Hirmuinen säästölista

Linkissä on lista viranhaltijoiden säästöesitykseen. Esitys menee ensi maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn. Listalla on jo vanhoja tuttuja kohteita, jotka tuntuvat pyörivän säästölistoilla vuodesta toiseen, esimerkiksi kotihoidon kuntalisän, Anjalakodin ja Haanojan uimahallin lakkauttaminen. Vielä kerran ryhdytään myös perkaamaan kouluverkkoa ja halutaan säästöjä kyläkoulujen yhdistämisistä: Tirva, Ratula, Tehtaanmäki, Ummeljoki, Selänpää ja Svenska yhdistyisivät kaikki lähikoulujensa kanssa. Käytännössä ne siis lakkaisivat olemasta ja monen alakoululaisen koulumatka pitenee.

http://ep.kouvola.fi/kokous/20143350-3-2.PDF

Lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta lakkautukset tuntuvat kovilta. Kyläkoulujen lisäksi vähennetään koululaisten aamu- ja iltapäiväryhmistä ja koulunkäynninohjaajista. Opiskelijoita koskettaa KSAO:n säästövelvoite sekä lukioiden määrän vähentäminen (Elimäki, Anjalankoski ja lopulta Valkealakin pois) ja lukioiden kurssien määrän vähentäminen. Terveysasemista Jaala ja Elimäki suljetaan ja Valkealan terveyskeskuksen asiakkaat siirtyvät tulevaan Ratamo-keskukseen Kouvolan keskustaan. Melkoisen pitkä ajomatka tulee monen lääkärikäynnille.

Säästöpaineessa joudutaan valitsemaan huonoista säästöistä vähiten huonoimmat. Minusta huonoin säästökohde on alakoulujen sulkeminen. Koulun tulee olla lähellä lasta. Jos haluamme ylipäänsä tarjota yhtään mitään lähipalveluita tässä laajassa kaupungissa on peruskoulun alaluokat selkeä lähipalvelu.

Lukiolaiset voivat kyllä matkustaa, maaseudun lukiot voidaan minun puolestani sulkea. Samoin ikäihmisten palveluista Anjalakoti on turhan kallis ylläpidettävä, samalla hinnalla voidaan ostaa reilusti enemmän paikkoja vaikkapa yksityiseltä puolelta. Säästölistan tilamuutokset, joissa luovutaan ulkopuolelta vuokratuista tiloista ja siirretään toimintaa kaupungin omiin tiloihin ovat tottakai kannatettavia. Miksi näin ei ole toimittu jo aiemmin?

Huono säästökohde on myös ennaltaehkäisevien palveluiden supistaminen. Haanojan uimahallissa parannetaan kuntalaisten fysiikkaa altaassa ja mieltä saunan lauteilla turistessa. Minusta kaupungin kannattaa maksaa siitä reilut 300 000 euroa vuodessa. Sama summa kuluu nopeasti, mikäli uimaharrastus loppuu, toimintakyky heikkenee ja tarvitaan korjaavia palveluita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: