Ydinvoima – riskibisnes

Kouvolan kaupunginhallitus saa tänään iltapäivällä käsiteltäväkseen KSS Energian selvityksen siitä, miten se varautuu ydinvoimahankkeen riskeihin. Selvityksen perusteella riskeihin ei juuri ole varauduttu.

Fennovoima on rakentamassa Pyhäjoelle ydinvoimalaa. Mukana on Kouvolan kaupunki KSS Energian omistajana. Kouvola on nousukaudella, energian hinnan noustessa, lähtenyt mukaan hankkeeseen tavoitteenaan tuottaa itselleen edullista sähköä. 

Ydinvoimalahankkeilla on yleisesti kolme suurta riskiä: kustannusten nousu, rakentamisen viivästyminen ja ydinjätteen loppusijoituksen puuttuminen. Näiden kautta hankkeesta muodostuu arvaamaton ja erittäin riskialtis. Rakentamiskustannukset nousevat yleisesti kymmeniä prosentteja arvioidusta, rakentaminen viivästyy vuosikausia ja loppusijoitus tulee maksamaan miljardeja.

Ydinvoimayhtiöt toimivat Mankala-periaatteella, mikä tarkoittaa, että yhtiössä maksaja ja omistaja kantaa riskit. Omistaja sitoutuu vastaamaan yhtiön lainojen lyhennyksistä ja koroista, jos voimalayhtiö ei tähän pysty. Mankala-periaatteen vuoksi Kouvola sitoutuu KSS:n omistajana kantamaan osaltaan Fennovoiman riskialttiin hankkeen, jolloin ongelmatilanteessa ydinvoimayhtiöön joudutaan investoimaan enemmän kuin vain yhtiöön sijoitettava osakepääoma. 

Kouvolan kaupunginhallitus pyysi KSS Energialta selvityksen hankkeen riskeistä ja riskeihin varautumisesta. KSS ei kannanotossaan ota kantaa riskeihin eikä kerro niihin varautumisesta, vaikka kaupunginhallitus nimenomaisesti pyysi tietoa näistä. Tulkitsen asian niin, että KSS:ssä riskeihin ei ole varauduttu. 

Kuntalain mukaan kunnan tulee pyrkiä edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Osallistuminen Fennovoiman riskialttiiseen ydinvoimahankkeeseen ei tue tätä. KSS:n  mukanaolo Fennovoimassa on liian suuri taloudellinen riski, on uskaltauduttava irrottautua Fennovoimasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: