Soosia syksyllä

”Mä en pelkää mitään soosii” huutaa yksivuotias ja nauraa päälle hillittömästi. ”Mä en pelkää mitään soosii” huutaan neljävuotias ja kumpikin nauravat. Syksy on ollut paiväkodin alkua, töiden alkua, lasten yhteisiä leikkejä ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Yhtään valtuuston kokousta ei vielä ole ollut, mutta epävirallisia palavereja, facebook-viestejä ja sähköposteja on liikkunut. Paljon. Puolin ja toisin varmistellaan kantoja henkilöstöleikkausten ja tiukkojen säästölinjausten alla.

Mitä talouden tasapainottamiskeinoa et missään tapauksessa hyväksy? kysyi Kouvolan Sanomat. Pakko kai on hyväksyä melkein kaikki. Ei tässä voi olla mitään kynnyskysymyksiä. Sitä en kuitenkaan hyväksy, että palveluita suljetaan ennen kuin mietitään vaihtoehtoisia tapoja järjestää ne. Lähiön kirjasto, perhepuisto, korttelikoti ja uimahalli voivat hyvin jakaa tiloja sekä henkilöstöä ja järjestöt voivat olla mukana toiminnassa. Jos joku yrittäjä haluaa pitää paikassa kahvilaa niin loistojuttu. Meillä on aktiivisia eläkeläisiä, rikastaisiko eläkeläisen päivää autella kerran parissa viikossa tällaisessa monitoimitilassa? Tästä olen puhunut vähän joka suuntaan. Kuka ottaisi vastuun ja miettisi aivan uudenlaisia tapoja järjestää palveluita? Kun kunnalla ei enää ole varaa.

On pelottava ajatus, että säästetään ennaltaehkäisevistä palveluista kirjastoista, uimahalleista ja perhepuistoista. Tämä tulee todennäköisesti näkymään raskaissa erityisen tuen palveluissa myöhemmin. Näitä tosi kalliita palveluita tullaan siis tarvitsemaan monin verroin nykyistä enemmän. Piipahdin talous- ja rahoitusjohtajan luona juttusilla. Hänen mielestään aika moni palvelu saa luvan loppua, jotta taseet saadaan kuntoon. Ymmärrän toki häntä. Silti uskon, että taseet kääntyvät myöhemmin vielä tiukemmin alakanttiin, jos nyt tingimme kaikesta ennaltaehkäisystä.

Paljon täytyy kuitenkin säästää vaikka yrittäisimme olla kuinka kekseliäitä tahansa. Tämä vain täytyy jokaisen niellä. Jos emme saa kaupungin taloutta tasapainoon päädymme kriisikunnaksi. Se tarkoittaa, että emme tee meitä koskevia päätöksiä vaan päätökset tekee joku epämääräinen valtiovarainministeriön päättämä työryhmä. Joudumme holhoukseen ja menetämme päätösvaltamme, se ei ole kauhean kiva ajatus. Mitä jos kuitenkin päätämme leikkauksista ihan itse? Nämä leikkaukset tulevat varmasti vaikuttamaan ihan jokaiseen. Kurja juttu, pahoittelen sitä nyt jo. Mutta. Vielä nyt päätämme itse ja siksi leikkaamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: