Kuka hoitaa mummot ja vaarit?

Onko vanhusten hoito kaupungin vastuulla vai vastaavatko omaiset ikääntyneen mummon hoidosta? Kouvolassa keskusteltiin asiasta ja Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja Raimo Kinnusella oli yksiselitteinen näkemys: kunta hoitaa. Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niirasen mielestä vanhuksen hoidosta vastaavat vanhus itse sekä hänen omaisensa, kunta ja järjestöt yhteistyössä. Minusta Kinnusen vastaus kuvaa ehkä nykytilannetta, Niirasen vastaus tulevaisuutta.

Sukulaiseni, yli 60-vuotias nainen, vastasi pitkään äitinsä hoidosta. Äiti sai asua kotonaan ja tytär kävi hänen kotonaan aluksi kahdesti päivässä, kunnon heikentyessä hän muutti käytännössä asumaan äidilleen. Öistä tuli mahdottomia, kun äiti heräili eikä hoitajana toiminut tytär kyennyt lopulta nukkumaan. Parin viikon unettomuuden jälkeen hän haki äidilleen hoitopaikkaa kunnalta. Tytär toivoi mahdollisuutta saada äiti hoitoon viikon-parin viikon jaksoiksi, jotta hän saisi välillä levätä ja jaksaisi hoitaa äitiään kotijaksot. Kunta ei kyennyt järjestämään tällaista hoitomuotoa ja äiti siirrettiin toistaiseksi laitoshoitoon odottamaan parempaa hoitomuotoa. Äiti on tämän jälkeen laitostunut nopeasti. Tämä ei tapahtunut Kouvolassa, mutta on tuskin harvinainen tapaus.

Vastuu vanhuksen hoidosta siirtyi 100 prosenttisesti kunnalle, vaikka tytär olisi ollut valmis kantamaan osan hoitovastuusta. Minä en ole asiantuntija vanhuspalveluissa, mutta ymmärrän laitosasumisen olevan kunnalle valtavan kallista toimintaa ja omaishoidon tähän verrattuna erittäin edullista. Kunnan kannattaa rakentaa järjestelmä, jossa pystytään joustavasti vastaanottamaan omaisen työpanos. Jokainen vuorokausi, jonka omainen kykenee vastaamaan vanhuksen hoidosta, on säästöä kunnalle.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan vastuu vanhuksen hoidosta on vanhuksella itse, hänen omaisillaan, kunnalla ja järjestöillä yhteistyössä. Jokaisessa vanhustenhoivaa koskevassa päätöksessä tulee tällöin painottaa ennaltaehkäisyä (= vanhuksen oma vastuu), omaishoidon tukemista (= omaisten vastuu) ja yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa (= vanhusten, omaisten, kunnan, järjestöjen vastuu). Yhteistyö ja vastuun jakaminen tulee kunnalle edullisemmaksi ja takaa vanhukselle inhimillisemmän vanhuuden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: