Kouvolan lukioiden puolesta

Kouvolassa kuusi kuntaa muodosti uuden kaupungin vuonna 2009 aikana, jolloin talous ei ollut vielä aivan nykyisen kaltaisessa karmeassa kunnossa. Paperitehtaiden sulkemiset ovat muuttaneet Kymenlaakson yhdestä Suomen rikkaimmista maakunnista keppikerjäläisten joukkoon. Lisäksi valtio leikkaa kunnille maksettavia valtionosuuksia. Asukkaat eivät ymmärrä, että kunnan talous on romahtamassa, vaan syyttävät palvelujen supistuksista Kouvolan keskustan hillitöntä halua keskittää kaikki toiminnot ydinkeskustaan.

Totuus on yksinkertainen: meillä ei ole varaa muuhun. Meillä ei ole rahaa! Kun palveluita on vähennettävä, ne on keskitettävä yhteen paikkaan. Keskusta on luontevin paikka ja logistisesti parhaiten kaikkien kuntalaisten tavoitettavissa.

Ajalta ennen kuntayhdistymistä on peräisin turhan laaja ja kallis lukioverkkomme. Virkamiestyönä valmisteltiin laaja lukioverkkoselvitys, jossa on useita mahdollisia lukioverkkomalleja. Lasten ja nuorten lautakunta teki täysin oman päätöksensä, kuuntelematta ketään virkamiestä tai lukiokoulutuksen asiantuntijaa. Heidän mukaansa lukiopaikkoja vähennetään vain ja ainoastaan keskustasta, kahdesta suosituimmasta ja vetovoimaisimmasta lukiostamme. Ne lukiot, joihin oman kylänkään nuoret eivät halua saavat jatkaa toimintaansa. Kaupunginhallitus siunasi päätöksen

Päätös on asiantuntematon. Minua hämmästyttää, miten luottamushenkilöt voivat tehdä näin törkeän ratkaisun, viisveisata asiantuntijoiden näkemyksistä ja polkea nuorten tulevaisuutta. Päätös perustuu hillittömään idealismiin ja katteettomaan toiveikkuuteen. Luottamushenkilöt päättävät, että maaseutulukioiden ”vetovoimaa kasvatetaan”. Esitetään naiivin yksinkertaistettuja ajatuksia etäopetuksesta kaiken mahdollistajana, yliopistoyhteistyöstä ja muista taikatempuista ja ajatellaan, että opiskelijat kirmaavat äkkiä täyttämään maaseudun lukiot.

Koska kaupungilla ei tule olemaan antaa yhtään ylimääräistä rahaa lukiokoulutukselle ja tulevaisuudessa ikäluokkien pienentyessä menetetään liki miljoona euroa vuosittain lukioden saamaa valtionosuus-rahoitusta, joutuu koko lukioverkkomme todella ikävään tilanteeseen. Kaikki lukiolaiset kärsivät sen vuoksi, että halutaan kynsin ja hampain pitää yllä pienen pieniä lukioita. Lukio, jossa saadaan kasaan yksi aloittava ryhmä vuosittain, on kallis, tehoton ja syö koko kaupungin lukiokoulutuksen resurseja. Tämä ei ole sen arvoista.

Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa ikäluokkien pienentyessä keskustalukioiden yhdistäminen tulee ajankohtaiseksi. Vielä ei kuitenkaan ole sen aika eikä sillä ratkaista lukioverkon tehottomuutta. Suljetaan siis Anjalankosken ja Elimäen lukiot nyt. Tehdään jatkoratkaisut kun on niiden aika.

Pyydän keskustalukioiden yhdistymistä kannattavia vielä miettimään kantaansa. Kuunnelkaa asiantuntijoita. Lukekaa saamanne lukioverkko-paperit huolellisesti. Ajatelkaa yhden pienen lukion sijaan koko kaupungin lukiokoulutusta. Olemme tekemässä isoa ratkaisua.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: