Kun poliitikko puhuu rakenteellisista uudistuksista, vastuu jää kuulijalle

Rakenneuudistuksista on tullut muutaman viime vuoden aikana trendisana, jota käytetään jokaisessa puolueessa. Usein puhutaan epämääräisesti raskaista ja vaikeista päätöksistä, jotka vain on tehtävä. ”Olen valmis tekemään rakenteellisia uudistuksia”, sanoo vastuunsa kantava poliitikko. Mutta mitä ihmettä hän oikein on valmis tekemään?

 

Kun puhutaan rakenteellisista uudistuksista vastuu jää kuulijalle. Kovin selvää ja yleistä määritelmää asialle ei ole. Rakenteellinen muutos voi tarkoittaa mitä vain poliitikosta riippuen. Kun siis kuulee poliitikon puhuvan rakenneuudistusten välttämättömyydestä, tulisi kuulijan myös saada, tietää mitä juuri kyseinen puhuja asialla tarkoittaa. Oikeistopuolueiden rakenteelliset uudistukset kun tuppaavat olevan kovin erilaisia vasemmiston rakenteellisten muutosten kanssa.

Usein termillä tarkoitetaan suuria muutoksia, jotka tekevät palveluiden järjestämisestä jollain tapaa tehokkaampia. Rakenteellinen uudistus on eri asia kuin pelkkä leikkaus tai säästö tai ainakin sen vaikutuksen pitäisi olla pidempiaikainen kuin vaikkapa vain väliaikaiseksi tarkoitettu elvytys. Usein kyseessä on muutos toimintatavassa. Rakenneuudistus voi olla esimerkiksi kuntauudistus, soteuudistus, työelämän joustojen lisääminen tai erilaiset tavat kasvattaa julkisen sektorin tuottavuutta. Konkreettinen esimerkki rakenteellisesta uudistuksesta voisi olla siirtyminen perustuloon, jossa jokainen täysi-ikäinen saa perustulon ilman valtavaa paperirumbaa ja byrokratiaa.


Kun poliitikko puhuu rakenteellisista uudistuksista, kysy mitä hän sillä tarkoittaa. Listaan omat ehdotukseni rakenteellisiksi uudistuksiksi tänne blogiin pian. Minkälaisia uudistuksia listalla mielestäsi pitäisi olla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: