Kuka on Lähi-idän tuntija?

Mitä ajattelin tänään aamulla? Jotenkin ärsytti Kouvolan Sanomat. Sunnuntaina ilmestynyt ylilääkäri Ashraf Benyaminin haastattelu on saanut hirmuisen määrän kiitosta ja ihan aiheestakin. Hän on loistoesimerkki kotoutuneesta maahanmuuttajasta ja maahanmuuton hyödyistä Suomelle. Mutta se kritiikki tulee tässä: 20 vuotta sitten Kairosta Suomeen muuttanutta Benyaminia kuvataan Lähi-idän kulttuurin tuntijaksi. Tässä roolissa hän luo uhkakuvia, joihin turvapaikanhakijat tulevat syyllistymään ensi kesänä: vähäpukeisten naisten joukkohäirinnästä.

Kairolla, josta Benyamin tulee, ja esimerkiksi Irakin Mosulilla, josta turvapaikanhakijoita tulee, on välimatkaa 1300 km. Lyhyempi matka on Helsingistä Kiovaan, Ukrainaan. Jos minä olisin asunut 20 vuotta vaikkapa Aasiassa, voisiko paikallislehti haastatella minua ”eurooppalaisen kulttuurin tuntijana”? Antaisin lausuntoja ukrainalaisista ja siitä miten he tulevat kulttuurinsa perusteella käyttäytymään. Tuntuisi hyvin kummalliselta.

Eurooppa on kulttuurisesti vaihteleva – suomalainen kulttuuri eroaa vaikkapa portugalilaisesta tai valkovenäläisestä kulttuurista. Jos minun pitäisi kertoa jotain näiden maiden ihmisistä, kertoisin vain yksinkertaistettuja stereotypioita. Euroopan tapaan myös Lähi-idän maiden kulttuurit eroavat toisistaan. Syntyminen yhteen maahan ei tee kenestäkään koko alueen tuntijaa. Tätä ajattelin tänään.

%d bloggaajaa tykkää tästä: