Kuntaelämää: Ytyä kuntapäättäjien kouluttamiseen

Kouvolassa on alkaneella valtuustokaudella haluttu kouluttaa valtuutettuja. Olen puolentoista vuoden aikana istunut ainakin ”Valtuusto strategisena johtajana”- ja ”Päätöksenteko kunnassa” -koulutukset. Lisäksi olen koulutuspäivinä perehtynyt kuntatalouteen, IVA-menettelyyn ja moneen muuhun.

Minä olen koulutususkovainen. Pidän tärkeänä, että kuntapäättäjiä koulutetaan ymmärtämään monimutkaistuvan kunnan rakenteita, kuntataloutta sekä kunnan toimintaan liittyvää keskeisintä lakia. Jokaisessa koulutuksessa kouluttajat ovat olleet aiheensa syvästi tuntevia asiantuntijoita. Koulutukset ovat yleensä edenneet saman kaavan mukaan. Power Point -esitykseen on huolellisesti kirjoitettu kaikki koulutuksessa käsiteltävä asia sanasta sanaan. Koulutus on mennyt diojen läpilukemiseksi.

Tällaisen valtuutetun koulupäivän ollessa työpäivän mittainen, on esitystapa tehnyt päivästä suhteellisen raskassoutuisen. Valittu opetusmenetelmä ei myöskään ole tehnyt päivästä niin tehokasta kuin se oikein toteutettuna voisi olla. Minäkin ajattelin ensimmäisillä opetustunneillani, että mitä enemmän opettajana puhun, sitä enemmän oppilaat ehtivät oppia. Väärin.

Mieleni tekisi passittaa kaikki nämä kouluttajat kasvatustieteen opintojen pariin. Jo ensimmäisillä kursseilla heille todennäköisesti kerrottaisiin, että kaatamalla kuusi tuntia tietoa valtuutetun päähän ei saada aikaan kovin syvää muistijälkeä. Myös opetusmenetelmää kehotetaan muuttamaan parinkymmenen minuutin välein, jotta kuulijat pysyvät virkeinä ja oppiminen terävöityy. Siis pienen luennon jälkeen voi koulun penkille siirtynyt valtuutettu perehtyä annettuun tekstiin, voidaan käydä keskustelua tai jotain ihan muuta. Pääasia, että opetusmenetelmä vaihtuu.

Kuntakoulutuksien ohjelmaan on joskus jätetty parikymmentä minuuttia ryhmäpohdinnalle (mikä on muuten aivan lyhyt aika, jos työt on tarkoitus vielä yhteisesti käsitellä ja vetää lopuksi yhteen kouluttajan johdolla). Miltei huvittavaa on ollut, että koska kouluttajan esitys on mennyt ylipitkäksi, aikaa ryhmätyölle ei ole yleensä jäänyt.

Kaipaan aikaa keskusteluun. Mielestäni meihin valtuutettuihin voi luottaa: jos meille antaa luettavaa ennen koulutusta, niin kyllä me sen luemme. Ei kenenkään konsultiksi itseään kutsuvan tarvitse matkustaa Helsingistä Kouvolaan lukemaan dioja kuusi tuntia. Koulutuksen aika tulee käyttää paljon paremmin, sillä meidän työssäkäyvien, pientenlasten vanhempien, vanhusten omaishoitajien ja muiden kuntapäättäjien aika on kallista. Sitä tulee kunnioittaa ja koulutuksen tulee olla aidosti hyödyllinen.

Sama läpiluku ei vaivaa vain koulutuksia, vaan myös kaupungin järjestämiä seminaareja. Yhteen seminaaripäivään, koski se sitten talousarvion laadintaa tai vaikkapa kaupunkistrategian luomista, ladataan vajaat kymmenen johtavien viranhaltijoiden läpilukemaa esitystä. Kymmeniä dioja, täynnä tietoa, taulukoittain lukuja. Jokaisen esityksen jälkeen aikaa keskusteluun jää 10 minuuttia, minkä jälkeen kiirehditään seuraavaan. Haastankin Kouvolan kaupungin viranhaltijat tulemaan valtuustoseminaariin ilman dioja. Ihan vain puhumaan, keskustelemaan ja aidosti kuuntelemaan. Kuntakoulutuksia tarjoavat haastan toimimaan pedagogisemmin ja laadukkaammin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: