Ihana kamala neuvola

Minulla on viha-rakkaussuhde neuvolaan. Arvostan hirmuisesti neuvolajärjestelmää. On loistavaa, että vauvoistamme ja perheistä huolehditaan. Joskus taas tuntuu, että järjestelmä voisi toimia paljon nykyistä järkevämmin.

Neuvolakortti on muisto menneisyydestä

Uudistusta kaipaisi ainakin muinainen tapa kirjata vaivan kehitys ja kuulumiset käsin neuvolakorttiin. Minullapa on neuvolakorttien värisuora! Aika kummalta tuntuu, että vielä esikoinen ja keskimmäinen saivat neuvolakorttinsa sukupuolensa mukaan – pinkki tytölle, sininen pojalle. Ihan oikeasti: eriväriset kortit tytölle jWP_20160120_001a pojalle. Blaah. Tänä vuonna syntyneille alettiin jakaa unisex-kortteja, mikä kuulemma kuohuttaa ainakin vauva.fi –palstalla.

Ehdottaisin vieläkin radikaalimpaa uudistusta: luovutaan koko paperisesta läpyskästä, joka vain tuottaa neuvolatädille turhaa työtä (asiat kirjataan ensin koneelle ja sitten käsin korttiin) ja lisäksi unohtuu helposti. Eikö olisi aika simppeliä kehittää sähköinen kortti, jonka vanhemmat lataavat puhelimeensa. Neuvolassa terkkarin koneelleen kirjaamat asiat siirtyisivät automaattisesti vanhempien sovellukseen. Tämä idea on vapaasti varastettavissa.

Terveitä vauvoja punnitaan

Vauvan ensimmäisenä vuonna neuvolassa käydään kymmenisen kertaa. Jokaiseen tapaamiseen neuvolatädin kanssa varataan tunti aikaa. Aika monen kohdalla aika tuntuu ylimitoitetulta. Kun tulen täysin terveen kolmannen lapsen kanssa neuvolaan, en tarvitsisi kuin mittaukset, jos edes sitäkään. Terveitä vauvoja punnitaan ja mittaillaan, Toisaalta taas esimerkiksi maahanmuuttajaperhe saattaa tarvita pidemmän ajan. Neuvolaohjelma saisi olla yksilöllisempi.

 

Lähineuvolaan!

Valtuustossa ja lehtien palstoilla olen puhunut tiukasti lähineuvolan puolesta. Neuvolan pitää olla helposti tavoitettavissa ja tädin tuttu, jolle uskaltaa puhua jos seinät kaatuvat päälle. Äidin mielialaa mitataan nyt kymmenen kohdan kyselyllä, jossa masentunut voi varmasti peittää ahdistuksensa niin halutessaan. Kun kysytään, että oletko itkeskellyt, ruksin vain vaihtoehdon, että en ole.

WP_20160121_001

Tuttu neuvolatäti on tuhat kertaa parempi kuin masennuksen mittaaminen aanelosella. Tämän takia minusta perheellä tulisi olla sama terveydenhoitaja äitiys- ja lastenneuvolassa. Ainakaan Kouvolassa näin ei toimita.

Kuntatalouden kannalta neuvolaan kannattaa panostaa. Hyvinvoivat lapset ja perheet luovat hyvinointia koko Suomeen. Säästö neuvoloista tulee kalliiksi.

 

Neuvola on ihana, mutta vähän vanhanaikainen eikä aina tarkoituksenmukainen. Hienon järjestelmän on pysyttävä ajassa kiinni.

%d bloggaajaa tykkää tästä: