Pelko nro 1: raiskatuksi tuleminen

Kun olen seurannut viime aikoina keskustelua somessa ja lehtien palstoilla, minulle on tullut kuva, että suomalaisilla on tällä hetkellä yksi pelko ylitse muiden. Se on raiskatuksi tulemisen pelko. Moni ei ehkä pelkää omasta puolestaan vaan läheistensä vuoksi. Vanhukset pelkäävät lastenlastensa puolesta, miehet tyttäriensä takia.

 

Niitä, jotka eivät ymmärrä pelätä raiskatuksi tulemista muistutetaan: sinutkin voidaan raiskata. Raiskaaja on ulkomaalainen turvapaikanhakija. Ymmärrä pelätä heitä.

 

Ajatus raiskauksesta pelottaa minuakin. Kun katson 4-vuotiasta tyttöäni, ajatus siitä, että joku tekisi hänelle pahaa, kuristaa kurkkua. Se tuntuu hirvittävältä. Minä en kuitenkaan ajattele, minkälainen tyyppi raiskaaja voisi olla. Olisiko hän punatukkainen, irakilainen, sinisilmäinen, nuori vai vanha? Olisi kovin kummallista miettiä tällaista. Enhän minä mieti sitäkään minkälainen tyyppi mahdollisesti ajaa kännissä kanssani kolarin.

 

Uhritutkimusten mukaan raiskaaja on todennäköisimmin uhrin tuttu. 98 % raiskaajista on miehiä.  Näistä tiedoista huolimatta hyväksyn miehiä ystävikseni, pidän yhteyttä miespuolisiin tuttuihin, kollegoihin ja sukulaisiin. Olisi kai aika järjetön ajatus estää tyttäreni tuleva mahdollinen raiskaus eliminoimalla kaikki mieskontaktit hänen läheltään vain koska suurimmalla todennäköisyydellä hänet raiskaa joku läheinen mies.

 

Voisin kenties tytärtäni suojatakseni myös muuttaa toiseen maahan, koska Suomessa tapahtuu tilastojen mukaan toiseksi eniten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Euroopassa.

 

Aivan yhtä kummallinen argumentti vihata kaikkia turvapaikanhakijoita, koska heidän joukossaan on joku joka raiskaa. Kun suomalainen tai punatukkainen raiskaa, olisi pöljää yleistää kaikki suomalaiset tai punatukkaiset miehet raiskaajiksi. Vain tekijä on syyllinen ja häntä on rangaistava Suomen lain mukaan. Koska lain on oltava sama kaikille, saa tekijä – oli hän sitten kantasuomalainen tai ulkomaalainen – saman rangaistuksen teosta. Jos rangaistuskäytäntö on liian lepsu, tulee lakia muuttaa. Mutta pääperiaate on sama: sama rangaistus suomalaiselle, punatukkaiselle ja ulkomaalaiselle raiskaajalle.

 

Minä pelkään raiskauksen lisäksi paljon muutakin, mutta yritän oppia elämään pelon kanssa. Siksi siis:

 

Kyllä, minä päästän tähän maahan ihmisiä hakemaan turvapaikkaa vaikka heidän joukossaan on joku joka raiskaa.

Kyllä, minä päästän puolisoni ajamaan hirvittävän liukkaita teitä pitkin töihin vaikka maanantaiaamuna vastaantulevassa liikenteessä on taatusti joku, jolla on vielä promilleja veressä.

Kyllä, minä päästän poikani aloittamaan koulun, vaikka minua pelottaa hirvittävästi, että joku alkaa kiusata häntä. En edes harkitse kotikoulua.

Kyllä, minä annan 6-vuotiaan kävellä yksin kotiin, vaikka minua kammottaa ajatus, että hän ei ole tarkkana liikenteessä tai joku namusetä houkuttelee häntä kyytiin. Annan pojan mennä vaikka salaa vähän itkettää.

Kyllä, koko perhe nukkuu kanssa vanhan talomme yläkerrassa, vaikka alakerrassa voi syttyä tulipalo ja miten ihmeessä saan kolme pientä tikkaita pitkin yläkerran ikkunasta maahan. Ehkä hankin kuitenkin yläkertaan sammuttimen.

 

Vanhemmuus on pelkoa. On opittava elämään sen kanssa. On autoiltava liukkailla, aloitettava koulu ja annettava lapselle tilaa itsenäistyä. Ja on luotettava. On luotettava lapsen järkeen, on luotettava suomalaiseen yhteiskuntaan: poliisi, ambulanssi ja paloauto tulee kun tarvitaan. On luotettava ihan tavallisiin ihmisiin, ylivoimainen enemmistö kaikista meistä on hyviksiä. Ilman luottamusta yhteiskuntaan ja ihmisiin elämä ei ole elämisen arvoista.

 

Päätän, että en elä peläten.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: