Kouvola ei tuhlaa eurovaaleihin

Eurovaaleissa äänestetään vajaan kolmen viikon kuluttua. Kouvolan keskusvaalilautakunta on tehnyt päätöksen, jonka mukaan kaupunki ei pystytä julistetelineitä puolueiden mainoksille. Kaupungilta saadun tiedon mukaan ehdokkaat näkyvät joka tapauksessa niin paljon mediassa, että telineiden pystyttäminen olisi järjetöntä rahan haaskausta.

Viisi vuotta sitten 38,6% suomalaisista äänesti europarlamenttivaaleissa. Euroopan unionin parlamentti on monelle suomalaiselle merkityksetön, tuntematon ja ärsyttävä instituutio, joka suoltaa käsittämättömiä elämäämme rajoittavia säädöksiä kuten esimerkiksi kurkun käyryyttä säätelevän direktiivin. On miltei kansanhuvia ilkamoida europarlamentin säätämillä kummallisuuksilla.

Kaikesta huolimatta Suomi on liittynyt Euroopan unioniin ja siirtänyt toimivaltaa EU:lle muun muassa talous- maatalous- ja ympäristöasioissa, kauppapolitiikassa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Tämän seurauksena myös melkoinen osa Suomen lainsäädännöstä tulee Euroopan unionista. Euroopan unioni vaikuttaa elämäämme Suomessa ja Kouvolassa. On totta, että EU on puuttunut moneen liian pieneen asiaan ja säätänyt kummallisia asetuksia ja direktiivejä. Tämänkin vuoksi on tärkeää, ketkä ovat Suomen edustajina europarlamentissa. Koska EU on instituutiona vieras, on monen myös hankala löytää sopivaa ehdokasta ja äänestämisinto lopahtaa.

On merkityksellistä äänestää europarlamenttivaaleissa. Myös kaupungin kannattaa on tehdä europarlamenttivaaleja tunnetuksi. Jo valmiiden julistetelineuden vieminen paikoilleen ei voi olla kovin kallis operaatio, sillä puolueet hoitavat itse julisteiden ripustamisen.

Lakisääteistä velvollisuutta vaalimainonnan järjestämisessä kaupungilla ei ole. Yhdenmukaistamisen, ympäristön siisteyden ja kaupunkikuvallisten syiden vuoksi kunnat ovat tukeneet vaalimainontaa pystyttämällä julistetelineitä 70-luvulta lähtien. Kuntaliiton mukaan vaalimainonnasta on muodostunut perinne, jolla katsotaan olevan tiedotusarvoa. Julistetelineiden pystyttäminen ei ole tuhlausta vaan demokraattisen päätöksenteon tukemista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: