Miksi Ratamo?

Miksi Kouvola haluaa rakentaa Ratamon eli sairaala/sotekeskus/terveyskeskus –hybridin vaikka soteuudistus on näkökulmasta riippuen joko juuri muovautumassa tai vielä ihan solmussa? Miksi emme jää sairaalahankkeemme kanssa odottamaan sote-uudistusta?

 

Kysymys on noussut esiin valtuutettujen keskusteluissa, Kouvolan Sanomissa ja kuntalaiskeskusteluissa. Ratamon rakentaminen tulee romahduttamaan Kouvolan talousluvut, kun jostain on kaivettava reilut sata miljoonaa sen rahoittamiseksi. Se kuitenkin kannattaa tehdä. Miksi?

 

Jos Kouvola päättää painaa jarrua eikä rakenna Ratamoa, sitä ei tule tulevaisuudessa rakentamaan kukaan muukaan. Tämä johtaa siihen, että erittäin huonokuntoisesta POKSista keskitetään kaikki erikoissairaanhoito Kotkaan.

 

Kouvolan ja erityisesti kouvolalaisten kannalta tämä olisi todella huono juttu. 70 000 asukasta asuu 15 km säteellä Kouvolassa. Jos tämä porukka ohjataan saamaan erikoissairaanhoito Kotkasta, aiheutuu kuljetuskustannuksia n. 170 miljoonaa Ratamo rakennuksen elinkaarenaikana (kustannusarvion tehnyt LUT). Siis kustannuksia syntyisi kulkemisesta enemmän kuin koko rakennuksen rakentamisesta. Ympäristökuormitus kaupan päälle.

 

Ratamosuunnitelma elää ja muuttuu tarvittaessa hallituksen linjausten mukaisesti. Esimerkiksi nykylinjausten mukaisesti leikkaussalitoimintaa ollaan suunnitelmassa supistamista. Suunnitelma toteuttaa kuitenkin koko sote-uudistuksen keskeisimmän ajatuksen: sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation. Ratamo on ensimmäinen integroidulle toiminnalle suunniteltu rakennus Suomessa.

 

Tämän hetken hallituksen linjausten mukaan sairaanhoitopiirin omaisuus siirtyy sote-alueelle. Kuntien omaisuutta (Ratamo) sote-alue tulee vuokraamaan. Olisiko sitten mahdollista, että sote-alue päättää olla vuokraamatta Ratamoa? Ainakin se olisi erittäin epätodennäköistä ja hyvin kummallinen päätös. Meillä on kymmeniä tuhansia ihmisiä, joille täytyy kuitenkin järjestää terveys- ja sosiaalipalveluita. Väestön vanhetessa palveluiden tarve kasvaa. Olisi kai aika kummallista, että tarjolla on tila, joka toteuttaa hallituksen tavoitteen – sote-integraation – ja joka mahdollistaa palveluiden tuottamisen aikaisempaa edullisemmin ja sitten päätettäisiinkin, että sitä ei käytetä.

 

Palveluiden tuottamisesta tulee käydä ja käydään keskustelua Carean kanssa. Meillä on pian tarjota hyvät, kustannustehokkaat tilat, jossa kouvolalaiset saavat tarvitsemaansa hoitoa. Emme kilpaile Carean kanssa, vaan Ratamo täydentää sitä. Jos Carean oma Kotkan rakennushanke ja Ratamo yhdistetään, merkitsisi se viivästystä Ratamo-hankkeeseen.

 

Kouvolassa terveydenhuollon rakennuskanta on tiensä päässä. Ratamo on jo viivästynyt, mikä aiheuttaa merkittäviä riskejä palveluiden tuottamisessa. Emme voi jäädä odottamaan.

 

Siksi Ratamo.

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: