Rasisminvastaisella viikolla

Tällä viikolla vietetään rasisminvastaista viikkoa. Maahanmuuttoon liittyy usein kysymys rasismista ja syrjinnästä. Maahanmuuttajista on osittain tehty syntipukkeja Suomen taloudellisiin ongelmiin, lisäksi heitä on pidetty uhkana suomalaiselle kulttuurille. Moni maahanmuuttaja kohtaa syrjintää työtä tai asuntoa hakiessaan tai rasismia kaupassa käydessään.
Suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutuminen kävisi kivuttomammin jos me suomalaiset auttaisimme ja miettisimme, miten maahanmuuttajat näemme. Maahanmuuttaja – joka ei pääse tai jota ei oteta osaksi yhteiskuntaa, töihin tai opintoihin – vieraantuu. Moni Suomeen muuttanut pysyy ikuisesti vieraana. Kolmenkymmenen Suomessa asutun vuoden jälkeenkin hän on ”maahanmuuttaja” eikä suomalainen.
Tehokas kotouttamispolitiikka on hyvä asia sekä maahanmuuttajalle että Suomelle.  Kotouttaminen ei merkitse maahanmuuttajalle omasta kulttuurista luopumista, vaan sitoutumista Suomen lakeihin ja niiden tietojen ja taitojen hankkimista, joiden avulla tulee osaksi suomalaista yhteiskuntaa.
Kielen opiskelun tulee olla jokaisen maahanmuuttajan oikeus, mutta myös velvollisuus. Erityisesti maahanmuuttajataustaisten kotiäitien mahdollisuus kielenopiskeluun on varmistettava. Mielestäni kielen opiskelun tulisi olla edellytys sosiaaliturvan myöntämiselle. Tämä asettaa velvollisuuden myös kunnalle – sen on tarjottava jokaiselle muuttajalle suomen kielen opetusta.
Suurin osa maahanmuuttajista on erittäin halukkaita tekemään työtä, erityisesti yrittäjyys on suositumpaa kuin kantasuomalaisten keskuudessa. Tätä tulee tukea. VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiaisen ja useiden muiden ekonomistien mukaan työvoiman määrän lisääminen vauhdittaa taloutta. Esimerkiksi Ruotsin suuri nettomaahanmuutto on johtanut siihen, että kestävyysvaje on pienempi kuin Suomessa. Taloustieteen mukaan maahanmuuton lisääminen tukee taloudellista kasvua.
Suomeen muuttanut maahanmuuttaja tarvitsee kunnan ja valtion taholta tulevia tehokkaita kotouttamistoimia sekä lähiympäristönsä ihmisten kautta hyväksyntää ja arvonantoa. Tämä kaupunki on koti myös maahanmuuttajalle, eikä kenenkään pidä joutua syrjinnän tai rasististen rikosten kohteeksi. Hyvää rasisminvastaista viikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: