Rokotetaanko sinun lapsesi?

Hesarin tämän päivän juttu lasten rokotuksista tai pikemminkin vanhemmista, jotka päättävät jättää lapsensa rokottamatta, on odotetusti aiheuttanut keskustelua. Vähän samaan tapaan kuin imetys, rokotukset herättävät monissa vanhemmissa suuria tunteita. Ero on vain siinä, että imettäminen tai imettämättä jättäminen koskettaa vain omaa lasta. Päätös olla antamatta lapselle rokotusohjelman mukaiset rokotukset vaikuttaa sen sijaan kaikkiin lapsiin, sillä se laskee rokotuskattavuutta ja lisää riskiä vanhojen, hävitettyjen tautien palaamisesta.

IMG_20160717_210544.jpg

On lapsia, joita ei lääketieteellisten syiden takia voida rokottaa. Kun rokotuskattavuus on riittävän korkea, suojaa se näitä lapsia. Siitä johtuu Hesarin provosoiva otsikko ”Rokotekriitikot vaarantavat myös muiden lapset.”

On keskusteltu pitäisikö vanhemmat pakottaa rokotuttamaan lapsensa. Pakko on minusta aina huono vaihtoehto, se lisää vastustusta ja ajaa fanaattisimmat kiertämään lakia keinolla millä hyvänsä.

Minusta tosi ongelmallista on rokotekriitikoiden ja rokotuksia puolustavien asiantuntijoiden hedelmätön keskustelu. Kriitikot puhuvat yksittäistapauksista, asiantuntijat todennäköisyyksistä ja riskisuhteista. Keskustelussa on kohdattava paremmin. On päästävä dialogiin, jossa puhutaan samaa kieltä.

Meidän lapset ovat saaneet kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Vaikka asiasta kyllä käytiin puolison kanssa keskustelua, päädyttiin lopulta siihen, että meillä ei ole asiantuntijatietoa tekemään päätöstä rokotusten jättämisestä. On vain luotettava, että asiantuntijat ovat tehneet rokotusten suhteen parhaan mahdollisen päätöksen.

Näinhän asia on melkein aina lääkärissä. Lääkäri käyttää asiantuntijavaltaa, jonka kyseenalaistaminen on vaikeaa. Millä rationaalisilla perusteilla minä – historiaa pääaineena yliopistossa opiskellut – sen oikein tekisin? Voin vain toivoa, että lääkäri osaa asiansa. Jos en luota kyseiseen lääkäriin voin kysyä toisen lääkärin mielipidettä lapsen korvavaivoista. Insinöörille tai ekonomille en korvavaivaista lasta veisi. Heidän tietoihinsa ovat muutamat pietarsaarelaiset rokotekriitikot päättäneet luottaa lapsensa terveyden.

%d bloggaajaa tykkää tästä: