtavasta työpaikkojen katoamisesta. Työpaikoilla on merkitystä, varsinkin täällä Kymenlaaksossa, jossa ne ovat erityisen kortilla.

Paitsi jos piirtäisitkin sairaalan ihan keskelle, niin, että kaikilla olisi matkaa, mutta ei niin hirveästi. Tätäkin on esitetty.

Mitäs jos olisitkin asioista päättävä ministeri. Tuntisit maakunnan jakomielisyyden ihan hyvin. Samalla tietäisit, että olette kimpassa hallituksessa kirjoittaneet asetusluonnoksen, jossa ei mitenkään voi saada alueelle kuin vain yhden päivystävän sairaalan. Ei vain voi. Tapaisit jakomielisen maakunnan vallasväkeä ja tomerasti sanoisit, että pilaatte itse mahdollisuutenne riitelyllä, että sopikaa nyt. Vaikka ihan hyvin tietäisit, että asetusluonnosta on tosi paha mennä sorkkimaan, jos yhdelle maakunnalle tehdään myönnytyksiä, seuraa kymmenen muuta perässä. Olisihan se kätevää, komentaa yksimielisyyteen, kun tietää että sen saavuttaminen on tosi vaikeaa tässä hullussa maakunnassa, joka kartalla on näin erilainen kuin muut maakunnat. Katsoitko ministeri karttaa? Ehkä tiesitkin, että yksimielisyyttä ei saavuteta. Ihan kuin taisit tietää senkin, että et voi luvata kahta päivystävää sairaalaa. Sote-uudistuksella hallituksesi haluaa saada säästöjä 3 miljardia. Suurin osa säästöistä on tarkoitus hommata päivystysasetusluonnoksesta, joka siis lakkauttaa Pohjois-Kymen sairaalan Kouvolassa.

Kaikissa suuremmissa suomalaisissa kaupungeissa on tuo kaivattu jonkin sortin sairaalapäivystys. 70 000 asukkaan kaupungeissa se on, 60 000 asukkaan kaupungeissa päivystetään, jopa kaikissa 40 000 asukkaan kaupungeissa on sairaalapäivystys. Kouvolassa asuu 86 000 asukasta ja hallituksen kaavailuiden mukaan Kouvolassa päivystää vain terkkulan yleislääkäri. Todellinen väliinputoaja.

Ehkä Kymenlaakso ei olekaan mitenkään erityisen jakomielinen. On vain vaikeaa tehdä yhteistyötä, kun on kaksi tasavahvaa aluetta, etelä ja pohjoinen. Toisaalta asetusluonnos voisi huomioida paremmin erityislaatuisen maakuntamme. Ei tarvitse Pohjois-Karjalassa paljon pohtia, missä sairaala sijaitsee, että piirretäänkö se Ilomantsiin vai Liperiin vai kenties yliopistokaupunki Joensuuhun. Ei siitä saa edes riitaa aikaiseksi.

Minusta on hirveän ymmärrettävää, että tuo väliinputoaja-kaupunki pyrkii turvaamaan palveluitaan kaikin keinoin. Paras vaihtoehto Kouvolan mielestä olisi, että riittävät terveyspalvelut tuottaa kaupungissa päivin ja öin kaupunki/maakunta tai muu julkinen tuottaja. Jos tämä ei toteudu, otetaan käyttöön ”Plan B” eli palvelut järkätään yhdessä yksityisen yrityksen kanssa muodostamalla yhteisyritys. Se maksaa veronsa Kouvolaan ja osan voitostaan kaupungille. Se ei ole veroparatiisiyritys.

Keinojen on vähän pakko olla moninaiset, koska maali liikkuu. Lainsäädäntö on auki, valmistaudumme johonkin, mutta emme tiedä millaisilla säännöillä tulevaisuudessa pelataan. Maalikin voi siirtyä kentän laidalta toiselle. Siksi on parasta valmistautua useilla eri suunnitelmilla ja muuttaa niitä lennossa, kun pelisäännöt tarkentuvat. Aika haastava peli.  Ainoastaan päämäärän pitää pysyä kirkkaana: Kouvolassa on sairastuvan saatava kunnollista hoitoa päivin ja öin.

 

One Comment on “Kymenlaakso – jakomielinen maakunta

  1. En oikein ymmärrä, kuinka tuo yhteisyritys voisi tuottaa Kouvolassa päivystyspalveluja, jos asetus määrää että maakunta ei niitä rahoita.
    Silloinhan Kouvola joutuu rahoittamaan muiden maakunnan kuntien kanssa etelän kuntien terveyspalvelut ja sen lisäksi yksin ja omasta pussista vielä Kouvolalaisten terveyspalvelut.

    Tykkää

%d bloggaajaa tykkää tästä: