Vuosiraportti 2013

Vihreiden kuntavaltuutetuille tarkoitetussa viestissä oli kehoitus laatia vuosiraportti ja tehdä sitä kautta valtuutetun työtä näkyväksi.
Tammikuu
Eka kerta valtuustossa. Jännitti, vaikka kokous oli lähinnä seremoniallinen. Ihmiset vaikuttivat mukavilta, mutta koko touhu aika jäykältä.
Helmikuu
Helmikuuta leimasi kova into ryhtyä työhön ja oppia uutta. Vihreät järjestivät viikonlopun mittaisen kuntakoulutuksen Heurekassa. Pyysin perhetyöstä vastaavien viranhaltijoiden tapaamista keskustellakseni Imatran mallin tuomisesta Kouvolaan.
Maaliskuu
Minua pyydettiin mukaan kirjoittamaan blogia Kuntalehteen. Vuoden mittaan olen kirjoitellut useita juttuja kuntapolitiikasta ja Kouvolan tapahtumista.
Minua kiinnostavat eniten lasten, nuorten ja lapsiperheiden asiat. Näihin halusin perehtyä myös valtuutettuna. Maaliskuussa pyysin audienssin Myllykoskelle nuorten pajalle.
Huhtikuu
Perehtyminen lasten ja nuorten palveluihin jatkui. Kävin jututtamassa etsivän nuorisotyön työntekijöitä sekä tapaamassa lapsiperheitä perhepuistossa.
Toukokuu
Tein ensimmäisen valtuustoaloitteeni valtuuston kokousten videoimisesta. Aloite sai kaupunginjohtajan kannatuksen ja sen myötä kaupunginhallituksen siunauksen hankkeelle. Valtuuston kokousten videointi aloitetaan helmikuussa 2014.
Kesäkuu
Kesäkuun valtuuston kokouksessa käytiin tuntikausien keskustelu lukioverkosta eli siitä, mitä lukioita kaupungista lakkautetaan. Oikeastaan koko kevät oli kulunut vaikuttamisessa tähän kokoukseen, mutta turhaan. Valtuusto päätti sulkea kaupungin menestyneimmän lukion.
Heinäkuu – elokuu
Lomailua ja toipumista lukioverkkopäätöksestä.
Elokuussa alkoi kaupunkistrategian hiominen. Minulla oli tavoitteena parantaa kaupunkistretegian kielellistä ymmärrettävyyttä sekä sitä kautta tehdä se tutummaksi kuntalaisille ja lisätä tekstiin ennaltaehkäisevien palveluiden korostaminen. Mielestäni molemmat näkyvät lopullisessa tekstissä.
Syyskuu – lokakuu
Syksy oli kuntatalouden opettelun aikaa. Luin perusopuksia siitä, miten taloutta olisi pyöritettävä kaupungissa ja perehdyin Kouvolan tilinpäätökseen. Kävin talous- ja rahoitusjohtajan juttusilla kyselemässä ja saamassa opastusta kaupungin taloustilanteen saloihin.

Syksy on ollut organisaatiomuutoksen ja YT-menettelyn aikaa. On iso ja tärkeä asia, millaisella organisaatiolla Kouvolan kaupunki haluaa tulevaisuudessa toimia. Humanistille on ollut kivinen tie oppia ymmärtämään organisaatiokieltä, mutta nyt voin ilolla kertoa uskovani vakaasti prosessijohtamiseen ja siihen, miten hyvinvointipalveluita, eli reilun 500 miljoonan euron kakkua, Kouvolassa johdetaan apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niirasen alaisuudessa. Toivon, että hänen rakentamaansa hyvää ei mennä tuhoamaan kun organisaatiota ollaan muuttamassa ja johtajia potkimassa pois silmittömässä vimmassa.

Marraskuu
Fennovoimakuukausi. Yhdessä paikallisyhdistyksen vihreiden kanssa mietimme, miten olisi paras vaikuttaa Kouvolan osallistuessa Fennovoimaan KSS energian omistajina. Vihreiden aloitteesta tehtiin kuntalaisadressi Fennovoimaa vastaan. Valtuustossa teimme valtuutetun kysymyksen ja järjestettiin kyselytunti, jossa KSS Energian toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen vastasi kysymyksiin Fennovoima-hankkeen järkevyydestä.
http://kaisankouvola.blogspot.fi/2013/10/kouvola-mukana-ydinvoimahankkeessa-onko.html

Kirjoitin aloitteen koulujen ylijäämäruuan jakamisesta lähiseudun asukkaille, mutta vasta kokouksessa kuulin, että lautakunnassa oli jo jätetty samanlainen vasemmistoliiton kirjoittama aloite. Vedin aloitteeni pois kokouksen aikana. Pääasia on tietysti, että asia etenee, aivan sama kenen aloitteesta.
Joulukuu
Joululaulujen raikuessa ja kulkusten helistessä käsiteltiin ensi vuoden budjettia. Yritimme yhdessä parin muun valtuutetun kanssa saada Lehtomäen kirjaston, perhepuistot ja pienet maaseudun neuvolat pois leikkauslistalta. Yritys oli hyvä. Hyvästä pohjatyöstä huolimatta emme saaneet ajatuksiamme läpi, mutta vielä jouluillallisella vakuutimme toisillemme: ”tämä ei jää tähän”. Tämä ei todellakaan jää tähän. Jollain ilveellä perhepuistot ja pikkuneuvolat täytyy saada säilymään. Palataan tähän ensi vuonna.

Näiden asioiden lisäksi valtuutetun luottamustoimeen liittyy paljon papereiden lukemista ja yleistä asioihin perehtymistä. Paperinivaska, joka tupsahtaa postilaatikkoon ennen valtuuston kokousta, on ihan kunnioitettavan kokoinen ja sen läpikäyminen vaatii ainakin näin aloittelijalta paljon aikaa. Yhteyttä on pidettävä sekä muihin valtuutettuihin että viranhaltijoihin. Kuntalaisilta on tullut jonkin verran palautetta ja minua on pyydetty selvittelemään erilaisia asioita. Pyydettäessä olen näin tehnytkin. Lisäksi olen kirjoitellut muutamia juttuja Kouvolan Sanomien yleisönosastolle, vaikka en ole aivan varma, onko se vaikutuskanavana paras mahdollinen vai herättääkö se enemmän ärsytystä.

Kaksi yötä jouluun! Meillä on joulukuusi jo koristeltu, sen tekivät 2- ja 4-vuotias. Koska olen kai jonkin verran kontrollifriikki, aion nyt heidän nukkuessaan mennä korjailemaan koristeita vähän parempiin paikkoihin. Joululahjat on ostettu, mutta paketoimatta ja kinkku odottaa (toivottavasti, muuten olen pulassa) Hasun lihakaupassa. En ole suuri joulusiivousihminen, mutta tänä vuonna tarkoitukseni oli siivota keittiön kaapit. Alakaapit on siivottu, mutta saattaa hyvin olla, että yläkaapit jäävät odottamaan ensi joulua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: