Työttömän oikeus terveystarkastukseen ei toteudu Kouvolassa

Kolme vuotta sitten voimaan tullut laki velvoitti kunnat järjestämään terveydenhuollon palveluita työttömille, jotka olivat työterveyshuollon palveluiden ulkopuolella. Kouvolassa terveystarkastukset eivät toteudu eivätkä kaupunki sekä TE-keskus ole kyenneet sopimaan yhteistä mallia, jonka mukaan työttömät ohjattaisiin terveyspalveluihin, joihin heillä on lakisääteinen oikeus.

Terveystarkastusten tarkoituksena on edistää työttömän terveyttä ja ylläpitää työkykyä. Tällä halutaan ennaltaehkäistä mahdollisten terveysongelmien syntyä sekä pitää huolta henkisestä ja fyysisestä terveydestä. Kyseessä on tärkeä ennaltaehkäisevä palvelu. Koska terveystarkastukset ovat lakisääteisiä, emme edes voi valita haluammeko toteuttaa ne vai emme. Kun laki on ollut voimassa jo kolmisen vuotta, tulisi asian olla jo kunnossa, mutta viimeistään nyt täytyy luoda järjestelmä, jonka perusteella asiakkaat tuntevat oikeutensa ja saavat helposti tarvitsemansa terveyspalvelut.

Tällä hetkellä Kouvolan terveyspalveluissa ei aina tunnuta tietävän, kenelle työttömien terveystarkastukset kuuluvat. Kysellessäni terveystarkastusten perään sain joukon epätietoisia vastauksia, asiasta ei tiedetty eikä osattu ohjata eteenpäin. Lähetin lopuksi asiasta viestin vt. terveysjohtaja Kari Kristerille, joka myönsi, että asia ei vaikuta olevan kunnossa ja lupasi selvittää asiaa. Odottelen mielenkiinnolla miten asian suhteen edetään.

Kouvolassa tarvitaan lähete, jolla TE-toimisto voisi lähettää asiakkaan työttömien terveystarkastukseen. TE-toimistossa kaivataan yhdyshenkilöä kaupungilta, jonka luo asiakkaat lähetteellä ohjattaisiin. On kiistämättä palaverin paikka ja tarve sopia selkeä järjestelmä yhdessä TE-keskuksen sekä Kouvolan kaupungin kanssa. Työttömällä on oikeus terveystarkastuksiin. Kouvolan kaupungissa täytyy selvittää miten ne hoidetaan asiallisesti ja lainmukaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: