Eduskuntavaalit mielessä

Kuntavaalit olivat vasta, mutta monella kuntapoliitikolla on tälläkin hetkellä katse kiihkeästi kohti tulevaisuutta. Useat tekevät kuntapolitiikassa jo eduskuntavaalikampanjaa. Tämä näkyy puolueiden sisäisinä skismoina sekä korostuneena haluna saada näkyvyyttä asioissa, jotka erityisesti herättävät kuntalaisten mielenkiintoa.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit on yhdistetty Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi. Etelä-Savon Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen lisäksi piiriin kuuluu Kymenlaaksosta Kouvola, Kotka ja Hamina sekä Etelä-Karjalasta Imatra ja Lappeenranta. Mielenkiintoinen laaja vaalipiiri merkitsee, että monessa puolueessa on pakka sekaisin ja totutut kuviot menevät uusiksi.

Kaakkois-Suomessa eurovaalit nähdään vain eduskuntavaalien lämmittelynä. Tarkoituksena on keskittyä oman laajan vaalipiirin kiertämiseen ja tehdä naamaa tunnetuksi päätähtäimen ollessa vasta vuodessa 2015. Eurovaaleissa vaalipiirinä on koko maa, mutta harva Kaakkois-Suomen ehdokkaista ulottaa kampanjansa oman vaalipiirin ulkopuolelle. Jokaisella puolueella on valtakunnan tasolla näkyvät kärkiehdokkaansa, ne ainoat, joilla on aidosti mahdollisuus päästä europarlamenttiin. Muut ovat ehdolla vain eduskuntavaalit mielessään. Eurovaalien sijaan Kaakkois-Suomessa valmistellaan siis eduskuntavaaleja.

Kouvolassa eduskuntamielellä taitavat olla näkyvimmin demarien jäsenet. Puolueen tulevaisuuden lupaus tähtäsi marraskuussa piirin puheenjohtajaksi, näkyvälle paikalle, josta olisi suorat yhteydet puoluejohtoon. Moni saattaisi ajatella, että piirin puheenjohtajuus tekisi hyvää kaikille kaupungin demareille, mutta Kouvolassa ajateltiin toisin. Oman kaupungin demarit varmistivat tappion. Syitä kampittamiseen voi olla moniakin, mutta vähäisin niistä ei liene pelko siitä, että puheenjohtaja olisi saanut näkyvästi huomiota eduskuntavaalien alla.

Kuntapolitiikka on melkoisen rankkaa ja aikaavievää. On vaikeaa kuvitella miten kuluttavaa olisi toimia puolueessa, jossa saa pelätä omien selkäänpuukottamista. Puolue voi pärjätä eduskuntavaaleissa vain olemalla omassa kaupungissaan tiukasti yhtenäinen. Hajaannus ja sortuminen sisäisiin riitoihin johtavat siihen, että vaalipiirin edustajanpaikat lipsuvat piirin muihin kaupunkeihin.

Eduskuntavaalimielellä ollaan myös tehtäessä kuntapoliittisia päätöksiä. On vaikea sanoa kuinka paljon päätösten ja äänestyspäätösten takana on silkaa laskelmointia eduskuntavaalikannatusta silmällä pitäen. Kukaan ei tätä toki tunnusta, mutta ounastelen, että vaalit vaikuttavat mielipiteisiin melko lailla.

Kouvolassa valtuutetut pääsevät esiintymään kuntalaisille, kun tammikuussa aloitetaan valtuuston kokousten esittäminen netissä. Huolella ja hartaudella tein ensimmäisen valtuustoaloitteeni muutama kuukausi sitten ja nyt se on toteutumassa. Tuntuu hyvältä. Eräs konkari valitteli jo etukäteen, miten paljon kokoukset tulevat pitkittymään eduskuntavaalien alla. Kehotin häntä ajattelemaan asiaa demokratian hintana.

Budjettia väännetään näin loppuvuodesta kasaan kiihtyvällä vauhdilla. Se työllistää sekä viranhaltijat että luottamushenkilöt ja lopputuloksena on toivottavasti talousarvio, jonka kanssa jokainen voi elää. Hyvässä budjetissa yhdistyy viranhaltijoiden vakaa ammattitaito luottamushenkilöiden arvovalintoihin. Toivottavasti siihen ei vielä sekoitu eduskuntavaalit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: