Riivatun tahtotila

Kouvolan kaupunginjohtajan lempisana on tahtotila. Minulla on korkeakoulututkinto, mutta jouduin silti googlettamaan mitä tahtotila oikein on. Jostain syystä vihaan tahtotilaa. Se vaikuttaa tavalliselta suomen kielen sanalta, mutta on sitä vain näennäisesti. Tahtotila merkitsee tavoitetta. En voi ymmärtää, miksi kukaan haluaa käyttää kankeaa tahtotilaa, kun voisi käyttää näppärää tavoite-sanaa.
Monet käyttävät mielellään myös input ja output -käsitteitä. Olen luullut niiden liittyvän tietokoneisiin ja tiedon siirtoon, mutta valtuutettuna olen havainnut, että samoja käsitteitä voidaankin käyttää kätevästi aivan kaikkien ilmiöiden syitä ja seurauksia esiteltäessä. Näiden käsitteiden ainoa output minulle on niiden aiheuttamat allergiset oireet: ihoni alkaa punoittaa ja kihelmöidä. 
Kaupunkistrategian kirjoittamiseen ryhdyttiin Kouvolassakin tarmokkaasti ja strategiat ja visiot alkoivat tulla ulos korvistani. Jostain syystä kuntalaisia halutaan kutsua asiakkaiksi ja strategian kerrotaan olevan elävä tahtotila johon uskomme. Voihan strategia sentään. Strategian käsittelyä jatketaan syksyllä ja minun päätavoitteeni on vaatia siihen ehdottoman ymmärrettävää kieltä.
Joskus vieraita käsitteitä on kuitenkin aivan liikaa ja viesti ei mene perille. Talous- ja rahoitusjohtaja esitteli kaupungin taloustilannetta meille valtuutetuille talousseminaarissa. Kuuntelin tarkasti sormet valmiina näpyttelemään tärkeimmät asiat muistiin. Puolen tunnin esityksestä jäi muistiinpanoihini merkintä: ”tooosi huonosti menee”. Jälkikäteen mietin olenkohan ihan taulapää, kun en saanut parempia muistiinpanoja yhdestä keskeisimmästä aiheesta.
Voiko valtuutettu tunnustaa, että ei ymmärrä ja strategiakieltä ei ehkä haluakkaan ymmärtää? Monissa puolueissa vastuualueita on jaettu, kaikesta ei siis tarvitse tietää kaikkea. Kahden naisen valtuustoryhmässämme tämä ei toimi, vaan kumpikin perehdymme kaikkeen. Siksi olen joutunut ja päässyt oppimaan paljon uutta, paljon on kuitenkin vielä oppimatta. Tämän kesän kotiläksyni on talouteen perehtyminen. Olen kanniskellut kaupungin tilinpäätöstä ja Kuntaliiton talousopasta repussani uimarannalla, mökillä ja Saksassa. Talousjuttujen täytyy olla hallinnassa ennen syksyä. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: