Laaja keskustalukio on paras vaihtoehto

Kouvolassa ratkotaan taas lukioverkon kohtaloa. Puolisentoista vuotta sitten tehdyn lukiopäätöksen jälkeen on havaittu, että Lyseon lukion rakennukseen on mahdotonta saada nykytiloissa mahtumaan kuusi aloittavaa ryhmää. Tämän vuoksi viranhaltijat esittävät, että Lyseon yhteyteen rakennetaan lisärakennus ja mahdollistetaan siten seitsemän aloittavaa ryhmää. Lisäksi maaseudun pienet lukiot Elimäellä ja Anjalankoskella esitetään lakkautettaviksi.
Kuvittele olevasi 16-vuotias. Siinä iässä murrosiän pahimmat myrskyt ovat ehkä laantuneet. Nuori totuttelee muuttuneeseen kehoonsa, tarvitsee tilaa itsenäistyä ja haluaa olla jotain muuta, kuin mitä vanhemmat ajattelevat. Etsitään omaa identiteettiä ja ajattelu on vahvasti mustavalkoista. Onko tämän ikäisen nuoren ohjaaminen mahdollista poliittisilla päätöksillä? Ei ole.
Jotkut poliittiset päättäjät kuitenkin ajattelevat voivansa ohjata nuorten hakeutumista päättäjän oman kotikylän lukioon. On esitetty mahdollisuus, että Lyseon yhteyteen ei rakenneta lisärakennusta, vaan kahden aloittavan ryhmän verran opiskelijoita, siis ne, jotka eivät sovi keskustalukioon, ohjautuisi siististi täyttämään maaseudun lukiot. Mielestäni tämä osoittaa, että päättäjät eivät tunne 16-vuotiaan nuoren elämää ja ajattelua.
Mikäli keskustalukiossa aloittaisi vuosittain vain viisi alkavaa ryhmää, merkitsisi se keskiarvorajan kohoamista suhteettoman korkeaksi. Kaikkein motivoituneimmat opiskelijat pääsisivät keskustalukioon, josta syntyisi aivan eri tason lukio kaupungin muihin lukioihin verrattuna. Keskustan ja sitä ympäröivän lähialueen, jolla suurin osa koko Kouvolan lukiolaisista asuu, nuorista moni joutuisi todella punnitsemaan tulevaisuuttaan. Varmasti jokunen kaikkein motivoitunein hakeutuisi lukioon maaseudullekin, suurin osa keksisi jonkun muun ratkaisun. 
Päätös jättää lisärakennus rakentamatta lisäisi Kouvolan lukiolaisten epätasa-arvoa voimakkaasti.
Kouvolan kylien päättäjille tiedoksi: on eri asia mennä opintoihin keskustaan kuin mennä opintoihin keskustasta maaseudulle. Nuoret ovat kautta aikojen itsenäistyessään ja etsiessään identiteettiään kulkeneet maaseudulta kaupunkeihin. Kaupungit ovat tarjonneet mahdollisuuksia itsensä ilmaisuun harrastusvaihtoehtojen, laajemman elinpiirin ja monien mahdollisuuksien kautta.
Kouvolan nykyisessä taloustilanteessa tehdään ikäviä päätöksiä. Minusta on ymmärrettävää, että pikkukoululaisten oikeus lähikouluun halutaan turvata. Sen sijaan en ymmärrä, miksi kynsin ja hampain pidetään kiinni oman kylän kuihtuvasta lukiosta. Annetaan lukiolaisten opiskella keskustassa. Rakennetaan Lyseon yhteyteen lisärakennus ja turvataan siten nuorten pääsy haluamaansa lukioon.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: