Väärää säästöä – oikeaa kulutusta

Valtuusto päättä, mihin kunnan rahat käytetään. Kouvolan valtuuston keski-ikä on tällä hetkellä lähempänä kuuttakymmentä vuotta. Voiko eläkeikää lähestyvä valtuusto tehdä oikeita päätöksiä kaikkien kuntalaisten hyvinvoinnista? On tärkeää, että valtuustossa saadaan kuuluviin lapsiperheiden ääni.

Elämme talouden laskusuhdannetta. Hyväksytään tämä. Yritetään kaikin keinoin saada kaupunkiin lisää yrityksiä, mutta realismia on, että hurjaa yrittäjien ryntäystä on tässä taloustilanteessa tuskin tulossa. Se ei ole kaupungin elinkeinopolitiikan vika, se on tämänhetkisen taloustilanteen vika. Nostetaan kunnallisveroa jos on aivan pakko, mutta ei tingitä neuvoloista, päivähoidosta ja koulutuksesta!

Tämän päivän Kouvolan Sanomien mukaan kunta on paikkaamassa taloustilannettaan muuttamalla alle 18-vuotiaiden sali- ja harjoitusvuorot maksullisiksi. Tällä saadaan kaupungin kassaan alustavien laskelmien mukaan puoli miljoonaa euroa.

Mielestäni tämä on väärää säästämistä. Säästäminen liikuntapalveluissa lisää tulevaisuudessa kuluja terveyspalveluissa. Juuri tälläisestä lyhytnäköisestä säästämisestä tulee päästä irti Kouvolassa.

Olisin valmis paljon radikaalimpaan: lakkautetaan kokonaan hallimaksut niin aikuisilta kuin lapsiltakin ja vähennetään huomattavasti uimahallien lippujen hintoja.  Tämä maksaa, toki, mutta mikäli saadaan eläkeläiset pitämään huolta kunnostaan, lapsiperheet oppimaan liikunnallinen elämäntapa ja nuoret urheilemaan, luodaan tulevaisuuden hyvinvoiva Kouvola. Yhden lonkkaleikkauksen hinnalla saadaan tuhansia edullisempia uimahallikäyntejä. (Lonkkaleikkaus maksaa noin 15 000 euroa HS:n 4.9.2012 tietojen mukaan)

Mitä enemmän ihmiset käyttävät liikuntapalveluita, sitä parempi. Vanhusten henkinen hyvinvointi lisääntyy heidän parantaessaan maailmaa saunan lauteilla ja fyysinen kunto kasvaa uima-altaassa. Lapset oppivat urheilussa yhteistyötaitoja, kehittävät motoriikkaansa ja parantavat kestävyyttään. Liikunnallisista lapsista kasvaa liikunnallisia aikuisia. Tämä on kunnan taloudelle erinomainen asia ja sitä täytyy tukea kaikin keinoin. Harjoitusvuorojen maksullisuuteen ei voi suostua.

Kouvola on hyvä paikka asua ja kasvattaa lapsia. Haluan, että se säilyy sellaisena. Äänestetään valtuustoon lapsiperheiden äitejä ja isiä.

6 Comments on “Väärää säästöä – oikeaa kulutusta

 1. Nyt lakkautettavana ovat Kouvolan Sanomien nettisivujen mukaan Eskolanmäen (Haanojan) kirjasto ja uimahalli. Tylsää!

  Tykkää

 2. Säästöesitys on aika karua luettavaa: lakkautetaan neuvoloita, terveysasemia, kirjastoja, uimahalli, kolme lukiota parin vuoden viiveellä ja Kouvola-lisä. Silti tilinpäätös menee miinukselle ja lainanottoa lisätään. Tehdään siis syömävelkaa, otetaan lainaa tavalliseen elämiseen.

  Tuntuu, että vaikka vanhuksetkin kärsivät leikkauksista, ne kohdistuvat silti vahvasti lapsiperheisiin. Äänestetään lapsiperheiden vanhempia valtuustoon pitämään huolta lasten ja nuorten palveluista! Uskon, että seuraavan neljän vuoden aikana tulee vielä hurjempia leikkauslistoja.

  Minusta leikkaukset tekevät niin kipeää, että olisin valmis nostamaan kuntaveroa, jotta palveluita ei leikattaisi. Leikkaisin kaduista, rakentamisesta ja kunnan maakaupoista. Minusta peruspalveluista säästäminen on huonointa mahdollista säästöä. Se kostautuu myöhemmin yleisenä pahoinvointina.

  Kummastuttaa tuo Kouvola-lisän leikkaus. Onkohan kaupunki valmistunut sen johdosta kasvaviin päiväkotiryhmiin? Päiväkotien rakentaminen leasing-rahoituksella on tavallaan myös velanottoa, mikä ei ole kestävää taloudenhoitoa. Sysäämme vain omia ongelmiamme tulevaisuuteen.

  Neuvoloita ja terveysasemia voidaan korvata kiertävällä terveysbussilla, vaikka aivan sama se ei tietysti voi olla.

  Kuntavaalit ovat tärkeimmät vaalit. Valtuusto päättää ihmisen arkeen kohdistuvista valtaisan tärkeistä asioista. Mars jokainen äänestämään!

  Tykkää

 3. Ensimmäisenä tulee heti mieleen: onpa rohkea tyttö! Jenni kertoo omalla nimellään putoamisestaan ja on jopa niin kypsä, että kykenee antamaan ratkaisuehdotuksia tilanteeseensa.

  Jenni on hyvä opiskelija, joka masentuu ja putoaa yhteiskunnan ulkopuolelle. Hän saa kunnalta mielenterveyspalveluita ja tukea läheisiltään, mutta ei pääse rimpuilemaan irti. Häntä pallotellaan kasvottomien vakuutuslääkäreiden papereilla ja KELA:n byrokratiassa luukulta toiselle. Työntekijät vaihtuvat ja kukaan ei ota vastuuta tytön tilanteesta. Rahan saaminen muuttuu taisteluksi, johon masentuneen on hankala kyetä.

  Minusta tässä on suurin ongelma: kukaan ei ota asiakseen Jennin auttamista. Myötätuntoinen työntekijä kuuntelee Jennin asian, antaa paperin täytettäväksi ja ohjaa hänet eteenkäin. Ja sama rumba uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Pitäisi olla ihminen, joka varmistaa masentuneen saavan apua, joku joka taistelisi ja riitelisi ja täyttäisi paperit syrjäytyvässä olevan masentuneen puolesta. Jonkinlaista etsivää nuorisotyötä joka auttaisi kädestä pitäen.

  Ja olen Jennin kanssa samaa mieltä: tämä tulisi halvemmaksi. Jos yksi syrjäytynyt maksaa yhteiskunnalle elämänsä aikana yli miljoona euroa, kannattaa nuoren tukemiseen satsata. Se on paitsi tietysti inhimillistä toimintaa, myös taloudellisesti järkevää.

  Kouvolassa on etsivän työn työpari. Kaksi ihmistä, jotka auttavat syrjäytymässä olevia nuoria. Kaupunginjohtajan tämänpäiväisessä talousehdotuksessa heidän virkojaan ollaan vakinaistamassa – luojan kiitos. Tarvittäisiinkohan heitä vielä enemmän?

  Tykkää

 4. Kiitos pitkästä vastauksestasi. Taisinkin juuri päättää, kenelle annan ääneni sunnuntaina.

  t. ilmeisesti vihreä abi

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: