Pidä huolta!


Kerran rikki mennyttä lapsuutta on vaikea korjata. Siksi Kouvolan on huolehdittava hyvän lapsuuden edellytyksistä myös vaikeina aikoina. Lasten tervettä ja turvallista kasvua voidaan edistää ongelmien ennaltaehkäisyllä ja varhaisella tuella.

Neuvolat, päivähoito ja koulu tavoittavat koko ikäluokan. Tällöin syrjäytymisvaarassa olevat lapset on mahdollista tunnistaa erityistukea varten. Kouvolan taloustilanne on heikko ja heikkenee tulevaisuudessa entisestään.

Ei tehdä samaa virhettä kuin 90-luvulla. Kun ennaltaehkäisevistä palveluista säästettiin, lisääntyi kalliimpi erityisen tuen palveluiden tarve. Väärä säästö tulee kalliiksi ja aiheuttaa turhaa inhimillistä kärsimystä.

Panostetaan lapsi- ja perhepalveluihin! Satsaus ennaltaehkäiseviin palveluihin tuo tulevaisuuden säästöjä.

Perheen lasten ensimmäisten elinvuosien aikana saama tuki on kaikkein vaikuttavinta. Neuvoloissa tulee kiinnittää huomiota suunnitelmallisesti koko perheen hyvinvointiin ja tarvittaessa ohjata perheet erityispalveluihin.

Kehitetään kotipalveluita. Kotipalvelut ehkäisevät tehokkaasti perheiden ongelmia. Sen kautta ongelmiin tartutaan niiden ollessa ratkaistavissa. Päivähoidon on tapahduttava riittävän pienissä ryhmissä, lähellä kotia ja työntekijöiden on oltava ammattitaitoisia.

Kouluterveydenhuollolla on oltava aikaa lapsen kuuntelemiseen ja koulujen psykologipalveluiden täytyy olla riittävät. Kun lapsella on elämässään ongelmia, hän ei voi odottaa. Pitkät jonotusajat vaikuttavat lapsiin erityisen kielteisesti.

Ei anneta lapsuuden mennä rikki vaan huolehditaan hyvän lapsuuden edellytyksistä Kouvolassa.

One Comment on “Pidä huolta!

  1. Kaisa, tämä oli upea juttu, hyvin näkyvillä myös Kouvolan Sanomissa. Olen kaikesta ylläkirjoittamastasi prikulleen samaa mieltä kanssasi.
    Anna

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: