Kuinka paljon aikaa?

Kuinka paljon aikaa kaupunginvaltuutetun tehtävän hoitamiseen menee, tuttava kyseli. Muutaman viime päivän aikana aikaa on mennyt mielestäni paljonkin. Tässä karkea yhteenveto:

KE 3.4. Ilalla lähettipalvelun postilaatikkoon tipauttama kirjekuori sisälsi maanantain valtuuston kokouksen paperit. Selasin papereita illalla reilun tunnin.

TO 4.4. Perehdyin papereihin syvällisemmin. Soittelin virkamiehille ja nuorisokeskus Anjalan toiminnanjohtaja Jenni Tanille ja kysyin lisätietoja. Aikaa kului varovasti arvioiden neljä tuntia.

PE 5.4. Vietin tosi mukavan aamupäivän perhepuistossa jutellen lapsiperheiden äitien kanssa heidän  kaupungin tarjoamista palveluista. Perhepuisto on upea palvelu, mutta sitäkin voi parantaa. 1. Palkataan yksi työntekijä lisää perhepuistoihin 2. Neuvolan tulee aktiivisemmin jakaa tietoa lapsiperheiden palveluista ja johdattaa äidit tapaamaan toisiaan vaikka kädestä pitäen. 3. Kouvolan nettisivut ovat tosi kankeat. Oma tiedotuskanava lapsiperheille on tarpeellinen. Perhepuistosta kiiruhdin keskustaan, jossa kokoustimme vihreiden kanssa ja pohdimme kantojamme maanantain valtuustoon. Illalla pläräsin papereita. Aikaa luottamustehtävän hoitoon kului nelisen tuntia.

LA 6.4. Mietin luenko vielä papereita. En lukenut.

SU 7.4. Pienen poikani suuri päivä. Onnea 4-vuotiaalle! En varmasti lukenut yhtään valtuustopaperia, mutta söin kakkua, rakensin merirosvolaivaa ja puhalsin ilmapalloja.

MA 8.4. Europarlamentaarikko Tarja Cronberg tuli vierailulle Kouvolaan. Haimme hänet asemalta ja menimme syömään. Juttelin hänen kanssaan Kouvolan asioista ja kerroin itsestäni. Mieleen jäi ohje säilyttää naiivius eikä kyynistyä (kun kerroin, että en oikein edes ymmärrä milloin poliittisia pelejä ollaan pelaamassa). Tapasimme kouvolalaisia Hansa-keskuksessa ja vietimme iltapäivän nuorisotalkoot seminaarissa, jossa Cronberg piti aloituspuheen eurooppalaisesta nuorisotyöttömyydestä: meillä on Euroopassa maita, joiden nuorista 60% on työttömänä. Puhe oli hyvä, mutta kamalaa kuultavaa.

Seminaarin jälkeen alkoi valtuuston kokous. Nuorista puhuttiin myös siellä, kun aiheena oli nuorisokeskus Anjalan säätiöittäminen. Toiminnanjohtaja Jenni Tani esiintyi upean vakuuttavasti. Mietin, että jos voisin esiintyä puoliksikaan yhtä hyvin, olisin tosi tyytyväinen. Hän sai puheestaan raikuvat aplodit ja on varmasti isolta osalta hänen ansiotaan, että säätiöittäminen hyväksyttiin. Nuorisokeskus lähtee nyt hakemaan museoviraston lahjoituksena itselleen Anjalan kartanoa.

Maanantaina hoidin luottamustehtäviä 7 tuntia. Lasken luottamustehtävän hoitoon myös poliittisen toiminnan, sillä mielestäni se kuuluu niin olennaiselta osin valtuutetun toimenkuvaan.

Ti 9.4. Osallistuin ”Takuulla toimeen – nuorten, järjestöjen ja kunnan yhteiset mahdollisuudet” -seminaariin. Hyödyllisiä ajatuksia nuorisotakuusta ja maahanmuuttajanuorista. Erityisesti mieleen jäi ohje ottaa mukaan nuoren kasvuun koko perhe. Pelkään, että tässä suomalainen ja vaikkapa somalialainen kulttuuri eroavat paljon toisistaan ja nuori saadaan opintojen pariin vain kun sitä tukemaan otetaan nuoren lähipiiri. Toinen ajatus oli lakimies Husein Muhammedin viesti: ”älkää antako maahanmuuttajanuorten alisuoriutua”. Emme siis voi vain loppuun asti ymmärtää, vaan meidän tulee myös vaatia nuorta suoriutumaan ja ottamaan vastuu elämästään. Olin mukana seminaarissa kolme tuntia.

Saldo: käytin luottamustehtävien hoitoon tänä aikana (pe-ti) 19 tuntia. Tämä on poikkeuksellisen paljon, sillä näihin päiviin sisältyi kaksi mielenkiintoista seminaaria ja valtuuston kokous, mutta jonkinlaisen kuvan se ehkä antaa luottamustehtävän hoitamisesta. Minulla ei ole lautakuntapaikkaa, joten niihin kokouksiin ja valmistautumiseen aikaa ei kulu.

Jotkut valtuutetut tuntuvat tekevän niin paljon, että ihmettelen heidän jaksamistaan. Tai ehkä he ovat kuin Bill Clinton, joka huhujen mukaan nukkuu vain muutaman tunnin yössä. Toisaalta en enää hämmästele, että suuri osa valtuutetuista on eläkeläisiä. Perheen, työn ja luottamustehtävän yhdistäminen on joskus vähän vaikeaa. Mutta mielenkiintoista tämä on silti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: