Pieni uutispommi Kouvolan kuntapolitiikassa

Kouvolan kuntapolitiikassa rytisi eilen oikein kunnolla, kun kuusi demarien valtuutettua ilmoitti perustavansa oman valtuustoryhmän. Aivan puun takaa uutinen ei tullut, sillä tyytymättömyys ryhmän toimintaan on kyllä tullut varsin selvästi ilmi, mutta en silti arvannut, että tyytymättömyys oli noin laajaa. Kouvolan suurin valtuustoryhmä onkin nyt vasta neljänneksi suurin.

Demarien mahtimiehet haluavat nähdä eron syynä Antti Koiviston syrjäyttämisen SDP:n piirin puheenjohtajan paikalta. Heidän tuntuu olevan hankala ymmärtää, että lähtijöiden syyt ovat varsinaisesti muualla, suurimmalta osin SDP:n ryhmän toimintatavoissa. Minä en ole demarien kokouksissa ollut mukana, mutta olen kuullut autoritäärisyydesta, päätösten nuijimisesta pienessä ydinporukassa ja toisin ajattelevien vaientamisesta välillä rumastikin. Minulle on tullut vaikutelma, että puolueen linjan määrittelee muutama vahva mies ja muilta pulinat pois. On täysin epädemokraattista, jos pitää paikkansa, että muutama johtohenkilö pitää kaupungin suurinta puoluetta ja sen kaikkia valtuutettuja hallussaan. Kouvolan Sanomissa (KS 18.1.) yksi lähtijöistä, Antti Koivisto, sanoo ryhmän olevan ”toimintakyvytön ja ryhmän ilmapiiri myrkyttynyt”.

Rohkeita olette. Lähteminen omasta valtuustoryhmästä ei varmasti ole ollut helppo ratkaisu, mutta kun päätös kerran on tehty ja tuotu julkisuuteen, voin vain kuvitella miten helpottavalta tuntuu. Uskon, että nyt lähtijöiden on helpompi jatkaa ja tehdä omien arvojensa mukaista kuntapolitiikkaa. Uuden poliittisen ryhmän synty ei luo hajaannusta Kouvolan kuntapolitiikkaan, vaan mahdollistaa aikaisempaa demokraattisemman päätöksenteon.

Suomen kuvalehden pääkirjoituksessa (10.1.14) pohdittiin kansalaisten luottamusta yhteiskunnan keskeisiin instituutioihin. Tutkimuksen mukaan kansalaiset luottavat melko lujasti esimerkiksi presidenttiin ja mediaan. Jopa eduskuntaan luotetaan kohtuullisesti. Sen sijaan vain 36% suomalaisista luottaa kotikunnan päättäjiin. Kääntäen: yli 60% ei luota oman kuntansa valtuutettuihin. Karmaiseva tulos.

Toivon, että kuuden rohkean demarin lähtö ryhmästään lisäisi kouvolalaisten luottamusta päättäjiimme. Että huomaisimme, että meillä on rohkeita ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään vaikean ja ikävän päätöksen, jotta voisivat olla mukana päätöksenteossa arvojensa mukaan. Meillä on paljon valtuutettuja, jotka haluavat tehdä parhaansa kuntalaisten eteen. Minusta jokainen kunnallisvaaleissa saatu ääni on mielettömän suuri kunnianosoitus ja lunastaakseen tuon kunnian, täytyy tehdä lujasti työtä sekä arvojensa mukaisia päätöksiä.

Minun luottamukseni kuntapolitiikkaan horjuu niinä hetkinä kun näen valtuustosalissa kokoustauolla, miten ryhmä viisi-kuusikymppisiä eri puolueiden napamiehiä kokoontuu yhteen päättämään miten asiat tässä kaupungissa tehdään. Seuraavalla kerralla taidan piruuttani kärppänä hyökätä tuon ukkopiirin sekaan. Naiset ja nuoremmat valtuutetut ajetaan sivuun, tämän kaupungin päätöksenteko on K50 – kielletty alle 50-vuotiailta (ja kaikilta naisilta). Tämän täytyy nyt muuttua.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: