Lisää yrityksiä, työtä ja elinvoimaa = lisää vauvoja!

Mun vauva, ihan kohta 1vee. Hirmuisen touhukas ryömijä, laittaa esineitä purkkeihin, koluaa kaikki laatikot, sanoo sujuvasti ”mam”. Ei minusta vielä ihan tarhakuntoinen, olen iloinen, että voin olla hänen kanssaan vielä kotona. Toisaalta samanikäinen serkku aloittelee Tanskassa tarhauraansa ja pärjännee loistavasti.

Ei tietenkään ole oikeaa aikaa pienen päiväkodin aloittamiselle, se riippuu liian monesta asiasta. Vanhimman kohdalla se riippui meillä ihan minun mielialastani, en olisi yhtään kauemmin jaksanut olla kotona. Minusta äidin mieli on varsin hyvä syy aloittaa päiväkoti. Jokaisella perheellä on oma syynsä.

IMG_20161001_200721.jpg

Menin vauvan kanssa muutama kuukausi sitten seminaariin, jossa valtuutetuille esiteltiin kaupungin elinvoimaan vaikuttavia asioita.

Luennoitsijoille vauvani oli hyvin inspiroiva, hänessä konkretisoitui tulevaisuus, ”syy, miksi olemme täällä”. Minullekin päivä oli inspiroiva, sujuvasti esiteltiin Kouvolan kokoisia kaupunkeja, joissa elinvoima viriää eli yritysten määrä kasvaa, työpaikkoja on yhä enemmän ja kunnan talous voi vuosi vuodelta paremmin. Moni ehkä tietää, että meillä Kouvolassa ei ole ihan näin.

Kahvitauolla tungin luennoitsijan pöytään kysymään mikä tekee näistä kunnista niin hyviä. Miten käynnistetään positiivinen kierre, jossa yritysten määrä kasvaa, mikä lisää työpaikkoja, mikä lisää kunnan tuloja ja niin edelleen? Mikä siis toisaalta on Kouvolan ongelmien syy? Miksi kurjistumme?Väestön vanheneminen ja väheneminen”, oli suora vastaus.

Aaaaah, siksi siis vauvani oli ollut niin konkreettinen muistutus luennoitsijoille, ajattelin. Olen kolmella lapsellani lisännyt Kouvolan elinvoimaa varmaan enemmän kuin valtuustossa ollessani. Merkityksellisiä kunnan elinvoimalle ovat siis nuoret ja nuorehkot perheet. Toisaalta tarvitsemme lisää perheitä muuttamaan Kouvolaan, toisaalta täällä asuvien perheiden lapsiluvun on kasvettava. Tämä lisää väestön määrää, mikä lisää elinvoimaa.

On pakko tehdä päätöksiä, jotka koukuttavat ihmisiä muuttamaan Kouvolaan. Ei tänne muuteta kiiltävien esitteiden vuoksi, ei Repoveden vuoksi eikä Tykkimäen vuoksi. Tänne saatetaan muuttaa palveluiden vuoksi, halpojen asuntojen takia ja hyvien kulkuyhteyksien vuoksi.

Perhe ei hanki lisää lapsia sen takia, että synnytyssairaala on lähellä tai vähän kauempana. Perheen pohtiessa sisarusten hankkimista esikoiselle vaikuttavat joustavat ja laadukkaat päiväkodit, Kouvola-lisä ja muutenkin arjen helppous päätökseen. Jos arki tuntuu jo valmiiksi raskaalta, on ihan varmaa, että toisen tai kolmannen lapsen hankkiminen ei houkuta.

Ja sitä voimme valtuustossa tehdä elinvoiman kasvattamiseksi. Voimme valita tukevamme helppoa ja sujuvaa arkea, niin että perheen arki ei kuormitu seliteltäessä vanhemman epämääräisen vaihtelevia työaikoja päiväkodinjohtajalle, niin että kotona voi olla pienen kanssa sen ajan mikä on perheelle parasta ja sitä tuetaan Kouvola-lisällä. Voimme tarjota paikkoja, joihin mennä pienten kanssa arkisin ja voimme pitää neuvolat lähellä ja varata saman neuvolatädin perheelle, niin, että hän tietää, missä perheessä mennään.

Ei kukaan tee päätöstä lasten hankkimisesta lapsilisän euromäärän perusteella, mutta arjen sujuvuus ja helppous vaikuttaa harkitaanko perheessä kuinka montaa pikkusisarusta. Tähän voimme vaikuttaa. Pidetään perheiden arki helppona. Loppujen lopuksi puhutaan suhteellisen pienistä rahoista. Silti ne saattavat olla erittäin merkityksellisiä asukasmäärän luodessa elinvoimaa ja hyvinvointia kaupunkiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: