Työpahoinvoinnista miljardien kustannukset Suomelle

Työpahoinvointi maksaa Suomelle Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan 40 miljardia euroa. Työpahoinvoinnin hintalappu koostuu muun muassa sairauspoissaoloista, ennenaikaisista eläkkeistä ja työtapaturmista. Pelkät sairauslomat maksoivat esimerkiksi Kouvolan kaupungille 26 miljoonaa vuonna 2014, koko työpahoinvoinnin hinta on paljon suurempi. Jotain on tehtävä.

työpahoinvointi

 

Konkreettisia keinoja on työhyvinvointiohjelman luominen joka yrityksessä, kunnassa ja valtion virastossa. On etsittävä vaikuttavat keinot, joilla kannustetaan henkilöstöä terveellisiin elintapoihin ja tuetaan työssäjaksamista. Kannattaako yrityksen osallistua terveellisen lounaan kustannuksiin tai käyttää työaikaa liikuntaan? Voi olla.

 

Työterveyspalveluiden on oltava kunnossa. Monella työpaikalla mitataan työstressiä ja työskentelyilmapiiriä, mutta tehdäänkö tulosten perusteella aitoja muutoksia työkulttuuriin? Jokainen euro, joka työhyvinvointiin panostetaan, tuottaa 5 euroa takaisin, arvioi Työterveyslaitos.

 

Kun vaaditaan säästöjä, leikkauksia ja yritysten toiminnan helpottamista, tulee huomata työpahoinvoinnin aiheuttama kansantaloudellinen ja inhimillinen menetys. Hyvä työelämä maksaa itsensä takaisin.

%d bloggaajaa tykkää tästä: