Perhepuistojen puolesta valtuustossa 24.3.

Kouvolan kaupunginvaltuusto kokoontui eilen 24.3. Kävimme keskustelua mm. hyvinvointikertomuksesta. Puhuin lakkautettaviksi päätettyjen perhepuistojen puolesta alla olevan puheen. Sama puhe valtuuston verkkolähetyksessä n. 35 minsan kohdalla.

* * * * * 
Hyvinvointikertomus

Hyvinvointikertomuksen keskeisenä ajatuksena on, että halutaan hoitaa kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia eikä vain sairauksia ja ongelmia. Siksi hyvinvointikertomuksessa halutaan panostaa ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Eräs tällainen palvelu on perhepuistot. Perhepuistot on tarkoitettu kotona lasta hoitavalle vanhemmalle ja lapsille. Ne ovat sisätiloja, joissa on henkilökuntaa, jonne lapsen voi jättää hetkeksi hoitoon, hän pääsee kerhoon tai äiti tapaamaan muita vanhempia, lapset leikkimään. Toiminta on kuitenkin päätetty lakkauttaa.

Perhepuistot ovat tärkeitä kotona lasta hoitaville vanhemmille ja heidän lapsilleen. Kotivanhempi tarvitsee vertaistukea, se auttaa jaksamaan lapsiperhearkea. Ilman kontakteja lapsiperhe jää helposti yksin ja elämänpiiri kaventuu. Perhepuistojen toiminta tukee yhteisöllisyyttä ja vanhemmuutta sekä ehkäisee sosiaalisia ongelmia. Tämä kaikki on erittäin vahvasti hyvinvointikertomuksen tavoitteiden mukaista ja perhepuistojen toiminnan tulisi antaa jatkua.

Sulkemalla perhepuistot tavoitellaan noin 240 000 euron säästöjä. Tällä rahalla on tuettu satoja perheitä perhepuistossa. Säästetty summa ei riitä kovin pitkälle, mikäli sulkeminen johtaa päivähoidon kysynnän kasvuun tai perheiden ongelmien lisääntymiseen.

Hyvinvointikertomuksen tilastojen tieto on paikoin erittäin hälyttävää: väestö vanhenee ja vähenee. Huoltosuhde on heikko ja tulevaisuudessa vielä heikompi. Lapsiperheiden määrä Kouvolassa on laskenut koko 2000-luvun. Perheiden palveluiden lakkauttaminen ei ole oikea keino vaikuttaa tähän kehitykseen.

Hyvinvointikertomuksen esiin nostamat ongelmat ovat suuria, mutta niitä on mahdollista ratkaista panostamalla ennaltaehkäisyyn ja vahvistamalla yhteisöllisyyttä. Tätä täytyy vain alkaa toteuttaa myös käytännössä. Hyvä ensimmäinen askel voisi olla maaseudun pienten neuvoloiden sekä perhepuistojen toiminnan turvaaminen.

                                                                      

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: