Huomataan yksinasuvat

Yksinasuminen ei todellakaan ole synonyymi yksinäisyydelle tai huono-osaisuudelle. Silti yksinasuvat ovat tilastojen mukaan heikommassa taloudellisessa asemassa perheellisiin verrattuna. Suomessa yksinasuvia ei ole huomioitu omana ryhmänään. Heitä ei juuri pohdita sosiaaliturvaa tai verotusta uudistettaessa. Mikään pieni ryhmä ei ole kyseessä, sillä yli miljoona ihmistä asuu yksin. Pohditaan päätösten seurauksia myös yksinasuvan näkökulmasta!

 

yksinasuva

Joka kolmas yksinelävä on pienituloinen. Vuonna 2012 tehdyn selvityksen mukaan yksinasuvien köyhyys oli 18 eurooppalaisesta maasta toiseksi suurinta Suomessa, Bulgarian jälkeen.

 

Syynä taloudelliseen ahdinkoon on usein asumisen kalleus: suurin osa tuloista menee asumiseen. Kun kaiken joutuu hankkimaan yksin, on yksineläminen on kallista.

 

Tulevaan hallitusohjelmaan tulee kirjata yksinelävien köyhyyden vähentäminen. Sosiaaliturva ja verotus on perattava yksinasuvan näkökulmasta. Tällä hetkellä yksinasuva ei saa työasuntovähennystä. Kotitalousvähennyksen pariskunnat saavat kaksinkertaisena yksinasuvaan verrattuna. Sosiaaliturvassa, esimerkiksi työmarkkinatuessa ja peruspäivärahassa, tulee huomioida yksinasuvien korkeammat elin- ja asumiskustannukset.

 

Yksinasuvia ei ole Suomessa osattu nähdä omanlaisenaan ryhmänä. Esimerkiksi tutkimusta yksinasumisesta on vain vähän. Miljoona yksinasuvaa pitää huomata.

%d bloggaajaa tykkää tästä: