2, 3 vai 4 lukiota? Lobbaa minua!

Kaupunginhallitus saa pohdittavakseen lukiokoulutuksen palveluverkkoselvityksen. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että kaupunginhallitus pähkäilee virkamiesten valmistelevaa paperinivaskaa, jossa pohditaan kuinka monta lukiota Kouvolaan jää. Lopullisen päätöksen siitä, mitkä lukiot jatkavat, tekee valtuusto.

Tällä hetkellä Kouvolan lukiot maksavat kaupungille reilusti enemmän kuin lukiot muissa vastaavankokoisissa kaupungeissa. Meillä on myös runsaasti tyhjiä aloituspaikkoja: nuoret haluavat lukion sijaan ammattikouluun ja tämän lisäksi ikäluokat pienenevät. Kun yhtälöön lisätään vielä kaupungin talousongelmat, minusta on selvää, että lukioiden määrää tulee vähentää.

Kouvolassa on kuusi päivälukiota: keskustan Lyseo ja Yhteiskoulu, Kuusankosken ja Valkealan lukiot sekä laajan kaupungin eteläosan lukiokoulutuksesta huolehtivat Elimäen ja Anjalankosken lukiot. Mitkä lukiot saavat jatkaa?

Asiaa valmistelleen työryhmän ehdotus on, että Elimäki, Anjalankoski ja Valkeala lakkautetaan. Keskustan kaksi lukiota sekä Kuusankosken lukio saavat jatkaa.

Minulla on asiassa oma lehmä ojassa. Opetan Kouvolan iltalukiossa, joka toimii Lyseon lukion kanssa samassa rakennuksessa ja asun Kouvolan keskusta-alueella. Minun näkökulmani asiaan on keskustalähtöinen, mutta haluaisin asiaan laajemman näkemyksen. Lobatkaa siis minua! Miksi lukiokoulutusta tulisi olla keskustan ja Kuusankosken ulkopuolellakin?

4 Comments on “2, 3 vai 4 lukiota? Lobbaa minua!

 1. Ei lukiokoulutusta tarvita keskustan ja Kuusankosken ulkopuolella. Lukiopalvelujen saanti läheltä on vain totuttu käytäntö. Jos haluaa helikopteriasentajaksi tai parturi-kampaajaksi, ei silloinkaan koulutusta löydy omalta kylältä.

  Yhteiskoulu ja Lyseo lienevät nykyisellään aika optimikokoisia. On suurehkon lukion kurssitarjonta, mutta ei kuitenkaan vielä liian suuren lukion työrauha- yms. ongelmia.

  Kuten lehdessä sanottiin, opiskelijat ovat äänestäneet jaloillaan. Yhteiskoulu ja Lyseo ovat olleet myös keskusta-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden suosiossa jo paljon ennemminkin, ennen kuin keskustan ulkopuolella olevien lukioiden mahdollisesta lakkauttamisesta alettiin puhua. Kyseessä ei siis ole itseään toteuttava ennuste vaan opiskelijoiden tietoinen valinta, jota pitää kunnioittaa. Eivät Yhteiskoulu ja Lyseo taida yhdistettynä edes mahtua mihinkään ilman kalliita remontteja?

  Tosin omasta mielestäni aika inhimilliseltä vaikuttaisi lukiotyöryhmän vaihtoehto 1, jossa Yhteiskoulu ja Lyseo säilyvät erillisinä sekä lisäksi jäävät myös Valkealan ja Kuusankosken lukiot. Näin ei tehdä liian isoja mammuttilukioita ja säilytetään kuitenkin lukiotarjontaa vähän laajemmallakin alueella.

  Tykkää

 2. Voi olla vinha perä ajatuksessasi, että lukiopalvelujen saanti läheltä on vain totuttu käytäntö. Olen jutellut KSAO:lla opiskelevien kanssa, eikä kukaan ole valittanut matkustamisesta.

  Yhteiskoulu ja Lyseo voitaisiin yhdistää Lyseoon ilman suuria remontteja. Tällöin tosin lukio toimisi 6-sarjaisena (= 6 aloittavaa ryhmää), kun tällä hetkellä keskustalukioissa on yhteensä 7-sarjaa.

  1. vaihtoehto (Lyseo, Yhteiskoulu, Valkeala ja Kuusankoski) ei ole huono.

  Tykkää

 3. 1. vaihtoehto ei ole pelkästään ”ei huono”, vaan se olisi erinomaisen hyvä! Näin lukiot jäisivät jotensakin järkevän kokoisiksi. 6-sarjainen lukio on jo liian iso. Suuressa koulussa ilmapiiri kärsii ja sairauspoissaolot lisääntyvät (kiusaaminen, yhteisöllisyyden katoaminen ja ihan fyysisestikin sairautta aiheuttavien virusten leviäminen ahtaassa, suuressa joukossa).

  Tykkää

 4. Tämän lisäksi 1. vaihtoehtoa olisi mahdollista tarpeen mukaan ”tehostaa” tulevaisuudessa keskustalukioita yhdistämällä tai Valkealan kohtaloa miettimällä. Voisimme siis pari vuotta odottaa ja katsoa, mihin suuntaan kehitys menee ja myllätä lukioverkkoa lisää vasta sitten.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: